Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

LiveBox TP - przedłużenie przewodu telefonicznego

elektrodek2000 18 Cze 2016 21:44 1089 16
  • #1 18 Cze 2016 21:44
    elektrodek2000
    Poziom 3  

    Witam wszystkich serdecznie. Mam Liveboxa TP ( stary typ - "książka" ) - postanowiłem przenieśc go piętro niżej ( gniazdko telefoniczne jest tylko na piętrze ), żeby podłączyc do tv i lepszy zasięg uzyskac. Miałem kupic jakiś repeater ale postanowiłem przenieśc całego liveboxa - i tu idzie się załąmac. Kupiłem przewód telefoniczny YTKSYekw 1x2x0,5 - wyszło około 13m,przewierciłem dziury, przeciągnąłem kabel, zarobiłem końcówki rj11, podłączyłem - i nic. Sygnał doskonały, internetu nie ma. Co zrobiłem źle??? POMOCY!

    Moderowany przez jimasek:

    Temat poprawiłem

    0 16
  • #2 18 Cze 2016 21:45
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Najlepiej jak wrzucisz fotki twojej instalacji ze wszystkimi zmianami jakie wprowadziłeś.

    0
  • #3 19 Cze 2016 09:53
    elektrodek2000
    Poziom 3  

    Oryginalnie jest tak, kabel rj11 z zestawu ma około 2m.
    LiveBox TP - przedłużenie przewodu telefonicznego

    Wyprowadzony kabel z parteru ma 14m długości z zapasem, mogę ostatecznie jeszcze ze 4-5m odciąc.
    LiveBox TP - przedłużenie przewodu telefonicznego

    LiveBox TP - przedłużenie przewodu telefonicznego

    LiveBox TP - przedłużenie przewodu telefonicznego

    LiveBox TP - przedłużenie przewodu telefonicznego

    LiveBox TP - przedłużenie przewodu telefonicznego

    Izolacji z przewodów jak rozumiem się nie ściąga - po zaciśnięciu końcówki styki się łączą, tak? Z jedne jak i drugiej strony kabla przewód niebieski jest z lewej strony we wtyczce, a biały z prawej.Czy to kabel jest jakiś trefny? Oryginalny przewód od liveboxa ma 2m, płaski dwużyłowy - i śmiga.

    0
  • #4 19 Cze 2016 10:13
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Wtyczki RJ11 zaciskane są oryginalną zaciskarką? Jeżeli masz aktywny telefon podłącz aparat na przedłużonym przewodzie i sprawdź czy masz sygnał.

    0
  • #5 19 Cze 2016 10:36
    elektrodek2000
    Poziom 3  

    Telefon nie działa na przedłużonym przewodzie. Końcówki zaciskałem zaciskarką zakupioną w markecie za 20kilka złotych - taka na 3 rodzaje końcówek, końcówki też z marketu.

    Tak się przyglądam jednej z końcówek - te przewody są cieniutkie, i tak wygląda, jakby styki nie przecinały centralnie przewodu. Dodatkowo jeden kabelek wygląda jakby był pomiędzy dwoma stykami wtyczki rj11.

    0
  • #6 19 Cze 2016 10:39
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    No to masz do sprawdzenia dwie rzeczy. Poprawność zaciśnięcia tych RJ-ek no i ciągłość żył w tym przewodzie. Najlepiej zrobić to multimetrem a co do RJ-ek wrzuć fotkę z bliskiej odległości od strony pinów i z przodu ocenimy jak to wygląda.

    0
  • #7 19 Cze 2016 11:27
    elektrodek2000
    Poziom 3  

    Zdjęcia beznadziejne - nie idzie ustawic ostrości ( mogę tylko ze smartfona ).
    Na piętrze wygląda na oko ok, na parterze tak jakby styki końcówki rj11 nie trafiały centralnie w przewody. Zaciskarka jak na zdjęciu. LiveBox TP - przedłużenie przewodu telefonicznego LiveBox TP - przedłużenie przewodu telefonicznego

    LiveBox TP - przedłużenie przewodu telefonicznego LiveBox TP - przedłużenie przewodu telefonicznego

    LiveBox TP - przedłużenie przewodu telefonicznego

    0
  • Pomocny post
    #8 19 Cze 2016 14:59
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Od razu widać brak fachowości, końcówek przewodu nie odizolowujemy do gołego drutu tylko wsadzamy razem z kolorową izolacją do końca wtyczki. Pewnie przewód się zsunął i zaciśnięty pin nie przewodzi.

    0
  • #9 19 Cze 2016 17:32
    elektrodek2000
    Poziom 3  

    Nie zdejmowałem izolacji. Zarobiłem nowe końcòwki dla pewności. Tym razem starannie. Na moje oko styki ròwno stykają się teraz z przewodami. Zrobiłem test z telefonem. I cisza... myślałem, że zaciskarka jest trefna, ale patrząc z boku na wtyczkę widać "ząbki" stykòw poniżej lini przewodòw , więc to nie to chyba. Przewòd niby jest nowy, sprawdzić nie mam jak bo nie posiadam multimetru.

    W akcie deperacji zarobiłem jeszcze raz nowe końcówki. I nic.

    LiveBox TP - przedłużenie przewodu telefonicznego LiveBox TP - przedłużenie przewodu telefonicznego LiveBox TP - przedłużenie przewodu telefonicznego

    Chyba będę musiał zastosować inny kabel.

    0
  • Pomocny post
    #10 19 Cze 2016 19:26
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Na tym zdjęciu widać miedź czyli izolacja była ściągana
    LiveBox TP - przedłużenie przewodu telefonicznego

    elektrodek2000 napisał:
    Chyba będę musiał zastosować inny kabel.

    Przewód trzeba było sprawdź przed założeniem RJ-ek multimetrem na zwarcie.

    0
  • #11 19 Cze 2016 19:49
    elektrodek2000
    Poziom 3  

    Przewody wysunęły się z izolacji, celowo izolacji nie ściągałem , zresztą na jedno wychodzi. Jako kompletny amator nie myślałem nawet o multimetrze. Dzięki serdeczne za poświęcony czas i pomoc.

    0
  • Pomocny post
    #12 19 Cze 2016 19:53
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    No albo będziesz musiał zatrudnić fachowca z doświadczeniem :)

    0
  • #13 19 Cze 2016 20:00
    elektrodek2000
    Poziom 3  

    Na razie spròbuję z innym kablem, jak to nie wyjdzie to zobaczymy. Fachowiec to ostateczność.:-)

    P.s.
    W przypływie oświecenia zrobiłem "test". Odciąłem 40cm przewodu, zarobiłem końcòwkę, podłączyłem tym odcinkiem telefon.Działa. Czyli kabel do wymiany.

    Jeszcze pytanko - YTDY 2 żyłowy wystarczy, czy coś lepszego?

    0
  • #14 20 Cze 2016 18:35
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Powinien być YTKSY 1x2x0,5 lub 2x2x0,5 (przewód parowany).

    0
  • #15 24 Cze 2016 16:17
    elektrodek2000
    Poziom 3  

    "puściłem" skrętkę UTP. Jest ok.

    0
  • #16 25 Cze 2016 15:16
    KOCUREK1970
    Poziom 43  

    No to za długo toto na tej ścianie zewnętrznej nie wytrzyma.

    0
  • #17 11 Lip 2016 10:50
    elektrodek2000
    Poziom 3  

    Długo , nie długo - na razie działa. A resztą będę się martwić później.

    0