Witam serdecznie.
Mam nastepujacy problem : chcialbym polaczyc dekoder nc+ zarowno z telewizorem jak i projektorem, analizujac schemat polaczenia utknalem na przekazaniu glosu po podlaczeniu do projektora.
Teraz konkretnie :
Telewizor (Samsung) oczywiscie nie ma wyjscia HDMI Out, do niego podlaczony jest zestaw kina domowego (Samsung) poprzez Toslink (kino domowe ma zarowno HDMI, Toslink jak i chinche).
Projekt Acer jest podwieszony pod sufitem i w scianie przeprowadzony kabel HDMI z gniazdem HDMI niedaleko telewizora (w praktyce chcialem moc szybko podpiac kabel HDMI np z komputera do gniazda w scianie i cieszyc sie obrazem z projektora, uniknac wiszacych z sufitu kabli, to sie udalo).
Wiemy jaka jakosc glosnikow jest w projektorach, wiec poprzez HDMI z komputera idzie obraz, a poprzez kabel Jack-Chinch ma isc dzwiek podlaczony do kina domowego (to dla mnie jest proste i logiczne),a teraz probuje dolozyc do tego wszystko dekoder nc+...
Moje rozumowanie :
Za dekoderem nc+ zakladam rozdzielacz HDMI, aby sygnal lecial rownolegle do telewizora i projektora (z projektorem podlaczenie poprzez powyzej opisane gniazdo HDMI w scianie, przy ktorym rowniez zastosuje switch HDMI, zeby przyszlosciowo na projektor mozna bylo bez odpinania kabli dopiac komputer i Play Station), z telewizorem nie ma problemu, bo jest podlaczony Toslinkiem do kina domowego i mam dzwiek, ale jak uzyskac dzwiek dobrej jakosci przy przelaczeniu sie z nc+ na projektor?
Mam pewien pomysl :
Jesli dekoder nc+ posiada zlacze toslink, to wtedy poprzez HDMI i rozdzielacz HDMI idzie nam obraz do obu odbiornikow ( telewizor i projektor),a poprzez Toslink podlaczam sie bezposrednio dekoderem do jednostki centralnej kina domowego), czy jest szansa, ze taki uklad bedzie dzialal?
W ostatecznosci na projektorze postawie jakies w miare dobre glosniki, poniewaz rowniez ma wyjscie na chinche, tylko wtedy bedzie dziwnie, poniewaz przy uzywaniu telewizora, dzwiek bedzie z kina domowego,a przy uzywaniu projektora dzwiek bedzie nam lecial z sufitu.
Projektor to Acer H5360 HD 3D.
Mam nadzieje, ze uda sie komus zrozumiec moj tok rozumowania i schemat podlaczenia sprzetu i zaproponowac jakies rozwiazanie, na ktore nie wpadlem...
Z gory dziekuje i pozdrawiam.