Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak utworzyć nowe gniazdko z wyłącznikiem napięcia pod pompkę do wody i bojler?

szukacz75 27 Jun 2016 15:00 2256 14
    szukacz75
    Level 10  
    Witam mam takie pytanie chciałbym z jednego gniazda pociągnąć prąd do następnego ,które oczywiście jeszcze nie istnieje. Muszę przeciągnąć o jakieś 6m z gniazda już istniejącego a w tym nowym gnieździe byłaby podłączona pompka do wody oraz bojler. Samo przeciągniecie kabla wydaje się łatwe ale chciałbym aby to nowe gniazdo miało wyłącznik napięcia bo pojedynczych gniazd z wyłącznikami jest wiele ale podwójnych nie znalazłem ,myślałem żeby przed nowym gniazdem podłączyć wyłącznik światła ,który odcinałby napięcie ale to chyba dziwny pomysł doradźcie coś.

Zdanie zaczynamy z dużej litery.
    KROPKĘ STAWIAMY NA KOŃCU ZDANIA, RÓWNOWAŻNIKA ZDANIA, CZYLI WYPOWIEDZENIA, STANOWIĄCEGO CAŁOŚĆ SEMANTYCZNO-SKŁADNIOWĄ.
    W tej funkcji kropka może zostać zastąpiona przez:
    pytajnik;
    wykrzyknik;
    wielokropek.
    Moderator Krzysztof Reszka
    pawel1029384756
    Level 21  
    Kiedyś zrobiłem taką kombinacje z wyłącznikiem światła, ale nie jest to zbyt dobrym rozwiązaniem. Już lepiej dać bezpiecznik i nim odłączać napięcie, ale też bezpiecznik będzie się wyrabiał i przy częstym użytkowaniu trzeba by go wymieniać. Myślą, że dobrym rozwiązaniem były by dwa pojedyncze gniazdka z wyłącznikiem.
    lukiiiii
    Level 28  
    Ja mam pralkę na wyłączniku schodowym (przełączanie między II taryfą a I w obrębie tej samej fazy.) , działa od 2 lat, ale nigdy nie przełączam podczas pracy urządzenia.

Teoretycznie wyłącznik zwykły powinien wytrzymać (10A 2300W), ale praktycznie w krótkim okresie spali się albo zlepi.

Eleganckim rozwiązaniem będzie zastosowanie dwóch styczników oraz podwójnego wyłącznika sterującego nimi oraz osobnego obwodu, a nie sztukowanie od istniejącego gniazda.

Ps. Jaka moc bojlera oraz pompy? Jaki przekrój przewodu ma gniazdo źródłowe? Co to za obwód?
    beam_beer
    Level 21  
    Pomysł do d...

Zacznijmy od tego: po co tam wyłączniki?
    szukacz75
    Level 10  
    Wyłączniki po to by nie włączać wtyczki do kontaktu za każdym razem gdy trzeba np uruchomić bojler.
    zbich70
    Level 43  
    lukiiiii wrote:
    Ja mam pralkę na wyłączniku schodowym (przełączanie między II taryfą a I w obrębie tej samej fazy.)

Z ciekawości - masz dwa liczniki (całodobowy i dwutaryfowy) ?
    Jeśli nie, to jaki jest sekret tego "przełączania taryf" łącznikiem schodowym ?

szukacz75 wrote:
    Wyłączniki po to by nie włączać wtyczki do kontaktu za każdym razem gdy trzeba np uruchomić bojler.

Z reguły bojlery posiadają swój wyłącznik zasilania.
    Poza tym pokrętłem termostatu można bojler trwale wyłączyć zadając mu minimalną temperaturę (o ile jest niższa niż temperatura wody zasilającej).
    beam_beer
    Level 21  
    szukacz75 wrote:

Po pierwsze: do bojlera powinieneś mieć wydzielony oddzielny obwód poprowadzony od rozdzielnicy, i tam zabezpieczony.
    Po drugie: bojler zazwyczaj umieszczony jest w pomieszczeniach wilgotnych, gdzie unikamy wszelkich włączników, styczników, przekaźników etc. Na niektórych aparatach pisze, że ich IP wynosi ojojoj/ojojojoj i jeszcze więcej. Co z tego, jeśli użytkownik/instalator robi z tego IP 0/0...
    Bojler powinien być włączony na stałe do gniazdka. Sterowanie temperatury masz w "kapsule" grzałki. Włączanie/wyłączanie powinieneś realizować w tablicy rozdzielczej.

Co z drugim wyłącznikiem?
    lukiiiii
    Level 28  
    zbich70 wrote:
    Ja mam pralkę na wyłączniku schodowym (przełączanie między II taryfą a I w obrębie tej samej fazy.)

Z ciekawości - masz dwa liczniki (całodobowy i dwutaryfowy) ?
    Jeśli nie, to jaki jest sekret tego "przełączania taryf" łącznikiem schodowym ?

:) Nie chciałem się za bardzo rozpisywać, bo odbiegł bym od tematu, a więc jest tak:
    1 licznik II taryfowy 1 fazowy, do pralki doprowadzone są dwa obwody: w jednym prąd jest cały czas, a drugi sterowany jest zegarem ( 13:00-15:00, w nocy nie hałasujemy). Pralka jest starego typu, a więc nie ma opóźnionego startu. Żona ładuje pranie, nastawia program, a pralka czeka na godzinę 13:00, żeby wykonać pranie. Zdarza się często, że trzeba zrobić dwa prania, ale 2 programy są dłuższe niż 2 godziny taniego prądu, więc pranie zaczyna się na tanim prądzie ( początek prania jest najbardziej prądożerny) a kończy po 15:00 czyli na drogim prądzie. I właśnie do tego jest potrzebny mi ten przełącznik schodowy.

A propos tematu:

https://www.google.pl/search?q=wtyczka+z+wy%C...ved=0ahUKEwjZycq0o8_NAhWEHJoKHSd8ALUQ_AUIBigB

Wtyczka z wyłącznikiem
    szukacz75
    Level 10  
    Przepraszam ,że długo nie reagowałem na wypowiedzi forumowiczów ,ale miałem głowę zajętą czym innym.Wracając do tematu bojler mocy 1500W ,ale pojawiła się nowa możliwość ,której się trochę złapałem ponieważ to nie jest konkretnie mój dom przypomniałem sobie ,że jest tam siła i właśnie w tej kuchni jest wyprowadzona puszka problem jest tylko taki ,że jest to siła 4przewodowa starego typu i teraz główne pytanie czy z tej puszki można by pociągnąć bez obaw prąd do gniazda przynajmniej podwójnego? wtedy wystarczyłoby mi 2m kabla a nie 6 jak we wcześniej opisanym pomyśle. Dodam jeszcze ,że siła jest właściwie nie używana od lat także nie ma obaw o duże obciążenie. Tylko jak to zapiąć coby bezpiecznie było?
    domator
    Level 13  
    Do gniazdka 240V potrzebujesz 1-fazy i 0-zera z takiej puszki, przewód do bolca uziemiającego musisz wziąć z innego punktu gdzie jest uziemienie, a najlepiej to wezwij elektryka żebyś później nie miał kłopotów jak kogoś porazi.
    mawerix123
    Level 39  
    szukacz75 wrote:
    ale pojawiła się nowa możliwość ,której się trochę złapałem ponieważ to nie jest konkretnie mój dom przypomniałem sobie ,że jest tam siła

Nie to nie jest możliwość z siły w przedstawionym zamyśle nie możesz podłączyć gniazda 230V

domator wrote:
    przewód do bolca uziemiającego musisz wziąć z innego punktu gdzie jest uziemienie

A może do doniczki na parapecie :?: Jeden drucik stąd drugi stamtąd i już gniazdko jest.... niestety nie tędy droga.

domator wrote:
    Do gniazdka 240V

Znowu podwyższyli nam napięcie :?: o_O
    szukacz75
    Level 10  
    Panowie jeżeli to nie jest możliwość to proszę przedstawcie jakąś możliwość , proszę jeśli to możliwe bez zbędnych złośliwości o doniczkach na parapecie. W obecnym stanie rzeczy mam tylko dwie możliwości albo ciągnąć z drugiego gniazda oddalonego o 6m albo z tej puszki siłowej z której podobno się nie da choć ja wiem ,że się da wklejam kawałek wątku z innego forum:

{ Podlacze sie jesli mozna.
    Mam gniazdo trojfazowe, ma cztery kable.
    Trzy to fazy a co to jest ten czwarty "zero"?
    Czy moga sobie z tego gniazda wyciagnac jadna faze i zasilac cos?

przy takim zadaniu pytania: nie, bo grozi to śmiercią lub kalectwem.
    Podłączyć się da, podłączyć się bezpiecznie też, ale potrzebujesz ciut
    nieco więcej niż tylko wtyczkę i kawałek kabla. Konkretnie potrzebujesz:
    wtyczkę do twojego gniazda, kabel odpowiedni do zabezpieczenia
    nadprądowego obwodu tego gniazda, bezpiecznik 16A lub mniej i
    standartowe gniazdo 230V. Mam coś takiego w robocie, bo w laboratorium
    mamy tylko gniazdo siłowe 400/230V 35A, a potrzebuję podłączyć
    regulowany transformator izolacyjny 0-250V/6A. No i mam: wtyczkę, do
    tego małą skrzynkę bezpiecznikową natynkową na kawałku płyty PVC, a w
    tej skrzynce jest bezpiecznik 16A, bezpiecznik różnicowo-prądowy (bo go
    miałem) i dwa gniazda, wszystko na szynie DIN. Tak to zrobić wolno. Da
    się też prościej, ale nie wolno ;-)

Waldek }koniec wklejki z innego forum.

mnie chodzi tylko o to by ktoś jeśli to możliwe w miarę łopatologicznie wyjaśnił jak można utworzyć to nowe gniazdo nie unosząc się przy tym i nie wdeptując mnie w ziemię ,przecież to forum a i na pewno da się to spokojnie ogarnąć.
    szukacz75
    Level 10  
    Kolega lukiiiii ma rację , u mnie brakuje N i prąd jest ale słaby tzn. Działa radio albo suszarka do włosów , ale np czajnik bezprzewodowy już nie tym samym bojler też nie. Na szczęście znalazłem w piwnicy blisko puszki siłowej nieużywane gniazdo 240V i z tego gniazda udało się pociągnąć prawie bezproblemowo. Dzięki wszystkim za pomoc.