Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ABAX - czujka AMD-100 gubi komunikację z centralą

Piotrek99 23 Cze 2016 13:04 588 4
  • #1 23 Cze 2016 13:04
    Piotrek99
    Poziom 10  

    Może ktoś miał podobny problem i coś mi podpowie :

    System Integra 128WRL, centralka na poddaszu domu 1 piętrowego, strop betonowy pomiędzy parterem/piętrem plus sufit G'K na stelaży pomiędzy piętrem/poddaszem, czujki ABAX obsługiwane przez kontroler centrali.

    Na parterze czujki AMD-100 w ilości 3szt, zamontowane po 1,5m od siebie na linii okien plus 3 kolejne czujki na piętrze.

    Czujka na parterze najbardziej oddalona od centrali (nazwijmy A) co jakiś czas zrywa komunikację i wywala błąd, wywaliłem czujkę z kontrolera i system pracował 12 miesięcy bez najmniejszych problemów. Ostatnio chciałem zrobić porządek z instalacją i ponownie wrzuciłem czujkę do kontrolera - znowu co kilka dni pojawia się błąd o braku komunikacji, ale uwaga - raz pojawił się również błąd o braku komunikacji z czujką "środkową" (nazwijmy B) z którą do tej pory nie było problemów od początku.

    Robiłem testy Dloadx i sygnał z tej A jest praktycznie taki sam jak z B i C, natomiast wygląda na to że A w jakiś sposób zakłóca komunikację z innymi czujkami.

    Miał ktoś podobny problem?

    Zastanawiam się nad flashem centrali, system stawiany był w marcu 2015 więc od tamtej pory było kilka updateów, myślicie że to ma sens?
    Nigdzie nie mogę znaleźć czym różnią się kolejne flashe, jedynie w instrukcjach jest historia zmian treści, nie ma nic o wsadzie.

    I po drugie jak interpretować wykres sygnału z dloadx, mogę odpalić lapka na cały weekend tylko niech mi ktoś podpowie na co mam zwrócić uwagę :)
    Logować wszystko czy tylko tą felerną czujkę?

    Pozdrawiam,

    0 4
  • #2 23 Cze 2016 19:33
    sosarek

    Poziom 43  

    Kolego, zacznij od wymiany baterii(miałem już przypadki że nie sygnalizowały tego faktu, swoją drogą system ma ponad 2 lata...), prócz tego spróbuj zmienić czas odpytywania.

    0
  • #3 26 Cze 2016 00:22
    Alberciak
    Poziom 22  

    Przede wszystkim aktualizacja firmware czujników. Niestety trzeba podłączać się do każdego czujnika oddzielnie. Miałem problem, który polegał na wskazywaniu otwartego obwodu czujnika, pomimo tego, że okno nigdy nie było otwierane. Po aktualizacji problem ustąpił. Do aktualizacji czujek potrzebny jest RS TTL.

    0
  • #4 26 Cze 2016 10:41
    sosarek

    Poziom 43  

    Alberciak napisał:
    Przede wszystkim aktualizacja firmware czujników

    Gdzie Ty tam masz RS?

    0
  • #5 26 Cze 2016 23:46
    Alberciak
    Poziom 22  

    Przepraszam, oczywiście chodziło o kontrolery ACU-270, ale jeżeli masz WRL to moja porada jest raczej nieprzydatna. Ewentualnie flash centrali.

    0