Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Videoton R4932 Halka - przydźwięk, prostownik selenowy, stereodekoder, itp.

20 Cze 2016 00:32 3270 3
  • Poziom 23  
    Witam,

    Dostały się w moje ręce 2 sztuki odbiorników jak w tytule, oba zostały doprowadzone do użyteczności, przestrojone, odświeżone obudowy, mają jednak kilka przypadłości z którymi nie mogę sobie poradzić, problem dotyczy obu. Poniżej część schematu:
    Videoton R4932 Halka - przydźwięk, prostownik selenowy, stereodekoder, itp.
    1. Brum sieciowy, najbardziej drażniący problem. Obecny również przy skręconym na min. potencjometrze głośności, zależny od regulacji tonów niskich, czyli "przenoszący" się prawdopodobnie głównie przez pętlę USZ. Co stwierdziłem? Pulsacja na pierwszym kondensatorze filtrującym wynosiła ok. 10V p-p (kondensator sprawny). Dołożenie równolegle 120µF zmniejszyło pulsację ok. o połowę, brum był jednak dość uciążliwy. Postanowiłem więc uporządkować masy (poprowadziłem do punktu wspólnego przy kondensatorze filtrującym) oraz przewody zasilania anodowego końcówki mocy; brum zmniejszył się do akceptowalnego poziomu. Jednak stał się ponownie uciążliwy po podłączeniu oryginalnych głośników, przy cichym słuchaniu, wygląda, jakby ich fr wypadała w okolicy 100 Hz. Wcześniej uruchamiałem odbiorniki na kolumnach ZG15C i aż tak tego nie akcentowały. Mierzyłem prąd anodowy ECL86 i był w akceptowalnym zakresie (nie podam aktualnie dokładnie, jak trzeba zmierzę jeszcze raz), podmieniałem lampy, podstawiałem kondensatory przy katodach C194, C200, jak również w pętli USZ - bez zmian. Czy można tutaj coś jeszcze wymyślić prócz dostawiania kolejnych pojemności filtrujących, a może ten typ tak ma?
    2. Prostownik selenowy. Grzeje się, choć napięcie anodowe jest prawie w normie. Czy temperatura w okolicy 70°C nie jest za wysoka i wskazuje na jego zużycie? W jednym odbiorniku, używanym codziennie wstawiłem z obaw krzemowy, ustawiając selektor napięcia zasilania na 240V, co dało schematowe napięcia zasilania (nie miało to wpływu na brum).
    3. Stereodekoder. Czy te oryginalne tak szumią, nawet przy bardzo dobrym sygnale? Oczywiście wcześniej wyregulowałem max. tłumienia AM. Dodatkowo, w chwili, gdy zapala się żarówka "stereo", w głośnikach wzmaga się brum, niezależny od ustawionej głośności; wykręcenie żarówki powoduje zanik brumu. Nie badałem jeszcze dokładnie drogi przedostawania się tego zakłócenia.
    Wiem, że te odbiorniki nie są zbyt wysokiej klasy, ale grają bardzo fajnie i dobrze byłoby gdyby jeszcze cieszyły oczy i uszy, tak więc wszelkie sugestie ich poprawy przy zachowaniu maksymalnie dużej oryginalności będą mile widziane.

    Pozdrawiam!
  • Poziom 43  
    Zaproponuje mały drobiazg - na transformatorze sieciowym zamienić miejscami przewody żarzenia, bo widać, że jeden z nich jest podłączony do masy(zasilanie dekodera stereo odbywa się z wyprostowanego napięcia żarzenia). Usuń Kolego Szanowny, także ten prostownik selenowy, z zamianą na diodowego Greatza. może on mieć pod pełnym obciążeniem duży prąd wsteczny. 10V pp pulsacji na kondensatorze głównym uważam za zbyt dużo. Taka wymiana wiąże się ze zwiększeniem rezystancji rezystora pomiędzy kondensatorami elektrolitycznymi do ~1,2kΩ . Do sprawdzenia, a raczej wymiany, kondensatory C172 i C 173. Do sprawdzenia także dioda V (ta w ,,kółku),numer nieczytelny i kondensator elektrolityczny za nią do masy - skoro dysponuje Kolega oscyloskopem, sprawdzić pulsacje tam także.
    Videoton R4932 Halka - przydźwięk, prostownik selenowy, stereodekoder, itp.
  • Poziom 23  
    Witam,

    Dzięki Krzysztofie za odpowiedź. Nie mam w tym tyg. zbyt wiele czasu na grzebanie, ale pewien progres jest - znalazłem przyczynę buczenia przy palącym się wskaźniku "stereo". Otóż problem był w prowadzeniu masy od płytki wskaźnika do płyty wzmacniacza do której została przylutowana gdzieś tak pośrodku. Po przylutowaniu jej bezpośrednio do wyprowadzenia żarzenia z transformatora buczenia brak. Ogólnie, przewody masowe i zasilania prowadzone są w tym radiu chaotycznie. Zamieniłem przewody żarzenia ze sobą - bez efektu. W wolnej chwili sprawdzę te kondensatory przy prostowniku, choć są to dobre foliowe na napięcie 1kV, z którymi raczej nigdy problemów nie miałem. Co do samego prostownika - tak jak pisałem w pierwszym poście - w jednym radyjku zmieniłem go na krzemowy, ale nic to nie zmieniło w kwestii buczenia. Zmierzyłem jeszcze prąd lamp - w okolicy 40 mA/lampę.

    Pozdrawiam!
  • Poziom 23  
    Ciąg dalszy...
    Kondensatory przy prostowniku nie mają wpływu na brum. Prąd pobierany z prostownika wynosi 120 mA, wydaje się w normie, na razie zabrakło mi pomysłów...
    Jest za to postęp ze stereodekoderem. Do wymiany były wszystkie kondensatory ceramiczne, co raz któryś "trzeszczał", albo przywierał. Spróbowałem go zestroić - podłączyłem oscyloskop do anody D409 i stroiłem L431 i L413 na max sygnału. Strojenie L416 wpływa na zgodność kanałów i separację, ustawiłem najlepiej, jak się dało. Efektem jest znaczne zmniejszenie się szumów i w końcu słychać efekt stereo. Mam tylko wątpliwości co do ustawienia R425, może ktoś podpowie jak poprawnie powinno się go ustawić? Poniżej bardziej czytelny schemat dekodera stereo:

    Videoton R4932 Halka - przydźwięk, prostownik selenowy, stereodekoder, itp.

    Pozdrawiam!