Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wirlpool AWOE9549 - nie włącza się

07 Jul 2016 17:12 621 10
  • Level 9  
    Witam
    Posiadam pralkę Wirlpool AWOE 9549.
    Przedwczoraj prała normalnie i została wyłączona.
    Dzisiaj nie włącza się, nie reaguje w ogóle - nic nie zapala się, diody się nie świecą.
    Jakieś pomysły?
    Rezystor padł, opornik?
    Na zdjęciu elementy, które są pokryte czarnym nalotem (jakby okopcone).
  • Helpful post
    Level 39  
    Poruszane wielokrotnie na forum. Na zdjęciu widać że spalony U002, uszkodzony R020; do sprawdzenia również L003. Okopcenia nieistotne.
  • Level 9  
    to muszę w mikro lutowanie się pobawić :|
    a jak sprawdzić czy działają te R020; do sprawdzenia również L003
    sorki za pytanie ale ja geodeta a nie elektronik

  • Home appliances specialist
    turek_lbn wrote:
    a jak sprawdzić czy działają

    Witam.
    Co sprawdzać jak widać gołym okiem że R020 uwalony
    Wirlpool AWOE9549 - nie włącza się
    posłuchaj rady i wymieniaj.
  • Level 9  
    Miernik mam, lutownicę dobrą też mam.
  • Level 39  
    Sprawdź miernikiem. Jeśli R i L mają przerwę (R ma na pewno) - do wymiany.
  • Helpful post
    Home appliances specialist
    Witam
    Dokładnie R020 do wymiany i przetwornica U002(LNK304) te dwa elementy na 100%. Jeśli dalej nie ruszy to dioda D030, cewka L003 zapewne jest ok powinna mieć 0ohm. Lutowanie tych elementów jest trochę upierdliwe- druk obustronny.
    Powodzenia
  • Level 9  
    Pytanie jaką wartość powinien mieć R020 - bo tu się dwa kolorki zamieniły w czarny :/
    W sklepie uznaliśmy, że to 33 omy.
    Wlutowałem go, wymieniłem LNK304.
    "przedzwoniłem" płytkę - przejścia na ścieżkach są.
    Pralka ożyła, ale nie załącza pompy - wyświetla kod błędu F23.
  • Helpful post
    Moderator
    turek_lbn wrote:
    jaką wartość powinien mieć R020

    :arrow: 33Ω :D
    Wirlpool AWOE9549 - nie włącza się
  • Level 9  
    jest lekka poprawa
    wymontowałem programator podłączyłem wiązki jeszcze raz
    pralka ożyła "bardziej"
    uruchamia się zadany program, niestety 2 sekundy po otwarciu zaworu podawania wody następuje "cyknięcię" w programatorze, po czym wszystko gaśnie i po kolejnych około 2 sekundach znów się wszystko pojawia - pralka znów uruchamia program, który znów wygasza wszystko 2 sekundy po podaniu wody :|
    R020 i U002(LNK304) wymieniłem - reszta została z oryginału.