Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Fibaro Fibaro
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mercedes Travego - Wentylator chłodnicy działa nonstop na 2-gim biegu

licz3 20 Cze 2016 09:39 432 7
  • #1 20 Cze 2016 09:39
    licz3
    Poziom 11  

    Tak jak w temacie - wentylator chłodnicy jest cały czas załączony na 2gi bieg, nawet przy zimnym silniku. Jednocześnie wyświetla się błąd MR 7109 (Proportioning valve 3 has Open circuit).
    Czasem błąd znika - wydaje mi się, że wtedy, gdy silnikowi uda się osiągnąć temperaturę, przy której wentylator rzeczywiście powinien się załączyć. Jeśli błąd zniknie to wentylator działa poprawnie - wyłącza się i załącza do czasu gdy auto dłużej postoi i silnik się wychłodzi - wtedy sytuacja się powtarza.
    Czy może to być wina czujnika temperatury (choć na wskaźnikach temperatura wyświetlana jest prawidłowo) czy to komputer PLD do sprawdzenia??

    0 7
  • Fibaro
  • #2 20 Cze 2016 09:56
    piotrek22101
    Poziom 39  

    Jest drugi czujnik który steruje pracą wentylatora,prawdopodobnie on padł lub wtyczka uszkodzona. Po podłączeniu komputera powino pokazać parametry.

    0
  • #3 20 Cze 2016 10:02
    licz3
    Poziom 11  

    Czy aby na pewno jest, jeśli tak to gdzie on jest? Zgodzę się, że w poprzedniej generacji autobusów (np. mercedes 404 lub setra serii 3) tak było, że był dodatkowy czujnik. Ale tutaj ze schematu wynika mi, że sterowanie pracą wentylatora wychodzi z modułu PLD.

    0
  • Fibaro
  • #4 20 Cze 2016 10:28
    piotrek22101
    Poziom 39  

    Tak ,z tego modułu wychodzi ale coś musi kazać im się włączyć. Skoro temperatura na zegarach jest poprawna to ten czujnik daje dobry sygnał.

    0
  • #5 20 Cze 2016 13:10
    MACIEK_M
    Poziom 27  

    Cytat:
    MR 7109 (Proportioning valve 3 has Open circuit).


    To świadczy o uszkodzeniu instalcji elektrycznej zaworu proporcjonalnego - przerwa, jak złapie styk, jest OK.

    0
  • Fibaro
  • #6 20 Cze 2016 14:28
    licz3
    Poziom 11  

    Powyższa wypowiedź nie wnosi niczego nowego - potrafię czytać po angielsku ze zrozumieniem.
    Podłączyłem wentylator z innego auta i błąd zniknął - problem jest więc gdzieś w sprzęgle wentylatora - czy ktoś wie co to może być i dlaczego do sprzęgła idą 4 przewody?

    0
  • #7 20 Cze 2016 14:50
    piotrek22101
    Poziom 39  

    Prawdopodobnie w sprzęgle jest coś,co załącza pierwszy lub drugi bieg . Bezpieczniki dobre? Na schemacie powinno być oznaczone co na którym ma być.

    0
  • #8 20 Cze 2016 15:24
    MACIEK_M
    Poziom 27  

    licz3 napisał:

    Cytat:
    Powyższa wypowiedź nie wnosi niczego nowego


    powyższa wiadomość wnosi, abyś zostawił w spokoju czujniki temperatury, a skupił się na instalacji elektrycznej i samym wentylatorze - znalazł przyczynę i wyeliminował sygnalizowany błąd.

    2
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo