Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Buczenie w głośnikach - po podłączeniu TV do wzmacniacza samochodowego

mariusz_83 18 Jun 2016 23:09 1014 4
  • #1
    mariusz_83
    Level 10  
    Witam,

    Mam problem z buczeniem, które pojawia się po podłączeniu kabla cinch - jack między tv zasilanym na 12v, a wzmacniaczem samochodowym. Całą instalacja jest wykonana w samochodzie i na tym samym kablu, ale innym źródle dźwięku (np. smartfon) wszystko gra ok. W przypadku kabli cinch - cinch podłączonych do radia samochodowego nie ma też tego problemu. Identyczna sytuacja jest wtedy jak tv jest zasilany napięciem 230V. Co może być przyczyną, że po podłączeniu do tv zaczyna buczeć?
  • #2
    elktr_infrm
    Level 21  
    Jeżeli używasz przetwornicy 12V/230V do zasilania TV to może ona być odpowiedzialna za powstawanie przydźwięku (jeżeli oczywiście wszystkie połączenia audio są sprawne np. kabel lub gniazdo nie przerywa).

    Spróbuj opisać ten przydźwięk - czy jest to np. taki przydźwięk jak przydźwięk sieci 230V/50Hz, czy może wyższy...
  • #3
    mariusz_83
    Level 10  
    Zasilanie biorę bezpośrednio z instalacji auta czyli 12V bo tv obsługuje zarówno 12 i 230V. Kabel cinch-jack mam dobrej jakości ekranowany, ale przewód, który zasila TV (12V) idzie obok niego. Nie jest to raczej przyczyna bo bez względu na to czy użyję tego z 12V czy 230V idącego całkowicie osobno buczenie pozostaje. Z tego co pamiętam jest intensywniejsze po podłączeniu 230V. Przetwornica także jest zainstalowana w samochodzie z tym, że nie była włączona jak się to działoz a poza tym tak jak pisałem na innym źródle dźwięku nic takiego się nie dzieje tylko TV.
  • #4
    mariusz_83
    Level 10  
    Problem rozwiązany - chociaż tylko częściowo... Telewizor był przyczyną bo po zmianie na inny problem znikł chociaż pojawiają się jakieś piski i inne dźwięki np. przy odpalonym silniku i wciśnięciu hamulca, ale po zaciągnięciu ręcznego robi się cisza. Problem występuje również przy włączeniu oświetlenia led, ale przy niektórych kolorach, a przy części jest ok.