Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nawadnianie, elektrozawory załączające pompę

winter0 02 Jul 2016 22:33 3060 14
Relpol
    winter0
    Level 10  
    Witam,

zmagam się z następującym problemem
    Mam sterownik podlewania, 3 elektrozawory i pompę.
    Chciałbym żeby prąd zasilający elektrozawory, uruchamiał równocześnie przekaźniki półprzewodnikowe i załączał pompę.
    Kupiłem 3 przekaźniki.
    Niestety nie zwróciłem uwagi, że elektrozawory zasila prąd przemienny a nie stały.
    W związku z tym chce przed każdym przekaźnikiem dać mostek prostowniczy
    i kondensator, jak na schemacie

Nawadnianie, elektrozawory załączające pompę

martwi mnie napięcie za kondensatorem 24*1,4=33,6V, czyli wyższe niż wejściowe przekaźnika.
    Czy powinienem dać stabilizator napięcia?
    Jak podłączyć taki stabilizator ma 3 nogi?
    Czy taki układ zadziała

pozdrawiam

Artur
  • Relpol
    jesion40
    Level 27  
    Pewnie zadziała. Tylko po co tak kombinować?

Wystarczy jeden przekaźnik, jeden kondensator i trzy diody. Przekaźnik wepnij tak jak teraz (tyle, że jeden, nie trzy). Mostki sobie odpuść. Wspólną linię sterowania zaworami podaj na "-" sterowania przekaźnika a z pozostałych zacisków elektrozaworów podaj napięcie przez diody na "+". Kondensator podtrzyma napięcie więc nawet przy prostowaniu jednopołówkowym przekaźnik będzie włączony stale.
    winter0
    Level 10  
    w sumie masz rację, chyba na siłę chciałem wykorzystać wszystko co miałem,
    a napięcie nie musi być super stabilne, bo wystarczy żeby mieściło się w zakresie uruchamiającym przekaźnik.
    Jakie diody prostownicze powinienem zastosować?
    kadmen
    Level 15  
    Podaj kolego symbol tego sterownika, z tego co mi wiadomo sterowniki rain bird posiadają wyjście na sterowanie przekaźnikiem pompy.
  • Relpol
    winter0
    Level 10  
    ten niestety nie ma.... ESP-RZX4I
    kadmen
    Level 15  
    Ten model też posiada takie wyjście, wystarczy podłączyć C jako wspólny a wyjście M jako sterowanie przekaźnika pompy.
    winter0
    Level 10  
    M, czyli ,miejsce wpięcie czujnika deszczu?
    Czy to nie będzie dalej prąd przemienny?
    C to zacisk wspólny wszystkich elektrozaworów na prąd przemienny
    kadmen
    Level 15  
    Czujnik deszczu ma wyprowadzenia sensor natomiast M to master valve i nadal nie rozumiem dlaczego chcesz stosować te przekaźniki, skoro masz zawory na prąd przemienny, sterownik również. Jeżeli chcesz sterować on off pompy to wystarczy wstawić stosowny przekaźnik w linii M i każdorazowe włączenie jakiejkolwiek zony zraszającej załączy również pompę.
  • Helpful post
    jesion40
    Level 27  
    winter0 wrote:
    Jakie diody prostownicze powinienem zastosować?
    Praktycznie dowolne, więc najprościej coś, co masz w szufladzie. Przykładowo prostownicze 1N4002...7 albo impulsowe np. 1N4148.

Jeżeli faktycznie masz w sterowniku wyjście sterowania pompą, to pewnie tak będzie najprościej, choć kosz rozwiązania z diodami jest znikomy a przekaźnik i tak trzeba dać.
    winter0
    Level 10  
    OK, ale jeżeli podepnę przekaźnik pod sterownik to i tak będzie potrzebna zmiana prądu przemiennego we względnie stały, czy tak?
    kadmen
    Level 15  
    Jeżeli przekaźnik ma cewkę na prąd stały to tak, jednak myślę, że prościej będzie zastosować przekaźnik na prąd przemienny o odpowiedniej mocy do sterowanej pompy. Jeszcze jedna uwaga, jeżeli kolega posiada 3 sektory do sterowania, a sterownik jest na 4, to ostatni sektor w sterowniku musi być zmostkowany z sektorem nr 3 (wystarczy kawałeczek przewodu) celem ochrony pompy.
    winter0
    Level 10  
    Mam przekaźnik na prąd stały i chcę go zachować, wiem rozwiązanie mniej eleganckie, ale inaczej nie powstałby ten post.
    czyli podłączam przekaźnik do zacisków sterownika "C" i "M". Przed przekaźnikiem na zacisku "C" daję diodę prostowniczą przepuszczającą prąd w kierunku sterownika. Przed sterownikiem daję kondensator. I teraz pytanie: który przewód będzie "+", który "-"? ten z diodą czy drugi?
  • Helpful post
    kadmen
    Level 15  
    Diodę daj na wyjściu zacisku M w kierunku przekaźnika, przewód z diodą będzie "+"
    winter0
    Level 10  
    W tym tyg. podłącze i dam znać, dzięki za pomoc.
    winter0
    Level 10  
    Wszystko śmiga :-)

Serdecznie dziękuję Wam za pomoc.
    Temat można zamknąć.

pozdrawiam
    Artur