Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    krystian2
    Level 14  
    Witam
    Mam problem z gaźnikiem od skody favorit. Gaźnik to Jikov a problem jest konkretnie z układem wzbogacającym mieszankę przy pełnym obciążeniu (ten który otwiera drugą przepustnicę przy podciśnieniu w kolektorze ssącym). Problem polega na tym że układ lubi się zaciąć tzn kiedy dodam gazu i przekrocze około 4 tyś obrotów zalącza sie w/w układ i nie wyłącza się. Powoduje to wzrost obrotów silnika na jakieś 5/6 tyś. Musze gasić auto i "resetować recznie". Proszę o pomoc może ma ktoś jakiś patent na to uszkodzenie. Dodam że membrana w urządzeniu podciśnieniowym jest dobra.
  • Helpful post
    cba
    Level 19  
    Najlepiej wymontować gaźnik i przyjrzeć się dokładnie czy niema jakiegoś uszkodzenia mechanicznego, ponieważ zamknięcie przpustnicy pierwszego przelotu powoduje nacisk krzywki na taki plastikowy półksiężec i przepustnica 2-giego przelotu niema możliwości otwarcia. A może masz pękniętą sprężnę na na osi 1-wszej przepustnicy co się częściej zdarza.
    krystian2
    Level 14  
    Wymontowałem gaźnik. Umyłem go dokładnie. Rzeczywiście chyba mam pęknięty plastik (ten z półksiężycem) na przepustnicy drugiej. Małem już wcześniej kłopoty ze sprężynkami tzn jedna obok urządzenia rozruchowego spadła i auto dostawało "dzikich" obrotów.
    Czy żeby wymienić ten półksiężyc trzeba wyjmowac gaźnik z auta i rozbierać go ??.
    I czy nagrzewnica (grzałka) w urządzeniu rozruchowym działa cały czas pracy sinika ??. Jeśli tak to chyba niepotrzebnie dogrzewa płyn chłodzący !
  • Helpful post
    cba
    Level 19  
    Ten półksiężyc nie występuje jako część zamienna. Jest w komplecie z osią przepustnicy (połączenie nitowane). Radził bym szukać gdzieś niedrogiego gażnika na szrocie jeżeli rzeczywiście ta część jest uszkodzona.
    krystian2
    Level 14  
    Rzeczywiście ta część nie występuje jako zamienna. Musiałem kupić cały gaźnik ze szrotu i odzyskac ten półksiężyc. Zamontowałem teraz chodzi bez zarzutu. Dzięki za pomoc
    caarloo
    Level 11  
    A jeśli autko się dusi na benzynie (na gazie jest ok) to czy to może być podobny problem (tylko w przeciwną stronę) czy raczej zupełnie coś innego? Z góry dzięki za ewentualną odpowiedź. Pzdr