Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Peugeot 407 1.6HDI - Auto w czasie jazdy zgasło

Cj123 18 Jun 2016 19:36 11511 17
Automation24
    Cj123
    Level 12  
    Witam Wszystkich
    Jestem posiadaczem Peugeot 407 1.6HDI
    Ze względu na to że pracuje w Berlinie, raz w miesiącu robię jednorazowo koło 600km.
    Wczoraj gdy wracałem do Berlina po okołu 300km postanowiłem na 5min zjechać na papierosa, po czym ruszyłem w dalszą drogę.
    Po przejechaniu gdzieś 1-2km zapaliła się kontrolka Peugeot 407 1.6HDI - Auto w czasie jazdy zgasło i auto zgasło.
    Zjechałem na pobocze zgasiłem i próbowałem odpalić było mu ciężko, ale po lekkim przygazowywaniu auto odpaliło,
    i bez problemów przejechało kolejne 300km, ale z zapaloną kontrolką którą podałem wyżej.
    Panowie co mu może dolegać?
  • Automation24
    pepe150
    Level 36  
    Bez odczytania błędów się nie obędzie.
    Bo w tej chwili to ja wróżenie z fusów.
  • Automation24
    heniek20000
    Level 8  
    Trzeba będzie sprawdzić komputerem
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
  • Helpful post
    pepe150
    Level 36  
    KotBury, z całym szacunkiem że posiadasz wiedzę, ale za każdym razem kiedy komuś zgaśnie HDI, to ty od razu ze łuk elektryczny. I trzeba pompę sprawdzać.

Zaraz się na komputerze okaże ze zawinił czujnik obrotów silnika, a objaw może być identyczny.
    Cj123
    Level 12  
    @KotBury2 dzięki Ci, a może to tylko pompa się zacina, ja na początku myślałem że to zawór EGR który był jakiś czas temu wymeniony bo zdarzyło mi się to samo auto niechciało odpalać a po odczekaniu kilku godziny paliło od strzała ale symptyczny mechnik nic mi nie mówił mi o pompie nawet jej nie sprawdził ale teraz mnie oświeciłeś jeszcze raz dzięki jutro sprawdzę ta pompę mimo tego byłem dziś na parkingu w aucie,zapalił od strzała a kontrolka zgasła a jak coś odezwę się za 2 tygodnie co mi powie mechanik
  • Helpful post
    szumrak
    Level 17  
    Kolego jeżeli silnik gaśnie to tak jak wspomniane, czujnik wału lub czujnik (nastawnik) regulujący ciśnienie na pompie wysokiego ciśnienia. Może też być uszkodzony czujnik na listwie wtryskowej. Jeżeli ciśnienie paliwa jest poza zakresem z reguły za wysokie, silnik gaśnie żeby uchronić go przed poważniejszą usterką. Bez podpięcia pod komputer się nie obejdzie. Pozdrawiam
    Anonymous
    Level 1  
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Level 1  
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Level 1  
    pepe150
    Level 36  
    @KotBury2 jeżeli chodzi o kolegę @georgesgr, to szanuję go za wiedzę którą posiada.
    A szczególnie za wiedzę w samochodach francuskich czyli Peugeot, Citroen i Renault.
    Moim skromnym zdaniem nie ma lepszej osoby na forum do francuskich samochodów.

2.0 HDi tez nie muszą mieć pompkę w zbiorniku, jeżeli w 307 jest Siemens to tej pompy nie ma, i występuję tam pływak, pompka ręczna "gruszka" jest pod maską. Co innego na Boschu.

Kolega @Cj123 wstawił zdjęcie "pompy". Ta osoba nie miała pojęcia że tam pompy nie ma, a jest tylko pływak. Świadczy o tym cienka wiązka do wtyczki, a w niej tylko 2 przewody.
    Anonymous
    Level 1  
    Anonymous
    Anonymous  
    Cj123
    Level 12  
    Problemem okazało się ciśnienie paliwa, wtryski sprawdzone 2 w stanie idealnym 2 lekko ulewają ale to z tego co mi mechanik powiedział to mało istotne ale w razie potrzeby miał 2 awaryjne w zapasie, po wymianie Zawór Ciśnienia Paliwa na nowy BOSCH, ciśnienie ustabilizowało się i wszystko wróciło do normy, robocizna + zawór 170euro. Wszystkim dziękuje za pomoc