Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mazda 626 - Jakie świece do gazu.

fuler891 19 Jun 2016 18:39 1794 13
    fuler891
    Level 8  
    Witam.
    Mam Mazdę 626 GF 2.0 115km 2001rok,założona sekwencyjna instalacja gazowa STAG szarpie na gazie ,spalanie wzrosło na gazie z 8l/100km nawet do 11l/100km wydaje się ,że świece są do wymiany no i pytanie jakie zwykłe czy platynowe do gazu?? Z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam.
    fuler891
    Level 8  
    ja mam dedykowane platynowe właśnie. stąd moje wątpliwości.
    ociz
    Moderator of Cars
    Dedykowane są właśnie platynowe, z rezystorem.
    fuler891
    Level 8  
    Przy gazie platynowe właśnie? bo gazownik który zakładał mi gaz kazał wymienić na zawykłe stwierdził,że platynowe się do gazu nie nadają.
    ociz
    Moderator of Cars
    Kiepsko działająca instalacja gazowa skróci ich żywotność, więc może i to ekonomicznie nieopłacalne płacić po 50-60zł za sztukę jak zwykłe po 10zł kupisz ale nie licz że zrobisz na nich więcej jak 20k km.
    Pedros050
    Level 43  
    Witam proponuje zwykłe świece ale pod instalacje gazową a to że szarpie radze wymienić filter od gazu i przewody zapłonowe i wyregulować go programowo u gazownika a na pewno spadnie mu spalanie .
    fuler891
    Level 8  
    Przewody wymieniowe, filtr od gazu muszę wymienić,gazownik podłączył pod komputer twierdzi,że wszystko ok ,że ustawiony jest tak ,że powinien palić mało a pali dużo,mówi ,że sonda działa. Był robiony remont generalny silnika ,ale to chyba nie ma znaczenia? (poszły pierścienie od kiepskiego oleju) ale zrobiłem generalkę za jednym zamachem.
    Pedros050
    Level 43  
    OK a świece masz NGK to zrób przerwę 0.7 a nóż pomoże innym pomogło wymień kopułkę na rozdzielaczu i sprawdź przepływomierz czy nie zatkany. Polecam też zmianę stacji paliwowej czasami gaz beznadzieja .

Dodano po 2 [minuty]:

a pro po szarpie tylko na gazie czy na benzynie też i czy paliwa tez dużo pali ?
    fuler891
    Level 8  
    Na benzynie pali malo 6,5l na sto w trasie nawet. A szarpie tylko na gazie
    fuler891
    Level 8  
    Witam ponownie.
    Wymieniłem świece na zwykłe,przewody wymieniłem, cewkę z kopułką,znalazłem dziurę na rurze od dolotu powietrza zakleiłem na razie izolacją,i zakupię drugą. Mam pytanie mazda nadal szarpie... i duużo pali. Okazuje się po podłączeniu pod komputer,że sondy są dwie i wymieniana była jakiś czas temu jedna a przy katalizatorze nie, każda z nich ma inne odczyty.. i nie wiem czy wymienić obie.Czytałem,że od zepsutej sondy właśnie jest spadek mocy,szarpanie.. może to jest przyczyna...Doradzicie coś? Z góry dziękuje
    Pozdrawiam,
    Damian
    fuler891
    Level 8  
    Witam ponownie.
    Wymieniłem świece na zwykłe,przewody wymieniłem,wymieniłem cewkę z kopułką,znalazłem dziurę na rurze od dolotu powietrza zakleiłem na razie izolacją,i zakupię drugą. Mam pytanie mazda nadal szarpie... i duużo pali. Okazuje się po podłączeniu pod komputer,że sondy są dwie i wymieniana była jakiś czas temu jedna a przy katalizatorze nie, każda z nich ma inne odczyty.. i nie wiem czy wymienić obie.Czytałem,że od zepsutej sondy właśnie jest spadek mocy,szarpanie.. może to jest przyczyna...Szarpie tylko na gazie przy 120km/h na piątym biegu i 80/90 km/h na czwartym biegu.Kończy się gaz a nie zapala się w ogole kontrolka rezerwy gazu..Doradzicie coś? Z góry dziękuje. .
    Pozdrawiam,
    Damian
    kkknc
    Level 43  
    Kontrolkę rezerwy się ustawia lub programuje. Pokaż mapy gazu. Skoro dużo pali to możesz mieć za bogato ustawioną. Będzie go mulić. Czasem dobrze jest zestrojić gaz na sondzie szerokopasmowej z podłączonym AFR.
    Tak naprawdę nic nie wiemy o twojej instalacji.
    fuler891
    Level 8  
    Witam. Problem rozwiązał się sam,przyczyną był urwany przewód dochodzący do sondy.