Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Łódka zdalnie sterowana ft007 brak mocy silnika

07 Lip 2016 13:11 846 10
  • Poziom 22  
    Witam. Problem jak w temacie. Łódka ft 007 nie może osiągnąć pełnej mocy (wpaść w tzw. ślizg) Przy dodaniu gazu łódka płynie, lecz powoli. Silnik z tego co wiem jest tam szczotkowy. Regulator obrotów wbudowany w całą aparature sterującą. Napięcie mierzyłem na wyjściu na silnik przy maksymalnym przyśpieszeniu jest oki 7,6 V tyle co akumulator, więc regulator chyba odpada. Czy winny może być sam silnik?? Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi.
  • Poziom 35  
    Zmierz napięcie na akumulatorze podczas obciążenia, może jest już zajechany i ma zwiększoną rezystancję wewnętrzną przez co napięcie spada pod obciążeniem i w efekcie łódka nie ma takiego kopa jak powinna. Akumulatory w takim sprzęcie nie mają lekkiego życia i dosyć szybko tracą swoje parametry.

    - czas pływania: 14min

    Tzn że prąd rozładowania wynosi ok 3-4C, życie akumulatora będzie na pewno nie długie.
  • Poziom 22  
    Naładowałem na full akumulatorek i ma 8V w spoczynku. Przy podłączeniu silnika i włączeniu go spada do 7,3 i maleje w oczach co 3s 0,1V. Po wyłączeniu silnika wraca do 8 V.
  • Poziom 35  
    I to było na sucho bez wody jak mniemam?
    Chyba jest już zmęczony.
  • Poziom 22  
    Tak, na sucho bez obciążenia. Do tego jeszcze dojdzie opór wody i pewnie będzie tylko gorzej. Zaryzykować z kupnem akumulatora?? Sam silnik wydaje się sprawny.
  • Poziom 35  
    Naładuj go jeszcze raz na full i zmierz prąd zwarcia (tylko szybko) i pamiętaj miernik ustawić na 10A.
    Kilkukrotne wyładowanie małym prądem (100mA) do napięcia ~5V i ponowne naładowanie mogło by trochę jego stan poprawić ale na cuda nie licz.
  • Pomocny post
    Poziom 35  
    jdubowski napisał:
    noidemm napisał:
    Przy podłączeniu silnika i włączeniu go


    Śruba w wodzie była?


    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=15792543#15792543

    No właśnie nie była, nie znamy ani prądu pod obciążeniem ani prądu zwarcia ale mój nos i tak podpowiada że akumulator już emeryt, przecież one tam dostają po tyłku że po 15 minutach jest gorący... (i pusty).
  • Poziom 22  
    Kupiłem taki oto pakiecik:
    PAKIET LIPO TURNIGY 2S1P 7,4V 20C 1000mAh JST
    Specyfikacja
    Pojemność: 1000mAh
    Napięcie: 2S1P / 2 cel / 7,4V
    Prąd stały: 20C
    Prąd zwarciowy: 30C
    Waga: 62g
    Wymiary: 74x35x13mm

    Łódka zrobiła się cieższa (akumulatorek ledwo wszedł) i wolniej startuje ale przy rozpędzeniu łądnie pływa. Winny był akumulator. Pozdrawiam
  • Poziom 35  
    Cudów się nie spodziewaj, to i tak maks 20 minut pływania.
    Staraj się nie przegrzewać akumulatora (nie żyłować całe 20 minut) i nie podłączać do ładowarki rozgrzanego, trochę dłużej pociągnie.