Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

laguna I - Po wymianie silnika rozrusznik nie zazębia

bodek1471 02 Jul 2016 16:18 2070 7
  • #1
    bodek1471
    Level 10  
    Witam. Problem tak jak w temacie. Moje auto Renault Laguna I-szej generacji silnik 2.0 8V F3R 722 wersja RXE rok prod 94 auto posiada instalację gazową chyba I generacji(gaz miesza się z powietrzem w dolocie). W aucie obróciło panewkę i jestem już po wymianie silnika na taki sam(te same oznaczenia na tabliczce znamionowej), jest jednak problem z rozrusznikiem. Rozrusznik uruchamia się ale nie zazębia się z kołem zamachowym. Mechanik sprawdzał już 3 rozruszniki i na każdym to samo(jeden 100 % sprawny, wyciągnięty po próbie w innym silniku). Jaka jest możliwa przyczyna, że rozrusznik w ogóle nie chce się zazębić? Dodam, że w "nowym" silniku było inne koło zamachowe(nie pasował docisk sprzęgła) i próby do wczoraj były przeprowadzane na kole i sprzęgle ze "starego" silnika. Dziś po zmianie koła na to które było dołączone problem dalej występuje. Bodajże raz rozrusznik się zazębił ale wszystko było tylko włożone na "styk" i nie skręcone. Po skręceniu dalej nie zazębia. Mechanik poddaje się i oddaje mi dziś samochód a ja nie wiem co mam z tym zrobić :/ Auto z popychu pali normalnie, biegi wchodzą i nic się nie dzieje. Jedyną usterką jest brak zazębiania rozrusznika.
    Dziękuję za pomoc i pozdrawiam ;)
  • #2
    złowrogi_boncur
    Level 27  
    Tak to opisałeś że nie wiadomo czy kwestia bendiksu czy koła zamachowego, wyciąg ten rozrusznik i na krótko na akumulatorze kablami rozruchowymi go sprawdź czy działa.
  • #4
    bodek1471
    Level 10  
    Mechanik rozwiązał problem poprzez podłożenie podkładek pod śruby mocujące rozrusznik. Odpowiadając na zadane pytania, rozrusznik po akumulatorem kręcił normalnie, bendiks się wysuwał stąd moje pytanie tutaj. Problem uważam za rozwiązany chwilowo i nie wiem co zrobię w przypadku awarii w przyszłości.
  • #5
    ociz
    Moderator of Cars
    Jaki rozrusznik tam wkładałeś? Masz jakieś oznaczenie z niego?
  • #6
    User removed account
    User removed account  
  • #7
    fanfanek
    Level 12  
    bodek1471 wrote:
    Mechanik rozwiązał problem poprzez podłożenie podkładek pod śruby mocujące rozrusznik.
    Daj fotkę. To niesamowite.
  • #8
    bodek1471
    Level 10  
    Rozrusznik miałem przy swoim silniku firmy Mitsubishi. Zakładaliśmy również Valeo i drugi Mitsubishi z inną skrzynią biegów i sprzęgłem bo docisk z nowego silnika nie pasował do mojej skrzyni(czy jakoś tak). Teraz rozrusznik normalnie kręci, lecz czasem zdarzy mu się nie zazębić.
    georgesgr wymieniałem ostatnio szczotki w innej lagunie(97r, 1.8 nevada) i wydaje mi się, że rozrusznik pasuje tylko w jednej pozycji.
    a co do fotki to zrobię jak znajdę chwilę czasu i chęci żeby wejść pod samochód i odkręcić osłonę silnika ;)