Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

SCANIA R420 2007R - Giną światła długie, klakson, sprysk. szyby, podg.lusterek

somi_transport 21 Cze 2016 08:03 561 6
  • #1 21 Cze 2016 08:03
    somi_transport
    Poziom 2  

    Panowie pomocy.. SCANIA R420 2007R. Podczas jazdy giną mi światła długie, klakson, spryskiwacz szyby i podgrzewanie lusterek. Wpływ km oraz czas jazdy nie ma wpływu.. Ginie wszystko różnie po 10min. jazdy po 1,5h jazdy. Powymieniałem przekaźniki nie pomogło. Czy ma ktoś jakiś pomysł?

    1 6
  • #2 21 Cze 2016 11:07
    szaman108
    Poziom 28  

    Witam

    Czy na desce wyświetla się jakiś komunikat o awarii układu VIS.

    0
  • #3 21 Cze 2016 18:03
    somi_transport
    Poziom 2  

    VIS zapalił mi się jak zniknęły wszystkie światła oprócz mijania. Wymieniłem przekaźnik i zapomniałem o sprawie. Z resztą dalej jest problem. Nie wiem czy to zbieg okoliczności czy o co chodzi ale jak wymieniłem alternator problem się dalej pojawia ale rzadziej.

    0
  • #4 22 Cze 2016 01:03
    szaman108
    Poziom 28  

    Prawdo podobnie padł VIC,trzeba by sprawdzić jakie napięcie widzi u siebie prawdo podobnie pokarze wartość przekraczającą 32v.

    1
  • #5 22 Cze 2016 09:09
    somi_transport
    Poziom 2  

    Jeśli chodzi o napięcie to na komputerze pokazuje mi 28,1 - 28,2

    0
  • #6 22 Cze 2016 10:22
    marpog
    Poziom 13  

    Witam,
    na którym komputerze pokazuje taką wartość?
    Na komputerze w aucie czy diagnostycznym,
    napięcie trzeba sprawdzić miernikiem,
    jeśli jesteś pewny alternatora to sprawdź napięcie przy sterowniku i jakimś testerem diagnostycznym, no najlepiej sdp3,
    usterki wskazują na uszkodzenie VIS ale lepiej sprawdzić napięcie i połączenia masowe zanim zaczniesz wymieniać sterownik,

    pozdrawiam
    Marcin

    0
  • #7 23 Cze 2016 16:41
    szaman108
    Poziom 28  

    Musisz sprawdzić napięcie zasilania na sterowniku vic jakie on widzi na swoim zasilaniu, to na wyświetlaczu pochodzi z ECU silnika.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo