Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toshiba L50 - martwa płyta główna

Prawiejakpro 27 Jun 2016 17:12 3048 9
Optex
  • #1
    Prawiejakpro
    Level 10  
    Witam!

    Trafiła do mnie Toshiba L50 z martwą płytą główną. Problemy są podobne do przedstawionych w wątku(zwarcia mosfetów):
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3053811.html

    Wymieniłem oba SA14 AR T35M na AON7410 oraz jeden F8707G z obwodu zabezpieczenia zwarciowego.
    Po wymianie ww elementów nie ma już zwarć w tych miejscach, ale płyta nie wstaje. Po podłączeniu do zasilacza serwisowego zero reakcji (brak poboru prądu).

    Pozwolę sobie wykorzystać zdjęcia kolegi robzzz z wątku powyżej i przedstawić wybrane zmierzone rezystancje. Oprócz rezystancji przedstawionych na zdjęciu mam też niskie rezystancje między masą i cewkami przy GPU (40 Ohm).
    Toshiba L50 - martwa płyta główna

    Nie specjalnie mam pomysł co dalej mierzyć i jak zdiagnozować pozostałe usterki. Proszę o pomoc.
  • Optex
  • Optex
  • #3
    lisek
    Service technician RTV
    Quote:
    Po wymianie ww elementów nie ma już zwarć w tych miejscach, ale płyta nie wstaje. Po podłączeniu do zasilacza serwisowego zero reakcji (brak poboru prądu).

    To teraz kol. zobacz jaki masz charger_przełącznik zródeł zasilania (np. bq24735 ?)
    i wtedy po pisanych na tymforum rozwiązanich doprowadz do pojawienia sie napięć
    przetwornic.

    Przy okazji napisz co tam masz za układy na swojej MB.
    * (jeśli płyta VGSG rev.2.1) to powinny być:
    charger BQ24735
    KBC : IT8587E EXA
    PCH chipset HM86 (SR13J)
    stby TPS1225с
    cpu core ISL95812hrz
    TPS51363 ... +1.05V (PCH) i RAM ? / *powinny być 2.szt.
  • #4
    Prawiejakpro
    Level 10  
    Dobra, teraz mi trochę głupio. Podłączałem płytę do zasilacza wczoraj (19 V, ograniczenie do 1 A) i nie było żadnej reakcji. W tej chwili zrobiłem dokładnie to samo i płyta reaguje. Najpierw przypadkowo podłączyłem płytę z niezapiętym prockiem. Pobór prądu ~0,5 A, wiatrak rusza po czym się zatrzymuje i po kilkunastu sekundach znowu startuje i już się kręci. Po zapięciu procka wiatrak zakręcił się przez sekundę po czym stanął i brak poboru prądu - tak jakby się wyłączyła bo czegoś ze sprzętu jej brakowało.
    Czy mogę już spróbować poskładać komputer?
    Czy powinienem jeszcze coś pomierzyć? posprawdzać?

    Quote:

    Podaj napięcia z obu kluczy opisując na foto.
    Przetwornica główna pracuje?
    VIN obecne?


    1. Napięcia na obu kluczach pod bezpiecznikiem "Q" równe 19 V, zarówno na D i S.
    2. Nie mam pojęcia jak to sprawdzić.
    3. Vin = 19V

    Quote:
    To teraz kol. zobacz jaki masz charger_przełącznik zródeł zasilania (np. bq24735 ?)
    i wtedy po pisanych na tymforum rozwiązanich doprowadz do pojawienia sie napięć
    przetwornic.

    Przy okazji napisz co tam masz za układy na swojej MB.
    * (jeśli płyta VGSG rev.2.1) to powinny być:
    charger BQ24735
    KBC : IT8587E EXA
    PCH chipset HM86 (SR13J)
    stby TPS1225с
    cpu core ISL95812hrz
    TPS51363 ... +1.05V (PCH) i RAM ? / *powinny być 2.szt.



    Model płyty VGSG MB Rev: 2.1
    Co do tych układów to nie mam pojęcia jak je zlokalizować w celu odczytania modelu. Na płycie jest dużo scalaków i musiałbym skoczyć po lupę bo za małe literki są na większości. Jeśli to istotne to mogę spróbować odczytać.
  • #5
    lisek
    Service technician RTV
    To z platformy PLF/PLR/CSF/CSR DSC Rev 2.1
    Toshiba L50 - martwa płyta główna
    za IRF... Link_ f8707 np. FDMC8884, P1203BV
    lub dowolny N-MOSFET 30V RDS(ON) 12miliohm

    T35M to RJK03E2DNS
    N-ch., 30V 16A Rds= 6.9 miliohm Link
    popatrz Link_ z Elektrody
  • #6
    boro1234567
    IT specialist
    Prawiejakpro wrote:

    1. Napięcia na obu kluczach pod bezpiecznikiem "Q" równe 19 V, zarówno na D i S.

    Tranzystor ma 3 wyprowadzenia i tak opisz.
    Prawiejakpro wrote:
    2. Nie mam pojęcia jak to sprawdzić.

    Mierząc napięcie na cewkach.
    Prawiejakpro wrote:
    3. Vin = 19V

    Prawidłowe.
  • #7
    Prawiejakpro
    Level 10  
    Quote:
    za IRF... Link_ f8707 np. FDMC8884, P1203BV
    lub dowolny N-MOSFET 30V RDS(ON) 12miliohm

    T35M to RJK03E2DNS
    N-ch., 30V 16A Rds= 6.9 miliohm Link
    popatrz Link_ z Elektrody


    f8708 wymieniłem na irf8707, więc powinno być ok,
    Czy uważa kolega, że AON7410 zamiast T35M jest dużym błędem?
    W zasadzie ma trochę wyższą rezystancję włączenia, więc będzie się bardziej grzał.
    Jaki układ zamontować zamiast niego? bo z dostępnością RJK03E2DNS będzie pewnie problem.

    Quote:
    Tranzystor ma 3 wyprowadzenia i tak opisz.

    Klucze na bramach mają po 24 V, na drenach i źródlach po 19 V.

    Quote:
    Mierząc napięcie na cewkach.

    Co do napięć na cewkach to zależy od tego co podłącze do płyty. Jeśli do płyty podłączam procesor, pamięć i baterie biosu to po podłączeniu do zasilania płyta zakręci wiatrakiem (przez sekundę) i się wyłącza. Obecne są napięcia 19 V na kluczach przeciwzwarciowych oraz 24 V na bramach, ale nie ma żadnych napięć na cewkach.

    Jak wyjmę procesor to po podłączeniu zasilacza płyta wstaje oraz kręci wiatrakiem i zatrzymuje go - na przemian co chwile. Dalej mam napięcia 19 V i 24 V na kluczach przeciwzwarciowych, a na cewkach pojawiają się różne napięcia z zakresu od 0,8 V do 5 V.
    Dodatkowo bez obecności procesora zapalają się jakieś diodki na drugiej części płyty.
  • #8
    lisek
    Service technician RTV
    Zastępczy za TM35 czyli Link_ AON7410 ze swoimi Rds-ok.20-26 miliohm jest ok.
    Pełni podobną rolę w laptopach na platformie Quanta R23 (DA0R23MB6D)
    -tam masz charger OZ8618LN
    Podejdzie i AON7408/ AON7200 / Si4456DY / FDS6690AS 30V,10A, 12mOm.
    Każdy jak pisałem > popatrz w SM ,gdzie w charger masz zastosowany bq735
    * czy np.ISL6255

    Napewno masz ubity bq24735
    -pomierz napięcia na jego pin. i porównaj z danymi podawanymi na tym forum
    * np. jeden z kilkunastu o tym BQ735 Link
    Quote:
    Obecne są napięcia 19 V na kluczach przeciwzwarciowych oraz 24 V na bramach, ale nie ma żadnych napięć na cewkach.
  • #9
    boro1234567
    IT specialist
    Prawiejakpro wrote:
    Dalej mam napięcia 19 V i 24 V na kluczach przeciwzwarciowych, a na cewkach pojawiają się różne napięcia z zakresu od 0,8 V do 5 V.
    Dodatkowo bez obecności procesora zapalają się jakieś diodki na drugiej części płyty.

    Konkrety jakie napięcia , na jakich cewkach?
  • #10
    Prawiejakpro
    Level 10  
    Mierzę dalej, tym razem do pomiarów chargera podłączyłem też baterię. Tutaj mam odłączony procesor. Co ciekawe po odłączeniu zasilacza laboratoryjnego, płyta utrzymuje pracę na baterii.

    Spróbowałem więc odpalić płytę z podłączonym procesorem,pamięcią, baterią biosu i baterią od zasilania i komputer wstaje (pobór prądu 1,5A), Świeci się dioda ładowania oraz dioda power. Po chwili wentylator się wyłącza i pobór prądu spada do 0,7 A i gaśnie dioda power, dioda ładowania pozostaje włączona.

    Quote:
    Konkrety jakie napięcia , na jakich cewkach?

    W momencie kiedy komputer pracuje (power led on) na cewkach występują następujące napięcia:
    Toshiba L50 - martwa płyta główna

    Zrobię jeszcze pomiary napięć na UC chargera, o które prosił kolega lisek

    Napięcia na chargerze:
    1 - ACN - 18,8
    2 - ACP - 18,7
    3 - CMSRC - 17,4
    4 - ACDRV - 23,1
    5 - ACOK - 3,0
    6 - ACDET - 2,42
    7 - IOUT - 0,27
    8 - SDA - 3,28
    9 - SCL - 3,28
    10 - ILIM - 3,13
    11 - BATDRV - 16
    12 - SRN - 16,13
    13 - SRP - 16,13
    14 - GND
    15 - LO - 0
    16 - REGN - 6,05
    17 - BTST - 15,84
    18 - HIDRV - 16,12
    19 - PHASE - 16,12
    20 - VCC - 17,1


    EDIT:

    Z Ciekawości podłączyłem płytę pod monitor zewnętrzny, wyświetla się komunikat :
    **RTC battery is low****
    press F2 zeby ustawic date i czas,

    Jako, że mam tylko płytę i nie podłączyłem klawiatury to bez złożenia kompa więcej nie zrobie.
    Napięcie na baterii biosu 3,2 V (pod obciążeniem) - więc dobre

    EDIT2:
    Podłączyłem klawiaturę usb, wszedłem w biosa i ustawiłem datę, komputer uruchamia się, a na monitorze wyświetla się logo toshiba i komputer się wyłącza.

    Myślicie koledzy, że jak to podkładam to będzie smigać? czy coś jeszcze jest uszkodzone ?