Stan-Mar wrote:Rob888 wrote:Panowie serwisanci może trochę te dziwne awarie wynikają także z naszych błędów?
Na przykład czy każdy z nas montuje centrale Integra 32 z transformatorem o mocy co najmniej 40 VA i podłącza pod napięcie minimum 18 V jak zaleca instrukcja?
(czy raczej podłączamy pod popularne małe i słabe transformatory 20 VA z napięciem 16V i się potem dziwimy że centrala się dziwnie zachowuje?)
A czy każdą Integrę 64 montujemy z transformatorem co najmniej 60 VA i podłączamy pod napięcie minimum 20V jak zaleca instrukcja?
A czy każdą Integrę 64 Plus montujemy z transformatorem co najmniej 75 VA i podłączamy pod napięcie minimum 20V jak zaleca instrukcja?
Z praktyki wiem że jak centrale nie mają dobrego,mocnego zasilania i dużych obudów to właśnie dzieją się takie dziwne historie.
Czy przewody magistral są w stanie idealnym i nigdzie nie są ściśnięte i mają idealną izolację?
Czy stosujemy odpowiednio duże obudowy aby swobodnie mieściły się w nich wszystkie elementy wraz z kablami?
itd...
Niestety kolego, ale zawsze stosuję duże obudowy (minimum OMI3), odpowiednie trafa, a w ostatnim czasie zdjąłem ze ściany 4 szt. Integry zainstalowanych w ciągu ostatniego pół roku.
Widziałem trafa 80 VA a były gorące i obudowy "kakaowe" z małym obciążeniem na durny expander na 8 wejść z zasilaczem na 1,2 a . które biorą wg. producenta 500 mA > CHINA lub RPC się kłania ( zrobią Ci wszystko , tylko kaska )