Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dell Latitude E6330 - Brak pełnego duplexu (1 GB/s) na karcie sieciowej

Michu_PL 04 Lip 2016 15:18 738 6
  • #1 04 Lip 2016 15:18
    Michu_PL
    Poziom 9  

    Witam,

    Piszę tutaj z prośbą o pomoc. Posiadam laptop Dell Latitude E6330, na którym był zainstalowany Windows 7. Kuszony przez firmę Microsoft propozycją aktualizacji do Windows 10 skorzystałem na niej. Na dziesiątce karta sieciowa łączyła się z prędkością 1 GB/s. Niestety, wiele innych rzeczy nie działało dlatego postanowiłem przejść na Windows 7 (klucz oryginalny, dostarczony razem z laptopem). W siódemce karta sieciowa ma już tylko 100 Mb/s. Wszystkie sterowniki zainstalowane ze strony producenta. Próbowałem ustawić na sztywno 1 GB/s, ale wtedy nie wstaje karta sieciowa. Ma może ktoś jakiś pomysł?

    0 6
  • #3 04 Lip 2016 20:59
    Michu_PL
    Poziom 9  

    Wszystkie sterowniki zainstalowałem prosto ze strony producenta. System zainstalowałem na czysto. Podobnie było z Windows 10. Najpierw aktualizacja z siódemki do dziesiątki, a potem czysta instalacja dziesiątki. W przypadku najnowszego systemu zainstalowałem tak samo ze strony producenta sterowniki i były pełen duplex. Teraz zainstalowałem na czysto Windows 7 i jest tylko 100 Mb/s mimo, że podłączony do tego samego portu gdzie było te 1 Gb/s.

    0
  • #5 05 Lip 2016 08:14
    Michu_PL
    Poziom 9  

    W właściwościach karty sieciowej pod opcją Speed & Duplex mam do wyboru:

    - Auto Negotiation
    - 100 Mbps Half Duplex
    - 100 Mbps Full Duplex
    - 10 Mbps Half Duplex
    - 10 Mbps Full Duplex
    - 1.0 Gbps Full Duplex

    Przy ustawieniu na 1.0 Gbps Full Duplex kończy się całkowitym odłączeniem od sieci. Karta sieciowa potem nie chce wstać aż do przywrócenie ustawień.

    0
  • #6 05 Lip 2016 08:16
    kret855

    Poziom 25  

    Jeżeli karta działała wcześniej przy 1Gbps to masz problem ze sterownikiem albo z negocjacją po drugiej stronie kabla. Zobacz w punkcie dostępowym czy możesz wymusić prędkość.

    0
  • #7 05 Lip 2016 08:47
    Michu_PL
    Poziom 9  

    Punkt dostępowy z którego idzie kabel do laptopa to switch, więc nie bardzo mam jak wymusić prędkość. Podstawiłem inny laptop pod ten sam port, który ma również 1 Gbps port i bez problemu ustawia na ten duplex. Sterowniki próbowałem pobrać ze strony Intela i Dell'a. Żadne bez skutku. Będę próbował jeszcze przez Windows Update, ale jak na razie z nim też są problemy.

    Zainstalowałem wszystkie aktualizacje z witryny Windows Update. Długo to trwało, ale niestety nie poskutkowało.

    Sprawdziłem również czy z innymi urządzeniami jest tak samo. Na Dell Latitude E6400 również jest zainstalowany Windows 7 Professional i karta sieciowa jest identyczna. Mimo tego w nim duplex ustawia się na 1 Gbps.

    0