Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

C4 PICASSO - Nie dziłają czujniki parkowania

Borutka 07 Jul 2016 11:24 2823 5
  • #1
    Borutka
    Level 29  
    Witam. Wersja Grand HDI 136 kM, asystent parkowania fabryczny tylko z tyłu auta.
    Problem jak w temacie. Aktywacja w menu jest. Brak dźwięku po wrzuceniu wstecznego, brak oznak życia systemu. Bezpiecznik zasilający wg instrukcji użytkowania jest sprawny, wsteczne światła działają. Jeżeli przy włączonej stacyjce bez zapłonu coś miałoby brzęczeć/wibrować, to ja niczego takiego nie czuję. Proszę o radę..co zmierzyć lub sprawdzić.
  • #2
    wopik6
    Level 14  
    Sprawdź czy jest zasilanie na centralkę czujników po wrzuceniu wstecznego.
  • #3
    Michal_WWL
    Level 26  
    Miałem kiedyś samochód Hyundai Sonata NF. Tam było podobnie. Przy wstecznym żadnej reakcji. Przyczyna okazały się zabrudzone, niedziałające czujniki - wszystkie cztery. Po wymianie jednego na używany, ale sprawny system wrócił do życia.
  • #4
    carrot
    Moderator of Cars
    Fabryczny system wspomagający parkowanie jest diagnozowalny, wystarczy podpiąć tester
  • #5
    Borutka
    Level 29  
    carrot wrote:
    Fabryczny system wspomagający parkowanie jest diagnozowalny, wystarczy podpiąć tester

    Domyślam się że chodzi o Lexię. Nie mam i zanim pojadę do warsztatu chcę wyczerpać możliwości samodzielnej diagnozy.
  • #6
    jerzy grzesk
    Level 2  
    Wyrzuć całe to ustrojstwo i w to miejsce zamontuj czujniki parkowania z wyświetlaczem albo tylko z biperkiem i masz problem rozwiązany,mały wydatek a zadowolenie ogromne.