Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Tektronix
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Satel - usterki i opinie o serwisie

29 Cze 2016 22:48 36777 161

  • Poziom 43  
    Witam.
    Ostatnimi czasy nie wiem jak u Was ale pojawiają się problemy z urządzeniami Satela (temat Aquy przemilczę).
    Nowe płyty, czy to Integra 32 czy też 128 oraz klawiatury padają bez przyczyny, po odesłaniu z serwisu z adnotacją że sprzęt jest sprawny usterki nadal występują, chociażby:
    - problemy z pamięcią Flash w centralach, ni z tego ni z owego potrafi zgubić część ustawień lub wrócić do jakichś poprzednich
    - centrala sygnalizuje problemy z AC (wymiana transformatora nic nie daje, na obiektach zaniku zasilań nie było)
    - klawiatura traci komunikację z centralą bądź zawiesza się

    To tak na początek, zawczasu napiszę że wymiana płyty/klawiatury itp. na inną i usterka nie występuje, a jak napisałem wcześniej sprzęt odesłany wraca z adnotacją SPRAWNY - więc wieszam podobno "sprawny" sprzęt w innym miejscu i po paru dniach problem znowu się powtarza.
  • Tektronix
  • Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    Poziom 23  
    sosarek napisał:

    - centrala sygnalizuje problemy z AC (wymiana transformatora nic nie daje, na obiektach zaniku zasilań nie było)


    Trafo to tylko kawał żelastwa, nie spodziewałbym się żeby mogło mieć wpływ na sygnalizowanie usterki AC o ile tylko jest sprawne.
    Generalnie, usterki "z opisu" przypominają mi dawne problemy z tzw. chipami przeciwzakłócającymi ok 2008r., czyżby problem powrócił?
  • Tektronix

  • Poziom 43  
    @rysiek_czwa Kolego, patrząc na Twoje posty dotyczące w głównej mierze "Trafiła mi się do naprawy Astra F 1.4 z silnikiem X14NZ" domyślam się że zbyt wiele z alarmówką nie masz wspólnego.
    fred4u napisał:
    przypominają mi dawne problemy z tzw. chipami przeciwzakłócającymi ok 2008r

    Było, wtedy też zaczęły mi padać pierwsze CA-6/10(te na wieczystej gwarancji), nie wiem co oni kombinują, najgorsze że wszystko uderza w nas - Instalatorów, bo jak wytłumaczyć Klientowi że nieprawidłowa praca świeżo co zamontowanego systemu leży po stronie niedopracowanego przez producenta sprzętu?
    Co do serwisu - okresy oczekiwania po 3 tygodnie i odbiór niby "sprawnego" ich zdaniem sprzętu zakrawa powoli na kpinę.
  • Pomocny post
    Poziom 25  
    Integra 32 zainstalowana w listopadzie 2015 - klient zgłasza awarię - po przejechaniu 125km do klienta okazuje się, że padła płyta główna (błąd pamięci ram, przywrócenie ustawień z flasha i tak cały czas). Dobrze, że miałem drugą na podmianę.
    Zastanawiam się tylko, kogo obciążyć kosztami serwisu i dojazdu - niestety tylko siebie.
  • Poziom 23  
    sosarek napisał:
    Było, wtedy też zaczęły mi padać pierwsze CA-6/10(te na wieczystej gwarancji), nie wiem co oni kombinują, najgorsze że wszystko uderza w nas - Instalatorów, bo jak wytłumaczyć Klientowi że nieprawidłowa praca świeżo co zamontowanego systemu leży po stronie niedopracowanego przez producenta sprzętu?
    Co do serwisu - okresy oczekiwania po 3 tygodnie i odbiór niby "sprawnego" ich zdaniem sprzętu zakrawa powoli na kpinę.

    Stare CA6/10 to najczęściej zabijały zjechane akumulatory - przeciążony zasilacz szedł z dymem, czasami "pociągnął" za sobą płytkę. Faktem jest, że ostatnio jakby przybyło głosów niezadowolenia z powodu awaryjności ich nowego sprzętu, ale na szczęście mamy wolny rynek.. widocznie kasa zamiast na technologię idzie w reklamę.
  • Pomocny post
    Poziom 18  
    Ostatnio przyjazd do klienta kilkadziesiąt kilometrów - Integra 32 - brak komunikacji z centralą. Po resecie, błędy odtworzenia pamięci - trzeba było od nowa programować.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    Poziom 41  
    Z Satelem jest coraz gorzej. Niedawny przykład: Integra 64, INT-KLCG-GR ekspander wejść i dwie klawiatury strefowe. Na dzień dobry - niesprawny maniulator, ewidentnie zimny lut na płycie lub pęknięta ścieżka, bo podświetlenie klawiszy działa tylko po naciśnięciu obudowy i nie działa piszczyk. Po wymianie system działa dwa tygodnie - sypie się płyta - brak komunikacji z LCD-kiem oraz przerwy w komunikacji z komputerem. Reset całości i wgranie programu nie pomaga. Tak samo najnowszy soft.
    Ogólnie nowe płyty Satela, małe i duże mają problem z zasilaczami, konkretnie ze sterownikami zailacza, tymi ośmionóżkowymi scalakami (nie pamiętam typu) - płyta potrafi bez ostrzeżenia zgasnąć w najmniej spodziewanym momencie. Nawet jeśli zasilacz nie jest przeciążony. A centrala alarmowa to nie odtwarzacz DVD lub telewizor, który jeśli się zepsuje bywa zastępowany nowym ze sklepu za rogiem.

    Dla porównania - mniejsze, jednostrefowe instalacje robię na DSC i tutaj takich problemów nie mam. Odsetek uszkodzonego sprzętu jest zdecydowanie o wiele niższy niż Satela. Bez znaczenia, czy to nowy, czy stary sprzęt.

  • Poziom 43  
    SSWiN-Serwis napisał:
    Bardziej niezawodnego producenta nigdy nie spotkałem

    Ja przeciwnie - chociażby centrale Galaxy, Networx (montowane ponad 15lat temu działają bezproblemowo do dzisiaj), z nowszych systemów chociażby Jablotron.
    SSWiN-Serwis napisał:
    Autor tematu albo nie radzi sobie z bardziej skomplikowanymi konfiguracjami albo nie nadąża nad zmianami jakie wprowadza producent - m.in. zmienia się struktura menu.

    Nie siedzę w zabezpieczeniach od wczoraj, jakoś nie mam problemów aby nadążyć za nowinkami różnych producentów.
    SSWiN-Serwis napisał:
    Sugeruję koledze na bieżąco aktualizować wiedzę związaną ze sprzętem SATELA a niedogodności związane z instalacją znikną.

    Radzę Koledze wstrzymać się z tego typu odpowiedziami, temat w którym Kolega napisał dotyczy ostatnio coraz większej awaryjności urządzeń Satela, co zresztą potwierdzają inni wypowiadający się w temacie - to znaczy że co, że wszyscy mamy braki w wiedzy i tylko Ty jesteś nieomylny?
  • Pomocny post
    Moderator Zabezpieczeń
    Pozwolę sobie dołączyć do zacnego grona ignorantów nie potrafiących instalować produktów satela.
    Z ostatnich jakie pamiętam:
    INT KLFR - zimny lut
    INT-E - indywidualista, uznał że praca pod nadzorem systemu nie jest dla niego
    jutro jadę na serwis 2 - letniej versy

    O czujnikach nawet nie będę pisał

    Wszystko pochodziło z wiarygodnych źródeł.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post

    Poziom 43  
    SSWiN-Serwis napisał:
    Odpowiadam: SAMSUNG, a teraz zgadnijcie dlaczego...


    Bo jest najczęściej kupowany, bo jest tańszy niż konkurencja. Odpowiedź masz za free - serwisuję to od lat, wcześniej tym handlowałem.

    Satel z jakością ma różnie, jeśli chodzi o funkcjonalność to np. GPRS-T1 nie ma dobrego odpowiednika w innej marce, awaryjność niewielka. Co do serwisu to się nie wypowiadam, bo to załatwiają koleżanki, ale support telefoniczny mają bardzo sprawny.
  • Pomocny post
    Poziom 20  
    Przyłączam się do wypowiedzi Kolegów 90% obiektów mam na Satelu do starych jeździ się tylko na akumulatory. Jeśli chodzi o nowe to:
    Ostatnim hitem była CA-5 trzykrotnie wymieniana klientowi która nie dawała napięcia na klawiaturę (wymieniane kompletami) oraz CA-6 która to za żaden rezystor nie chciała pokazać, obciążenia na OUT-cie, Integry resety gubienie ustawień też powoli pojawia się co wywołuje u klienta frustracje a na kim ją wyładowuje...? Wiadomo na instalatorze, że spaprał robotę bo na innym obiekcie zakładana 4 lata temu centrala identyczna działa bez zarzutu tylko przez innego instalatora a dyskusje kończą się różnie jeden zrozumie drugi nie...

    Pozdrawiam
    MariuszX49

  • Poziom 43  
    MariuszX49 napisał:
    wywołuje u klienta frustracje a na kim ją wyładowuje...? Wiadomo na instalatorze, że spaprał robotę bo na innym obiekcie zakładana 4 lata temu centrala identyczna działa bez zarzutu tylko przez innego instalatora a dyskusje kończą się różnie jeden zrozumie drugi nie...

    Właśnie po części także powstał ten temat, Instalatorów jest naprawdę sporo w tym kraju(nawet za dużo biorąc pod uwagę wszelkiej maści elektryków i "Panów Kaziów") a sam producent nie tylko już nas ale także hurtownie w których się zaopatrujemy traktuje po macoszemu, nic sobie nie robiąc z naszych uwag odnośnie sprzętu, lub czasem na jakieś pytania nawet dział techniczny nie potrafi podać jednoznacznej klarownej odpowiedzi(bo nie sprawdzali takiej funkcjonalności albo sami nie wiedzą dlaczego np.strumień rtsp w h264 w INT-TSI powoduje zawieszenia manipulatora i nadmierne przegrzewanie).
  • Pomocny post
    Poziom 18  
    Ostatnio zdenerwowała mnie usterka w postaci odpadającej szybki w manipulatorze INT-TSG. Po przykręceniu go w miejscu docelowym, na drugi dzień zadwonił inwestor, że szybka odpadła od klawiatury.

    Jazda do klienta, demontaż uszkodzonego manipulatora. W międzyczasie zakup nowego, tak żeby klient nie został bez ochrony, wysyłka do serwisu.

    Po dłuższym czasie sprzęt wrócił, po zamontowaniu, po kilku godzinach szybka znowu się odkleiła, może nie tak strasznie ale szpara na trzy milimetry. Dociskanie pomaga na chwilę. Klient pyta, czy w manipulatorze w cenie cennikowej 749 zł netto to rzecz normalna?

    Kolejna wysyłka do serwisu, rozmowa z miłą panią, która obiecuję, zająć się reklamacją. Naprawa odbyła się od ręki. Problem już się nie pojawił.

    Kolejna sprawa.

    W manipulatorach VERSA-LCD-GR już kilka razy spotkałem się, że podświetlenie klawiszy i wyświetlacza mruga, wyłącza się i przygasa.
  • Pomocny post
    Poziom 17  
    Witam
    Ostatnio napotkalem się w Integrach 128, 256 zwyklych oraz z plusem z błędem pamięci RAM, może inni użytkownicy spotkali się z tym błędem i wiadomo od czego się pojawia ?
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    Poziom 18  
    Na wstepie nawiążę do tematu. Myslałem że ten temat to zbiórka wszystkich forumowych marud którym sie coś zepsuło i odrazu że satel zły i fee ale zmieniam zdanie.

    Opis z dzisiaj:
    - Bądź mną
    - klient dzwoni że alarm kaput, wyje
    - walizka, plecaczek, soczek jabłkowy i w drogę
    - dotykaj manipulator w róznych miejscach
    - manipulator nie odzwierciedla uczuć
    - diagnoza: manipulator mnie nie lubi,
    - uruchom TS z kołków
    - centrala zamiast tego zresetowała się do ustawień fabrycznych :crazyeyes:
    - wgraj nowe ustawienia z pliku
    - nie zmieniaj identyfikatora centrali
    - zresetuj centrale i wgraj ustawienia jeszcze raz.
    - przegląd zdarzeń
    same
    ??:??:?? Unknow event. do momentu pierwszego restartu potem działa normalnie
    - zdegustowany całą sytuacja powiedz ze naprawione i jedz do domu
    - wsiądz do auta
    - spal rozrusznik ....
    - płacz głodny w samochodzie.

    Kolego bartek0808 to się nie tyczy tylko 128 i 256 na zwykłej 32 czy też 64 również miałem podobne przypadki, zazwyczaj wymiana baterii pomagała, ale żeby sie centrala zrestartowała do ustawien abrycznych to pierwszy raz mi się zdarzylo.
  • Pomocny post
    Poziom 17  
    Problem niestety nie leży po stronie baterii na płycie a błędy występują na centalach ,które są zamontowane np tydzień czasu. Akurat obecnie montujemy same 128 lub 256 wiec trudno mi się odnieść do 32 lub 64
  • Pomocny post
    Poziom 20  
    AVD-100 - odsyłane z dopiskiem 'sprawne' kilka razy, zanim naprawili także potwierdzam że jakość i części jak i serwisu nie jest taka jak kiedyś.
  • Pomocny post
    Poziom 18  
    Czytam, też dorzucę - CA10 KLCDL (chyba tak się pisze ten duży nie fortepian) po powrocie z serwisu satela , że jest OKI . Usterka polegała na tym że, diody led zielone zdechły i nie było oświetlenia klawiszy (że niebieskie zdychały to wiem) wrócił z opisem że, jest sprawny - taaa ale diody to se mam sam wymienić, kuriozum ! miałem bardzo pozytywne zdanie o serwisie satela mimo tych zdań co powyżej iż, sprzęt wracał z adnotacją że, sprawny mimo tego że, był ewidentnie uwalony - usterka ukryta ;) dają komponenty z chin i tak będzie jak z "kondensatorami co się puchły" bo jakiś pracownik z japońskiej fabryki wykradł formułę jednak nie do końca ;)
    znam to z lokalnego (polskiego rynku) gdzie noktona wydymany został przez byłych pracowników teraz satela ta gev.. czy inne wolny rynek. Ale do meritum sie pogorszyło daję duży minus (zresztą rozdają na prawo i lewo ceny hurtowe i później mają posiew pytań do pomocy tech.) żal jak to mój syn >0
    a i na forum jakiś dyletant zapyta do się go obsługuje w wiedzę (jeśli załapie to oki) sam jestem przykładem jak się zalogowałem dałem tak durne pytania i co ? pomogli. Byle było jasne do niekogo nie mam pretensji ! takie tam se spostrzeżenia wniosłem do (nie) temat satela .

    Pozdro
  • Pomocny post
    Poziom 24  
    5:45 telefon "bo alarm zaczął wyć i wyje, i nie da się go wyłączyć, i całe osiedle się obudziło !"
    Integra 32, awaria wyjść OUT1 i OUT2, brak obciążenia wyjść (nie widzi nawet wpiętych na krótko 2k na płycie)/jest obciążenie wyjść, cyklicznie - cichnące wycie syren a potem pojedyncze dogorywania, nie reaguje na żaden kod, po czasie alarmu każde wpisanie kodu skutkowało wyzwoleniem kolejnego alarmu...
    "Panie nowa centrala, coś nam pan za badziew założyl?!"
  • Poziom 18  
    Panowie serwisanci może trochę te dziwne awarie wynikają także z naszych błędów?
    Na przykład czy każdy z nas montuje centrale Integra 32 z transformatorem o mocy co najmniej 40 VA i podłącza pod napięcie minimum 18 V jak zaleca instrukcja?
    (czy raczej podłączamy pod popularne małe i słabe transformatory 20 VA z napięciem 16V i się potem dziwimy że centrala się dziwnie zachowuje?)
    A czy każdą Integrę 64 montujemy z transformatorem co najmniej 60 VA i podłączamy pod napięcie minimum 20V jak zaleca instrukcja?
    A czy każdą Integrę 64 Plus montujemy z transformatorem co najmniej 75 VA i podłączamy pod napięcie minimum 20V jak zaleca instrukcja?
    Z praktyki wiem że jak centrale nie mają dobrego,mocnego zasilania i dużych obudów to właśnie dzieją się takie dziwne historie.
    Czy przewody magistral są w stanie idealnym i nigdzie nie są ściśnięte i mają idealną izolację?
    Czy stosujemy odpowiednio duże obudowy aby swobodnie mieściły się w nich wszystkie elementy wraz z kablami?
    itd...

  • Poziom 43  
    Przykład z tego tygodnia
    CA-5, nie wchodzi hasło serwisowe (znane), trudno kołki - kołki nic poza błędem CLK. Nawet propozycji kasowania do fabrycznych. Kołki na 60 sekund i próba z hasłem fabrycznym do zresetowania centrali - nadal nic, oczywiście poza błędem CLK. Sugestia serwisu: proszę to do nas przysłać, najlepiej z klawiaturą. Nie rozumiemy po co klawiatura skoro błąd CLK pochodzi z centrali.

  • Poziom 43  
    @Rob888 Co jak co ale ludzie siedzący w tym od lat, dobierający zestawy pod Klienta mają chyba wiedzę jaki transformator zastosować do jakiej centrali.
    Rob888 napisał:
    Z praktyki wiem że jak centrale nie mają dobrego,mocnego zasilania i dużych obudów to właśnie dzieją się takie dziwne historie.

    Z reguły stosuję OPU-3P, usterki opisywane w tym temacie to przykłady z życia wzięte mające na celu wymianę opinii o sprzęcie Satela.
  • Pomocny post
    Poziom 20  
    @Rob888 OK to nowe są bardziej wybredne na zasilanie niż te ze starszych serii? Problem leży w sprzęcie Satela, nie w naszej (instalatorów) niewiedzy. Mam w sumie na kącie grubo ponad 150 instalacji na Satelu i problem pojawił się z ich urządzeniami (centralami) w połowie 2015 roku przypadek? nie wierze...

  • Poziom 43  
    Cóż, powoli trzeba będzie przeprosić się z DSC, zainteresować Genevo, doszkolić z Vanderbilt/Siemens.
  • Poziom 20  
    AAT nie robi z usterek tajemnic także ja już się przeprosiłem na ich urządzeniach mam w lipcu 3 systemy, PowerG w miarę się sprawuje także gdyby nie wygląd klawiatur i chęć prostej automatyki Satel poszedłby w odstawkę a tak na magazynie po sztuce każdej i obowiązek robienia backupu i jakoś żyjemy:-)
  • Poziom 25  
    Rob888 napisał:
    Panowie serwisanci może trochę te dziwne awarie wynikają także z naszych błędów?
    Na przykład czy każdy z nas montuje centrale Integra 32 z transformatorem o mocy co najmniej 40 VA i podłącza pod napięcie minimum 18 V jak zaleca instrukcja?
    (czy raczej podłączamy pod popularne małe i słabe transformatory 20 VA z napięciem 16V i się potem dziwimy że centrala się dziwnie zachowuje?)
    A czy każdą Integrę 64 montujemy z transformatorem co najmniej 60 VA i podłączamy pod napięcie minimum 20V jak zaleca instrukcja?
    A czy każdą Integrę 64 Plus montujemy z transformatorem co najmniej 75 VA i podłączamy pod napięcie minimum 20V jak zaleca instrukcja?
    Z praktyki wiem że jak centrale nie mają dobrego,mocnego zasilania i dużych obudów to właśnie dzieją się takie dziwne historie.
    Czy przewody magistral są w stanie idealnym i nigdzie nie są ściśnięte i mają idealną izolację?
    Czy stosujemy odpowiednio duże obudowy aby swobodnie mieściły się w nich wszystkie elementy wraz z kablami?
    itd...


    Niestety kolego, ale zawsze stosuję duże obudowy (minimum OMI3), odpowiednie trafa, a w ostatnim czasie zdjąłem ze ściany 4 szt. Integry zainstalowanych w ciągu ostatniego pół roku.