Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bosch SPV50E00EU/11 - Po inwazji gryzoni...

aa 06 Jul 2016 13:39 6798 3
Wago
    aa
    Level 12  
    Witam

Problem dotyczy zmywarki do zabudowy (45cm) Bosch SPV50E00EU/11

Do zmywarki dostały się myszy i ponadgryzały przewody w wiązce (w rożnych miejscach) powodując zwarcia.
    Uszkodzeniu uległ mikrokontroler w module sterującym. Łatwo to stwierdzić bo pobiera kilkaset mA prądu i mocno się
    grzeje (palca za długo się na nim nie potrzyma). Napięcie (5V) jest ok. Poza tym wszystko wygląda jak najbardziej w porządku.
    Na panelu sterującym miga kranik i kontrolka braku nabłyszczacza.

Udało mi się zdobyć używany moduł o identycznych oznaczeniach jak w powyższej zmywarce (9000 727 477 EPG60614 AI 1.1)
    w komplecie z panelem sterującym (z wyświetlaczem i większą ilością przycisków). Komplet ten pierwotnie pracował w innym modelu
    zmywarki - wolnostojąca, 60cm, SuperSilence, nieznany model.

Po naprawie pogryzionych przewodów i wymianie modułu na sprawny wystąpił problem z panelem sterującym. Nie można zmieniać
    programów zmywania, cały cza aktywny jest program ECO. Przycisk zmiany programu (<) zmienia czas nastawy włączania zmywania
    (3, 6, 9 h), ale przycisk właściwy tej funkcji nic nie powoduje, a przycisk (>) nie reaguje wogóle. Działają natomiast poprawnie funkcje
    zmiany nastaw intensywności dla nabłyszczacza, twardości wody i głośności buzzera. Przycisk start powoduje uruchomienie tego
    jednego aktywnego programu, oraz umożliwia jego reset.

Natomiast podłączenie na zewnątrz dodatkowego panelu z wyświetlaczem umożliwia uruchomienie zmywarki z wszystkimi funkcjami jakie on oferuje.
    Zmywarka pracuje bez najmniejszych zastrzeżeń.

Teraz mam pytania.

Czy panel sterujący należy w jakiś sposób sparować z modułem sterującym?
    Czy powinno odbyć się to automatycznie, a uszkodzony jest oryginalny panel zmywarki?

Pozdrawiam

aa
    -=-
  • Wago
    aa
    Level 12  
    Jedno z pytań z poprzedniego postu zostało wyeliminowane.

Podmieniłem panel obsługi na inny, sprawny o takim samym oznaczeniu.
    Niestety, zachowuje się on identycznie jak panel oryginalny...

Czyli najprawdopodobniej zostaje przeprowadzenie konfiguracji, albo panelu obsługi, albo modułu sterującego.

Ale jak się to robi? Jeśli ktoś wie, to bardzo proszę o informacje...

Naprawiając wiązkę przewodów, rozrysowałem schemat podłączenia poszczególnych komponentów tej zmywarki.
    Pewnie w innych typach opartych na podobnym sterowniku, schemat będzie podobny. Może się komuś przyda,
    w sieci takich informacji jest mało...
  • Wago
    aa
    Level 12  
    Witam

Czy mógłby mi ktoś wskazać, polecić serwis lub osobę która przeprogramuje mi ten moduł?
    Edit:
    Próbowałem pytać w kilku miejscach, ale bezskutecznie... W międzyczasie zdobyłem serwisówkę (jeszcze raz dziękuję osobie, która mi ją udostępniła),
    zamieszczam ją w załączniku, może się komuś przyda.
    Pozdrawiam
    spv50e00eu..-sm.pdf Download (3.6 MB)
    aa
    Level 12  
    Witam

Niestety, modułu nie udało się przeprogramować z powodu braku możliwości.

Ale zmywarka powróciła do świata żywych dzięki zaadaptowaniu panela sterującego o którym wspominałem w pierwszym poście.
    Działa na nim od ok. miesiąca bez jakichkolwiek nieprawidłowości. :)

Poniżej na fotce obecny front panel...

Bosch SPV50E00EU/11 - Po inwazji gryzoni...

Pozdrawiam

aa
    -=-