Mam dość nietypowy problem z aparatem Sony A77II. Czasami przy zapisywaniu zdjęcia występuje błąd, po czym aparat przestaje wykrywać obecność karty pamięci. Zdarza się, że zgłasza również brak obiektywu.
Problem jest o tyle trudny w diagnozie, że występuje tylko czasami. Co ciekawe, pojawia zdecydowanie częściej w ciepłe dni (zimą występuje rzadko, latem nawet kilkanaście razy w ciągu jednego dnia).
Ogólny scenariusz wygląda tak:
1. Włączam/wybudzam aparat.
2. Ustawiam czas, przysłonę, itd.
3. Robię zdjęcie.
4. Aparat zgłasza błąd: Writing to the memory card was not completed correctly. Recover data?
5. Aparat zgłasza brak karty pamięci w slocie. Czasami zgłaszany jest też brak obiektywu.
6. Wykonuję losowe czynności z listy:
- wyjmuję/wkładam kartę pamięci,
- wyłączam/włączam aparat,
- wyjmuję/wkładam baterię,
- przekręcam mocowanie obiektywu.
7. Aparat ponownie wykrywa kartę pamięci i obiektyw - czasami od razu, czasami dopiero po kilku minutach wykonywania czynności wymienionych powyżej.
8. Kolejne zdjęcia wykonywane są bez żadnych problemów, co najmniej do momentu kolejnego wyłączenia/uśpienia aparatu.
Dodam, że na samej karcie pamięci wszystko jest zapisywane poprawnie poza tym jednym zdjęciem, przy którym wystąpił błąd - ono nie jest zapisywane wcale. Nie występują uszkodzenia plików, zdjęcia zapisane częściowo, itp.
Dla porządku zaznaczę też, że zdjęcia usuwam tylko z poziomu menu aparatu.
Rzeczy, których próbowałem:
- formatowanie karty pamięci w aparacie i poza nim,
- inne karty pamięci,
- inne obiektywy,
- inny akumulator,
- aktualizacja firmware'u aparatu,
- oddałem aparat do serwisu fotograficznego, ale po inspekcji nie stwierdzono żadnych uszkodzeń,
- próbowałem robić zdjęcia po włożeniu aparatu do lodówki (niska temperatura) i w łazience po wzięciu prysznica (wysoka wilgotność) - problem nie wystąpił,
- użyłem Google
jedyne, co znalazłem, to temat na forum DPReview opisujący podobny problem w aparatach A99, ale bez żadnych konkluzji dot. ewentualnej przyczyny.
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie i wskazówki.
Problem jest o tyle trudny w diagnozie, że występuje tylko czasami. Co ciekawe, pojawia zdecydowanie częściej w ciepłe dni (zimą występuje rzadko, latem nawet kilkanaście razy w ciągu jednego dnia).
Ogólny scenariusz wygląda tak:
1. Włączam/wybudzam aparat.
2. Ustawiam czas, przysłonę, itd.
3. Robię zdjęcie.
4. Aparat zgłasza błąd: Writing to the memory card was not completed correctly. Recover data?
5. Aparat zgłasza brak karty pamięci w slocie. Czasami zgłaszany jest też brak obiektywu.
6. Wykonuję losowe czynności z listy:
- wyjmuję/wkładam kartę pamięci,
- wyłączam/włączam aparat,
- wyjmuję/wkładam baterię,
- przekręcam mocowanie obiektywu.
7. Aparat ponownie wykrywa kartę pamięci i obiektyw - czasami od razu, czasami dopiero po kilku minutach wykonywania czynności wymienionych powyżej.
8. Kolejne zdjęcia wykonywane są bez żadnych problemów, co najmniej do momentu kolejnego wyłączenia/uśpienia aparatu.
Dodam, że na samej karcie pamięci wszystko jest zapisywane poprawnie poza tym jednym zdjęciem, przy którym wystąpił błąd - ono nie jest zapisywane wcale. Nie występują uszkodzenia plików, zdjęcia zapisane częściowo, itp.
Dla porządku zaznaczę też, że zdjęcia usuwam tylko z poziomu menu aparatu.
Rzeczy, których próbowałem:
- formatowanie karty pamięci w aparacie i poza nim,
- inne karty pamięci,
- inne obiektywy,
- inny akumulator,
- aktualizacja firmware'u aparatu,
- oddałem aparat do serwisu fotograficznego, ale po inspekcji nie stwierdzono żadnych uszkodzeń,
- próbowałem robić zdjęcia po włożeniu aparatu do lodówki (niska temperatura) i w łazience po wzięciu prysznica (wysoka wilgotność) - problem nie wystąpił,
- użyłem Google

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie i wskazówki.