Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Satel Versa, alarm spowodowany brakiem expandera- LCD

DntSLn 28 Jun 2016 01:08 2592 23
Optex
    DntSLn
    Level 22  
    Witam,

Mam niemal identyczny problem z Versą 15. Dziś w nocy obudził mnie głośny alarm na wszystkich sygnalizatorach. Komunikat na manipulatorze: "Brak ekspandera VERSA-LCD".

Alarm udało mi się wyłączyć, ale zauważyłem, że tekst wyświetlany przez manipulator jest znacznie bledszy / mniej kontrastowy. Prawie nieczytelny.

Załączam zrzut ekranu z DLOADX.

Czy macie koledzy jakieś pomysły co może być przyczyną? Awaria LCD czy problemy z sygnałem/zasilaniem?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Satel Versa, alarm spowodowany brakiem expandera- LCD

Moderated By suworow:

3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu.

• Optex
    suworow
    VIP Meritorious for electroda.pl
    A sprawdził kolega to czym pisał kolega sharp:

sharp wrote:
    Czyżby akumulator zaczął padać? Przy cyklicznym sprawdzaniu jego stanu, przy zdejmowaniu przez centralę napięcia zasilania z obwodu ładowania, napięcie w obwodach centrali spada na tyle nisko, że zakłóca pracę magistrali.
    Nie ma sygnalizowanej awarii akumulatora?
    Nie można również wykluczyć słabych połączeń typu słabo dokręcony przewód.
    DntSLn
    Level 22  
    suworow wrote:
    A sprawdził kolega to czym pisał kolega sharp (...)
    [/quote]

Połączenia wydają się być bez zarzutu. Nie mam czym sprawdzić akumulatora (bateria w mierniku padła) - czy istnieje możliwość sprawdzenia/zrobienia testu np. z poziomu programu DLOADX :?: Googluję i wertuję instrukcję, ale nie mogę się doszukać.

Dziś rano, kiedy otworzyłem drzwi wejściowe (mam funkcję gong) sytuacja się powtórzyła. Wszystkie diody zaczęły migać a podświetlenie klawiatury migało na przemiennie niebieski (standardowy) - czerwony. DLOADX wyświetla to zdarzenie jako trzykrotny restart modułu Versa-LCD.

Akumulator ma ok 3 lata, 18Ah/12V firmy MW Power. Doczytałem dziś, że zalecany akumulator pod tą centralę to 7Ah.
    DntSLn
    Level 22  
    Tak też wczoraj zrobiłem, system działał stabilnie przez ok 15-20min. Specjalnie włączyłem podświetlenie stałe 100% na manipulatorze.

Dziś mogę zostawić go na noc - czy istnieje groźba nieodwracalnej awarii przy takiej próbie?

Miernik będę miał wieczorem, akumulator ma prąd zmienny, tak (nie widzę oznaczenia na obudowie)?
    Moderated By suworow:

Post był raportowany. I wcale się nie dziwię. 3.1.17. Nie wysyłaj pytań bardzo podstawowych, na które odpowiedzi można znaleźć w instrukcji obsługi lub ogólnie dostępnych źródłach. Nie prezentuj postawy, że mi się należy. Dbaj o poziom pytań i dyskusji. Dziękujemy.

sosarek

Level 43  
    DntSLn wrote:
    akumulator ma prąd zmienny, tak (nie widzę oznaczenia na obudowie)?

Od kiedy? Przecież przy zaciskach masz różne kolory i oznaczenia biegunowości.
  • Optex
    DntSLn
    Level 22  
    Mój stan wiedzy i logika również podpowiadały mi, że akumulator powinien mieć prąd stały, jednak instrukcja mówi jasno, że centrala działa wyłącznie pod prądem zmiennym - widać tyczy się to tylko zasilania z sieci.
  • Helpful post
    sosarek

Level 43  
    DntSLn wrote:
    jednak instrukcja mówi jasno, że centrala działa wyłącznie pod prądem zmiennym - widać tyczy się to tylko zasilania z sieci.

Tak, ponieważ układ zasilacza zmieniający prąd zmienny na stały znajduje się na płycie centrali.
    tomaszw84
    Level 2  
    sharp wrote:
    Czyżby akumulator zaczął padać? Przy cyklicznym sprawdzaniu jego stanu, przy zdejmowaniu przez centralę napięcia zasilania z obwodu ładowania, napięcie w obwodach centrali spada na tyle nisko, że zakłóca pracę magistrali.
    Nie ma sygnalizowanej awarii akumulatora?
    Nie można również wykluczyć słabych połączeń typu słabo dokręcony przewód.

PS. Czy oprócz wymienionych czujek masz coś jeszcze podłączone do centrali?

Radzę sprawdzić okablowanie. Ja nie posłuchałem od razu kolegi, którego cytuję i trochę się jeszcze z tematem męczyłem.
    Podczas remontu wymieniłem kable łączące centralę z ekspanderem i manipulatorem. I problem został naprawiony.
    DntSLn
    Level 22  
    Witam kolegów po dłuższej przerwie. Po dzień dzisiejszy instalacja była zwyczajnie odłączona - byłem pozbawiony czasu. Dziś kupiłem nowy akumulator (taki, jak w instrukcji - 12V, 7Ah/20HR firmy VIPOW). Trudno dziś o kwasówki, więc kupiłem żelowy (sprzedawca zapewniał, że będzie pasował).

Podłączyłem całą instalację i w teorii wszystko działa stabilnie, jednak wyświetlacz w manipulatorze jest ledwo czytelny (mało kontrastowe litery). Pomyślałem, że to wina połączeń i podłączyłem tymczasowo manipulator na półmetrowym przewodzie - bez zmian.

Proszę doradźcie, czy jest to wina ustawień (jeśli tak, to jakich), zużycia wyświetlacza, awarii całego manipulatora czy może centrali? Ja już nie mam pomysłów. :cry:

W załączeniu fotografie, które pokazują wyświetlacz manipulatora podpiętego na krótkim przewodzie. Pozdrawiam serdecznie.

Satel Versa, alarm spowodowany brakiem expandera- LCD Satel Versa, alarm spowodowany brakiem expandera- LCD
    sosarek

Level 43  
    DntSLn wrote:
    kupiłem żelowy

I takie się stosuje.
    DntSLn wrote:
    Podłączyłem całą instalację i w teorii wszystko działa stabilnie, jednak wyświetlacz w manipulatorze jest ledwo czytelny

Co znaczy w "teorii"? Jakie napięcie na zaciskach manipulatora?
    DntSLn
    Level 22  
    Koledzy, podaję napięcia:

Stary akumulator (18Ah) - 10,04V (odłączony od systemu równo miesiąc),
    Nowy akumulator (7Ah) - 12,93V,
    Zaciski manipulatora Versa LCD Blue - 13,5-13,6V

Akumulatory mierzone bez obciążenia. Miernik uniwersalny, prosto z półki sklepowej na bateriach, które były w zestawie - Alatron MU-06M.

Wygląda na to, że centrala jest sprawna, choć napięcie na stykach manipulatora dość wysokie.

Macie koledzy jakieś sugestie/podpowiedzi?
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    DntSLn
    Level 22  
    Dziękuję za odpowiedź kolego. Manipulator jest już pół roku po gwarancji niestety... ciekawe czy Satel stanie na wysokości zadania i zaproponuje serwis za lojalną kwotę. Napiszę do nich.

Dziękuję wszystkim za pomoc, dam znać, jak załatwię problem. Pozdrawiam.
    sosarek

Level 43  
    sharp wrote:
    Na moje oko uszkodzona klawiatura

Tu bym nie był taki pewny,ostatnio płyty padają, założyłem nawet temat i zapraszam do dyskusji.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3221064.html
    Anonymous
    Level 1  
    DntSLn
    Level 22  
    Koledzy,
    Chciałbym się upewnić. Postanowiłem wymienić swój manipulator na Versa-LCDR, ponieważ ma możliwość załączania czuwania na karty zbliżeniowe - będzie to bardzo użyteczne dla mojej mamy.

Proszę o informację czy manipulator ten podłącza się w identyczny sposób, jak stary Versa-LCD. Rozumiem, że programowanie "dostępu" kart i breloków następuje z DloadX i manipulator będzie w pełni funkcjonalny pod moją Versą 15?
    sosarek

Level 43  
    DntSLn wrote:
    czy manipulator ten podłącza się w identyczny sposób, jak stary Versa-LCD

Już nawet do instrukcji ciężko spojrzeć?
    DntSLn
    Level 22  
    Koledzy, nie mam już siły do tego systemu. Kupiłem Versa-LCDR, podłączyłem i wszystko działa cacy. Mam jednak problem z przypisaniem kart zbliżeniowych do użytkowników, zaktualizowałem DLOADX do najnowszej wersji, pobrałem też najnowsze instrukcje i wychodzi na to, że coś robię nie tak.

Pokierujcie proszę jak z DLOADX przypisać karty do użytkowników. Dotychczas próbowałem w menu użytkownicy -> karty -> wczytaj kartę. Program nie reaguje, kiedy zbliżam kartę do manipulatora, słyszę jedynie piknięcie, że rzeczywiście manipulator ją "wyczuwa".

Podpowiecie coś?

Dodano po 38 [sekundy]:

P.S. czy powinienem na nowo zidentyfikować ekspander/manipulator?
    sosarek

Level 43  
    Płyta na serwis.
    mayer2005
    Level 17  
    DntSLn wrote:

P.S. czy powinienem na nowo zidentyfikować ekspander/manipulator?
    Nawet nie powinieneś a musisz.
    DntSLn
    Level 22  
    Witam,
    Problem rozwiązany - tak, jak naprowadzali mnie szanowni koledzy manipulator wywoływał alarmy. Wymiana na nowy rozwiązała problem. W kwestii kart, to planuje przesiadkę na Versę Plus. Temat zamykam i dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam