witam!!!
mam małe pytanko odnośnie czyszczenia lasera
zawsze czyszcząc laser zaczynam od soczewki,póżniej podnoszę pick-up
tak aby było możliwe stworzenie się przestrzeni między soczewką ,a pryzmatami które załamują kąt świecenia i odbicia lasera pod soczewką.
Wiem z doświadczenia że gromadzi się tam dużo kurzu który osiada na gładzi lustrzanej i osłabia promień lasera,albo zniekształca jego odbicie.
Co doprowadza do gubienia ścieżki na płycie.
Wiem też że same regulacje prądu lasera bez czyszczenia przeżroczy nie dają długiego efektu,a nawet skracają jego żywotnść.
Wiem też że kurz może dostać się nawet na diodę laserową do której nie jestem w stanie dotrzeć,ponieważ raz tego próbowałem i ...kuku
Ustawienie póżniej zbieżności całego bloku jest wręcz nierealne.
Pytanie moje dotyczy sposobu oczyszczenia lasera bez jego rozbiórki.
Czy można laser zanużyć cały w myjce ultradzwiękowej?
Czy raczej jest to metoda która mogłaby powodować gorszy efekt?
mam małe pytanko odnośnie czyszczenia lasera
zawsze czyszcząc laser zaczynam od soczewki,póżniej podnoszę pick-up
tak aby było możliwe stworzenie się przestrzeni między soczewką ,a pryzmatami które załamują kąt świecenia i odbicia lasera pod soczewką.
Wiem z doświadczenia że gromadzi się tam dużo kurzu który osiada na gładzi lustrzanej i osłabia promień lasera,albo zniekształca jego odbicie.
Co doprowadza do gubienia ścieżki na płycie.
Wiem też że same regulacje prądu lasera bez czyszczenia przeżroczy nie dają długiego efektu,a nawet skracają jego żywotnść.
Wiem też że kurz może dostać się nawet na diodę laserową do której nie jestem w stanie dotrzeć,ponieważ raz tego próbowałem i ...kuku
Ustawienie póżniej zbieżności całego bloku jest wręcz nierealne.
Pytanie moje dotyczy sposobu oczyszczenia lasera bez jego rozbiórki.
Czy można laser zanużyć cały w myjce ultradzwiękowej?
Czy raczej jest to metoda która mogłaby powodować gorszy efekt?