Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Softstart do silnika pompy z uzwojeniem rozruchowym i kondensatorem

Mirek_68 28 Jun 2016 12:38 3249 19
    Mirek_68
    Level 9  
    Witam szanownych forumowiczów. To mój pierwszy post.

Poświęciłem trochę czasu na przeszukanie forum ale nie znalazłem tematu pasującego do mojego problemu.

Chciałbym zmniejszyć uderzenie hydrauliczne spowodowane gwałtownym rozruchem pompy głębinowej. Uderzenie to powoduje chwilowe przeciążenia instalacji wodnej i przepony w zbiorniku ciśnieniowym - raz już pękła.

Silnik pompy jest jednofazowy z uzwojeniem rozruchowym włączonym poprzez kondensator 50uF. Moc 1,5kW. Silnik jest wyposażony w kabel trójżyłowy.

Znalazłem taki układ softstartu - ATS01N112FT Schneider. Sorry, ale nie mogę wklejać linków zewnętrznych.

Czy po dobraniu mocy odpowiedniej do silnika będzie on odpowiedni do takiego zastosowania.

Pozdrawiam
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    Mirek_68 wrote:
    Uderzenie to powoduje chwilowe przeciążenia instalacji wodnej i przepony w zbiorniku ciśnieniowym - raz już pękła.

Kolego jakie przeciążenie? Po pierwsze do ilu bar wzrasta ciśnienie, po drugie zbiornik widocznie nie jest obliczony do tej instalacji.

Takie rzeczy się nie zdarzają nawet przy pompach 13kW a nie taki bzdecik 1 fazowy.
    Mirek_68
    Level 9  
    Ciśnienie wzrasta chwilowo i miejscowo poza zakres manometru myślę, że do ok. 6-7 barów. Zbiornik jest certyfikowany do 8 barów a armatura nie wiem do ilu. Nie jest to jakiś straszny problem - po prostu szukam rozwiązania aby ograniczyć możliwe w przyszłości straty.
    stanislaw1954
    Level 43  
    Mirek_68 wrote:
    Ciśnienie wzrasta chwilowo i miejscowo poza zakres manometru myślę, że do ok. 6-7 barów
    A na jakim ciśnieniu normalnie pracuje pompa(od - do) ?
    Anonymous
    Anonymous  
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    jaszto wrote:
    ciśnienia statycznego, musi pokonać bezwładność słupa wody w wodociągu
    A to nie to samo, Szanowny Panie ? A o dynamice cieczy tez Kolega zapomniał ?
    Mirek_68 wrote:
    Czy po dobraniu mocy odpowiedniej do silnika będzie on odpowiedni do takiego zastosowania.

Zaden silnik z kondensatorem rozruchu czy pracy nie bedzie poprawnie pracowal ani z falownikiem ani sofstartem.
    @Mirek_68 Wystarczy wstawienie zaworu dławiącego pomiędzy pompa a zbiornikiem, i takie go wyregulowanie, by nie zaniżał zbytnio przepływu wody podczas pracy ciagłej, a niwelował - spowalniał ,,uderzenia" hydrodynamiczne.
    Level 43  
    jaszto wrote:
    Z tego co piszesz pompa zbyt szybko wchodzi na obroty

jaszto wrote:
    Teoretycznie pompa ma ciężki rozruch

I tak jest i autor powinien się cieszyć, że w ogóle mu to działa.

A jak instalacje jest źle zaprojektowana to się tak dzieje że nie ma odbioru wody a pompa tłoczy, i dopiero po chwili wyłącznik wyłącza jak dobije ciśnienie i tu trzeba duże zbiorniki kompensujące dobierać.

Żle dobrany powoduje rozsadzenie plastykowych rur w studni bo tam jest najwyższe ciśnienie przy pompie nisko.
    arelektroda
    Level 23  
    Moim skromnym zdaniem te uderzenia powoduje niedopasowanie pojemności zbiornika przeponowego do wydajności pompy. Czy ten zbiornik przeponowy nie powinien mieć wstępnego ciśnienia po drugiej stronie przepony. Czy ma jakiś zworek (wentyl) do uzupełnienia tego ciśnienia tak jak mają przeponowe zbiorniki wzbiorcze stosowane np. w zamkniętych instalacjach CO.
    Mirek_68
    Level 9  
    Odpowiem po kolei.\
    @stanislaw1954 - pompa pracuje w zakresie 2-5bar.

@jaszto - studnia ma głębokość 29m. Zawory zwrotne są przy pompie oraz na wejściu do instalacji. Obydwa zawory zwrotne są sprawne, więc pompa przy rozruchu ma do przepchania 29m słupa wody a w momencie rozruchu na króćcu tłocznym panuje ciśnienie ok. 5bar.

@Krzysztof_ Kamienski - jeśli to sprawdzone informacje co do współpracy tego typu silnika z softstartem to dzięki za pomoc - przydławię przepływ w opisany sposób i sprawdzę jak to działa

@strumien swiadomosci - czemu miałoby to nie działać? Im mniejszy zbiornik tym częstsze załączanie pompy

@arelektroda - zbiornik jest sprawny czyli posiada ciśnienie wstępne ok. 1,5 bar
    arelektroda
    Level 23  
    Kolego @Mirek_68 napisałeś, że "zbiornik jest sprawny czyli posiada ciśnienie wstępne ok. 1,5 bar" oraz "pompa pracuje w zakresie 2-5 bar". Oznacza to, że w zbiorniku przeponowym brak jest poduszki powietrznej i to może powodować uderzenia hydrauliczne. Aby temu zapobiec należy zwiększyć ciśnienie wstępne trochę powyżej ciśnienia załączania pompy w Twoim przypadku powyżej 2 bary. Wówczas po kolejnym załączeniu pompy w zbiorniku przeponowym będzie poduszka powietrzna, która zamortyzuje "uderzenie hydrauliczne" i po problemie.
    Level 43  
    Kolego czyli masz zbiornik membranowy jako zasobnik i pompa jest załaczana spadkiem ciśnienia w nim jak wywnioskowałe,.
    To napisz przy jakim ciśnieniu pompa się załącza a przy jakim wyłacza.

Jako proste wyjście zastosuj calowy zawór bezpieczeństwa 6 bar.
    Po drugie ciśnienie w przeponie jest za małe dużo za małe.
    arelektroda
    Level 23  
    Kolego @strumien ... to już Twój trzeci post w którym wypisujesz głupoty. Czy przed moim postem nie wiedziałeś, że
    Strumien swiadomosci swia wrote:
    ciśnienie w przeponie jest za małe dużo za małe.

Może określ jakie ma być te ciśnienie i skąd pomysł na zastosowanie
    Jako proste wyjście zastosuj calowy zawór bezpieczeństwa 6 bar
    .
    Proponuję oświecić sobie głowę strumieniem albo lepiej ją schłodzić.

Kolego @Mirek_68 podaj czy coś się zmieniło po podwyższeniu ciśnienia o ile to sprawdziłeś.
    Moderated By Krzysztof Reszka:

3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.

Mirek_68
    Level 9  
    arelektroda napisał: Aby temu zapobiec należy zwiększyć ciśnienie wstępne trochę powyżej ciśnienia załączania pompy w Twoim przypadku powyżej 2 bary.

Do tej pory myślałem, że ciśnienie wstępne w zbiorniku powinno zawsze wynosić ok. 1,5 bar.
    Hmm, spróbuję podpompować do 2 bar i zobaczę efekty - ale to dopiero w weekend
    Level 43  
    Kolego Mirek ciśnienie w zbiorniku powinno być równe ok ciśnieniu instalacji i wtedy balun jest większy i bardziej kompensuje różnice objętości.
    arelektroda
    Level 23  
    Jako proste wyjście zastosuj calowy zawór bezpieczeństwa 6 bar.

Kolego @Strumień.. proszę odnieś się do rozwiązania, o którym napisałeś. Interesuje mnie gdzie ma być zamontowany ten zawór.
    stanislaw1954
    Level 43  
    arelektroda wrote:
    proszę odnieś się do rozwiązania, o którym napisałeś. Interesuje mnie gdzie ma być zamontowany ten zawór.
    Nie ważne w którym miejscu, najlepiej w pobliżu zbiornika,bo czasem zdarza się, że zawiedzie wyłącznik ciśnieniowy, a pompa głębinowa potrafi zrobić duże ciśnienie i wtedy coś musi ulec uszkodzeniu.Dlatego zalecam zakładanie zaworu bezpieczeństwa.
    Anonymous
    Anonymous  
    jaszczur1111
    Level 33  
    Uważaj z tym kondensatorem bo jak będzie za mały to pompa dzisiaj ruszy być może płynnie a jak się zastoi to nie ruszy wcale i będziesz miał wydatek. Przewrotnym ale skutecznym byłby odpowiednio zaprogramowany falownik, który zaczynałby od niskiej częstotliwości a kończył na właściwej. Zapewnił by soft start i wydrążył kieszeń przy zakupie.....Rozwiązanie leży raczej po stronie hydrauliki. Niewykluczone że gdzieś do układu dostaje się powietrze albo tak jak wcześniej sugerowano nie trzyma zawór zwrotny, woda opada i "powstaje" próżnia. Zawór powinien być na dole przy pompie. Jego wymiana jest kłopotliwa. Obejście problemu to odpowiednio duży zbiornik przeponowy z możliwie dużymi przekrojami rur i poduszką powietrzną o ciśnieniu średniego ciśnienia w instalacji a nie jak ktoś pisał bez ciśnienia.
    Level 43  
    jaszczur1111 wrote:
    Obejście problemu to odpowiednio duży zbiornik przeponowy z możliwie dużymi przekrojami rur i poduszką powietrzną o ciśnieniu średniego ciśnienia w instalacji a nie jak ktoś pisał bez ciśnienia.

Tak właśnie. Dopompowałeś ciśnienia w ogóle panie Mirku.
    Mirek_68
    Level 9  
    Z odpowiedzi na założony przeze mnie temat wynika, że nie można zastosować softstartu do silnika jednofazowego z uzwojeniem rozruchowym i kondensatorem.

Problem rozwiązany./