Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Cinquecento 700 - Wentylator chłodnicy nie włącza się.

01 Lip 2016 11:29 906 7
  • Poziom 16  
    Witam wszystkim mam taki mały problem odnośnie tego samochodziku. Wentylator chłodnicy nie załącza się choć silnik gorący, zegar nie wskazuje żadnej temperatury, poza tym co mnie martwi to zimna chłodnica. Wentylator na krótko podłączyłem śmiga, bezpieczniki całe. Osobiście stawiam na walnięty termostat i dwa czujniki temperatury , z tego co wyczytałem jeden jest do zegara a drugi do chłodnicy. Z logicznego punktu widzenia jeżeli odłączę czujnik temperatury od wentylatora i zewre sygnał z masą to powinien kręcić się automatycznie po przekręceniu stacyjki, jeżeli to wina czujnika, Dobrze kombinuje? Prosiłbym o jakieś rady jak to ugryźć . Jeszcze jedno, W jaki sposób najprościej sprawdzić czy termostat jest cały i zdrowy? Z góry dzięki i pozdrawiam
  • Poziom 43  
    Moze byc termostat lub pompa wody. Czujniki były 2 typy na kontrolkę bimetal zwierny i rezystancyjny na wskaznik,wygląd identyczny.
  • Poziom 38  
    To zależy jaki tam jest czujnik i gdzie umieszczony. Najprawdopodobniej do załączania wentylatora masz wyłącznik termobimetalowy w chłodnicy. Jeżeli taki jest to tak po zwarciu styków powinien wentylator ruszyć, jeżeli czujnik jest w bloku lub w głowicy to zwarcie nic nie da.
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    jarek665141 napisał:
    W jaki sposób najprościej sprawdzić czy termostat jest cały i zdrowy?


    Link
  • Poziom 16  
    Czujnik jest wkrecany, idzie od niego jeden przewód wiec masa pewnie w obudowie
  • Pomocny post
    Poziom 30  
    Zależy o którym czujniku mowa, ale zapewne ten od wentylatora chłodnicy jest sprawny, ale padnięty jest termostat więc nie jest otwarty duży obieg, ciecz w chłodnicy jest chłodna więc wentylator się nie włącza, proste.

    Czujnik dla wskaźnika jest rezystancyjny, więc jego rezystancja względem masy zmienia się wraz ze zmianą temperatury, może byś sprawny a uszkodzony może być przewód, aby go sprawdzić wystarczy zdjąć konektor z czujnika, dotknąć go do masy i przekręcić kluczyk na zapłon, wskazówka powinna się odchylić na koniec skali.

    Pompę wody z góry bym wykluczył, gdyż jest na wspólnym wałku z pompą oleju. Chyba, że wirnik się odkręcił ale to zobaczysz po zdjęciu termostatu.

    Od wskaźnika czujnik jest wkręcony w trójnik przy głowicy lub w kolektor dolotowy pod gaźnikiem, zależy jaki gaźnik.
  • Poziom 16  
    Wymieniłem wszystko, dwa czujniki temperatury i wkład termostatu. Za calosc dałem 80zł wiec tragedii nie ma. Z tym ,że nigdzie nie mogłem dostać uszczelki termostatu więc zalałem klejem silikonowym znanego producenta na nim był obrazek pokrywy silnika więc temperature powinien wytrzymać. Z tym,że schnie 24h jutro zaleje płyn i napiszę czy cos to dało ;))
  • Poziom 16  
    Witam ponownie . Wszystko działa!!!! Wemtylator włącza sie przy 90stopniach , wskaźnik temperatury wewnątrz działa jak należy. Jeszcze raz dziekuje jak zawsze niezawodna elektroda!