Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renowacja i modyfikacja mikroskopu stereoskopowego Vision Engineering Dynascope

leon007 08 Jul 2016 19:58 11292 21
Optex
  • Renowacja i modyfikacja mikroskopu stereoskopowego Vision Engineering Dynascope
    Tytułem wstępu:
    Od dłuższego czasu polowałem na porządny mikroskop do inspekcji i lutowania PCB w technologii powierzchniowej.
    Oglądałem, przeglądałem. Na początku było kilka opcji:
    - budowa mikroskopu wideo na bazie kamery i przemysłowych obiektywów macro, tego typu:
    *źródło: http://caltexsystems.com/wp-content/uploads/2014/08/3D-Digital-Microscope-CX-3000-HD60-BS-PCB-inspection.jpg
    - kupno mikroskopu stereoskopowego okularowego, takiego tupu:
    *źródło: http://www.aliexpress.com/item-img/60X-Cell-Phone-Clock-Repairing-PCB-Inspection-Industrial-Stereo-Binocular-Microscope/32656044420.html?spm=2114.10010108.1000017.2.uRVL4H

Problem z pierwszym pomysłem polegał na tym, że aby uzyskać dobrą, jakość obrazu kamera musiałaby być, co najmniej HD - trudno taką znaleźć z możliwością wymiany obiektywów i o dobrych parametrach. Ponadto obiektyw macro musiałby mieć możliwość ostrzenia obiektu z dużej odległości, mieć tzw. MOD (minimum obiect distance) na poziomie min. 100-150mm, tak, aby nie było kolizji z obiektywem podczas ewentualnego lutowania. Mile widziana była by też możliwość zmiany ogniskowej. O ile obiektywy udało mi się zdobyć ze starej maszyny pick & place, to poszukiwania kamery nie powiodły się i pomysł nie doczekał się realizacji.

Drugi pomysł pozornie wydaje się prosty i dostępny, bo już za około 800-1000PLN można kupić taki używany mikroskop. Jednak, kto kiedykolwiek pracował na okularowym mikroskopie wie jak bardzo męczące jest to zadanie - szczególnie, gdy trzeba często odrywać wzrok od okularów i spojrzeć na obiekt (płytkę PCB) bezpośrednio. Oczy muszą się przeostrzyć, co bardzo szybko męczy wzrok. Ponadto głowa musi być bardzo precyzyjnie utrzymywana w określonej odległości od okularów - szyja szybko również zaczyna boleć.

Szukając rozwiązania powyższych problemów natknąłem na rozwiązania firmy Vision Engineering i mikroskopy serii Dynascope. Są to mikroskopy stereoskopowe, bez okularowe - projekcyjne. Obraz wytwarzany jest na swego rodzaju ekranie, przez co jest pozbawiony wad wyżej wymienionych mikroskopów okularowych. Pozostaje natomiast inna bariera - cena. Nowy mikroskop to koszt od 20 000PLN wzwyż. Na szczęście poprzednie generacje tych mikroskopów były produkowane już w latach '90 więc były dostępne na rynku wtórnym - pozostało wyczekiwać okazji.

W końcu taka nadeszła - na aukcji znalazłem wymarzony egzemplarz Dynascope TS-3 za 1500PLN. Po szybkich negocjacjach już jechałem po niego do oddalonej o 100km miejscowości. Trochę ryzykowałem, ale wiedziałem, że na drugą taką okazję będę długo czekał.
    Renowacja i modyfikacja mikroskopu stereoskopowego Vision Engineering Dynascope Renowacja i modyfikacja mikroskopu stereoskopowego Vision Engineering Dynascope Renowacja i modyfikacja mikroskopu stereoskopowego Vision Engineering Dynascope Renowacja i modyfikacja mikroskopu stereoskopowego Vision Engineering Dynascope
    Stan wizualny był w porządku - silna warstwa brudu, ale do wyczyszczenia. Jedyny brak, jaki zarejestrowałem podczas odbioru, polegał na niekompletnym światłowodowym podświetlaczu – nie było zasilacza. Ogarnę - pomyślałem i wziąłem jak leżał. Jak trudne było to zadanie okazało się już wkrótce...

Bardzo mi się podobała historia mikroskopu, bo został on przywieziony ze Stanów, a naklejki na nim informowały, że pracowały w laboratoriach Hewlett Packarda i Intela w Dolinie Krzemowej :-).
    Renowację zacząłem od demontażu i czyszczenia stolika X-Y. Był zastany, ale bardzo dobrze skonstruowany - na łożyskach linowych o wałeczkowych rolkach.

Wszystko rozebrałem i wyczyściłem benzyną. Następnie zmontowałem i stolik zaczął poruszać się bardzo płynnie.
    Renowacja i modyfikacja mikroskopu stereoskopowego Vision Engineering Dynascope Renowacja i modyfikacja mikroskopu stereoskopowego Vision Engineering Dynascope
    Podczas zakupu nie zauważyłem, ale brakowało centralnej części stołu – znajdował się w nim otwór około 10x10 cm. Nie pozostało nic innego jak dorobić zaślepkę.

Wyfrezowałem sobie, więc taką szybko na frezarce CNC z blachy aluminiowej 8mm. Pasowała, co do ułamka milimetra :-).
    Renowacja i modyfikacja mikroskopu stereoskopowego Vision Engineering Dynascope Renowacja i modyfikacja mikroskopu stereoskopowego Vision Engineering Dynascope Renowacja i modyfikacja mikroskopu stereoskopowego Vision Engineering Dynascope
    Docelowo przydałoby się ją jeszcze pomalować na czarny mat, ale na razie tak zostawiłem.

Następnie rozebrałem cześć optyczną - układ projekcyjny - i tu miłe zaskoczenie, bo układ w środku był czyściutki i bez najmniejszej ryski. Więc popatrzyłem, pochuchałem i zmontowałem wszystko z powrotem.
    Renowacja i modyfikacja mikroskopu stereoskopowego Vision Engineering Dynascope Renowacja i modyfikacja mikroskopu stereoskopowego Vision Engineering Dynascope
    Przyszedł czas na "ekran" - rodzaj wirującej matówki, zbudowanej z milionów mikroskopijnych luster ułożonych w strukturę plastra miodu.
    Matówka obraca się za pomocą silnika z prędkością obrotową około 3000rpm. I tu napotkałem pierwszy problem, bo cały mikroskop został przywieziony ze Stanów, czyli jest zasilany 110V 60Hz.
    Na szczęście, szybkie poszukiwania pokazały, że silnik jest uniwersalny i zamieniając połączenie uzwojeń z równoległego na szeregowe bez problemu pracuje on przy europejskim napięciu 230V 50Hz. Tylko smar na łożyskach ślizgowych trochę zasechł i podczas pracy układ głośno szumiał. Wstępnie chciałem rozebrać złożenie i porządnie nasmarować, ale zauważyłem, że zespół jest wyważany, więc postanowiłem nie ryzykować. Podałem tylko kilka kropel oleju na łożyska i pozwoliłem chwile pochodzić silnikowi – po chwili pracy zaschnięty smar się rozgrzał i wymieszał z olejem. Szumy ustały.

Kolejnym elementem do renowacji był obiektyw.
    Nie taki standardowy obiektyw, bo z odchylaną przystawką - układem zwierciadeł, umożliwiający podgląd elementów na PCB pod pewnym kątem, niejako od boku. Bardzo przydatna funkcja przy sprawdzaniu, jakości połączeń układów scalonych SMD.
    Po wyczyszczeniu, niestety okazało się, że ktoś uderzył w przystawkę i skrzywił ośkę, co sprawiło, że cały układ ocierał o główny obiektyw.
    Rozebrałem zawias na części pierwsze i spróbowałem wyprostować oś – na moje nieszczęście pękła w miejscu skrzywienia. Wziąłem, więc spawarkę TIG i zespawałem pęknięte elementy. Oczywiście po spawaniu powstała narośl, którą musiałem stoczyć i wyszlifować na tokarce.

Po tej operacji zawias chodził jak należy.

Swoją drogą zawias jest świetnie skonstruowany – niby taka pierdoła, a na łożyskach kulowych :-).

Z prostych czynności zostało mi jeszcze gruntowne czyszczenie obudowy z kurzu i kleju po nieumiejętnie usuniętych naklejkach.

Następnie przeszedłem do odtworzenia podświetlacza. W oryginale źródłem światła była lampa metalohalogenkowa 250W HTI Osram zintegrowana z reflektorem eliptycznym. Reflektor eliptyczny skupia strumień światła w jednym punkcie u wejścia światłowodu. Dalej światłowodem strumień światła wędruje do sześciu reflektorów z kolimatorami. Po drodze jest jeszcze filtr UV, który chroni plastikową soczewkę kolimatora przed ciepłem. Niekompletność układu polegała na braku zasilacza do lampy wyładowczej, tzw. Balastu. Dane lampy i parametry jej zasilania znalazłem tutaj: http://www.lamptech.co.uk/Spec%20Sheets/D%20MHS%20Osram%20HTI400.htm
    Budowa zasilacza nie wchodziła w grę (wysokie napięcia, jedna sztuka – żaden biznes), więc szukałem czegoś gotowego. Na szczęście podobne lampy montowane są w rzutnikach. Pozostało tylko znaleźć zasilacz z takiego rzutnika o tej samej mocy (250W). W sumie sporo tego było na Allegro, więc szybko zamówiłem najpopularniejszy balast EUC250 za jakieś 60PLN.

Kiedy przyszedł, zrobiłem modyfikację, aby startował bez rzutnika, ale po podłączeniu lampa niepewnie startowała, ponadto świeciła zaskakująco słabo. Pomyślałem, że lampa jest już wypalona (żywotność to tylko 250h) i muszę poszukać nowej. I tu niemiła niespodzianka – nowy palnik Osram HTI 250W to koszt około 1500PLN. Znacznie przekraczało to mój budżet, wiec postanowiłem poszukać czegoś innego. Porównałem parametry palnika i doszedłem do wniosku, że fajnie byłoby zastosować jakiegoś power leda i nie martwić się w przyszłości trwałością, czy wymianą źródła. Postanowiłem pozostawić światłowód i zbudować zamiennik centralnego źródła. Zgodnie z danymi producenta oryginalny palnik generował strumień 18750 lm o temperaturze barwowej 5600K. Znalazłem na TME diodę LED CLU048-1818C450AL7 typu COB firmy CITIZEN, która da około 11000lm i ma podobną temperaturę barwową. Koszt około 160PLN mieścił się w budżecie, więc ją zamówiłem, wraz z paroma akcesoriami: reflektorem i mocowaniem do radiatora.
    Renowacja i modyfikacja mikroskopu stereoskopowego Vision Engineering Dynascope Renowacja i modyfikacja mikroskopu stereoskopowego Vision Engineering Dynascope Renowacja i modyfikacja mikroskopu stereoskopowego Vision Engineering Dynascope
    Radiator pozyskałem ze starego komputera klasy Pentium 4.

Wiedziałem, że ten LED nie generuje skupionej wiązki, tylko świeci bardzo szeroko – 120st. Potrzebowałem, więc dodatkowego układu, który skupi mi wiązkę w jednym punkcie. Do tego celu wybłagałem z pobliskiego serwisu samochodowego Audi uszkodzony reflektor soczewkowy z A8.

Wymontowałem soczewkę z reflektora i zaprojektowałem układ klatki, który umożliwi mi pełną regulację dystansu soczewki od diody i wejścia światłowodu. Wszystkie detale wyfrezowałem sobie na frezarce CNC.
    Złożyłem wszystko razem, soczewkę zasiliłem z przerobionej na zasilacz laboratoryjny 1500W ładowarki BENNING Tebechop. Sama dioda pięknie świeci, w końcu to ponad 80W!
    Przyszedł czas na próby całego układu.
    I tu spotkała mnie największa porażka. Z posiadaną soczewką nie byłem w stanie skupić strumienia światła do wymaganej średnicy. Wejście światłowodu miało około 8mm i taka plamka byłaby optymalna. Ja uzyskiwałem maksymalnie 15mm. Czyli większość światła produkowanego przez diodę nawet nie wpadała do światłowodu. Udałem się jeszcze raz do serwisu Audi i poprosiłem o inną lampę. Panowie dziwnie się popatrzyli, ale znaleźli w koszu na śmieci inną lampę, z bardziej wypukłą soczewką. Niestety po montażu w układzie efekt wcale nie był lepszy. Podjąłem jeszcze próby złożenie układu z dwiema soczewkami, ale na niewiele się to zdało – zwiększyły się tylko gabaryty całości.
    Wobec napotkanych trudności zarzuciłem pomysł z centralnym źródłem światła w postaci diody i podjąłem desperacką próbę ominięcia światłowodu. Chciałem zamontować sześć mniejszych ledów, bezpośrednio w kanałach soczewek. Problemem była zbył mała średnica tych kanałów. Standardowe płytki z power ledem mają średnicę 20mm, a ja miałem dostępne 19mm średnicy. Docinanie płytek nie wchodziło w grę.

Na szczęście znalazłem jedną ofertę na miniaturowe moduły PCB z ledami 5W o średnicy 8mm. Zamówiłem więc 6 sztuk. Ledy połączyłem szeregowo, co oznaczało zasilanie napięciem około 18V i 1,5A. Mając taki układ w rękach mogłem zacząć projektować mocowanie. Nie chciałem ryzykować, więc najpierw na maszynie CNC wykonałem bardzo uproszczone mocowania z krążków o grubości 8mm.
    Zrobiłem pierwsze próby – było nieźle, ale dopiero po dodaniu kolimatorów efekt w końcu był satysfakcjonujący.
    Łącznie, te 30W świeciło znacznie lepiej niż 250W w oryginalnej lampie metalohalogenowej lub dużym ledzie 80W!
    Zachęcony tym sukcesem zacząłem projektować docelowe mocowanie modułów w kanałach po soczewkach.
    Jak poprzednio, detale wyfrezowałem sobie na frezarce CNC.
    Jeden moduł składa się z dwóch podfrezowanych krążków i kolimatora pozyskanego z oryginalnego układu. Wszystkie punkty styku tych elementów posmarowałem pastą termoprzewodzącą dla lepszego odprowadzania ciepła z diody. Przewody wyprowadziłem przez otwory w obudowie kolimatorów. Kabelki zakończyłem szybkozłączem tak, aby była możliwość ewentualnego rozpięcia diod w przyszłości bez użycia lutownicy.
    Sześć modułów umieściłem w docelowych miejscach. W obudowie obiektywu wywierciłem dziurę i umieściłem standardowe zasilaczowe gniazdko do doprowadzenia prądu do ledów.
    Pozostało wykonanie zasilacza do tego zespołu. Znalazłem ofertę modułu zasilacza typu „buck” ze źródłem prądu 0-10A, 0-30V, niezbędnego do bezpiecznego zasilania diod.
    *źródło: http://pliki.propix.com.pl/images/DCDC_300W/DC_DC_300W.jpg
    Potrzebowałem jeszcze źródła pierwotnego zasilającego ten moduł. Miałem kilka dobrej jakości zasilaczy od starych laptopów Lenovo o mocy 65W i napięciu 20V na wyjściu i postanowiłem taki wykorzystać.
    Zaprojektowałem obudowę pod taki układ i już tradycyjnie wykonałem z pomocą frezarki CNC.
    Wewnątrz zmieściłem oba zasilacze, rozdzieliłem też przewody do zasilania napędu matówki (wspomnianej wyżej). Zasilacz ma możliwość regulacji poziomu prądu za pomocą potencjometru. Postanowiłem wykorzystać tą funkcjonalność do regulacji poziomu jasności podświetlenia. Wyprowadziłem, więc potencjometr i diodę stanu pracy na ścianę czołową zasilacza. Dostosowałem zakres regulacji 0-1,15A. Diody pracują znamionowo do 1,5A, ale nie zauważyłem znacznego wzrostu jasności po podniesieniu prądu, natomiast znacznie mniej się grzeją po jego zmniejszeniu.
    Nie chciałem demontować układu światłowodowego, bo zniszczyłbym w ten sposób estetykę mikroskopu, więc postanowiłem w zasilaczu pozostawić „sztuczne” złącze światłowodu. Nie jest oczywiście do niczego podłączone. W ten sposób, w razie czego, jestem w stanie powrócić do oryginalnego podświetlacza. Mam jednak nadzieję, że ten, który wykonałem posłuży bardzo długo.
    No i w zasadzie tyle. Mikroskop sprawuje się świetnie. Największe wrażenie robi używanie przystawki do oglądania elementów od boku :-).
    Poniższe „monoskopowe” zdjęcia oczywiście nie oddają rzeczywistego efektu stereoskopowego.
    Mikroskop docelowo znalazł miejsce w łódzkim FabLabie http://fablablodz.org/ i jest do dyspozycji w warsztacie elektroniki.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    leon007
    Level 13  
    Has specialization in: automatyka i robotyka
    leon007 wrote 104 posts with rating 390, helped 1 times. Live in city Kalisz. Been with us since 2004 year.
  • Optex
    Nerwus
    Level 18  
    Pogratulować roboty. Miałem przyjemność pracy na tych mikroskopach z oświetlaczem na lampie i LED. Nowe maja diody w tym samym miejscu co twój twór.
    Przejść na LED to bardzo dobry pomysł na oryginalnej lampie strumień światła był slaby.
    freebsd
    Level 41  
    Zdjęcia przedstawiają maksymalne powiększenia?
    leon007
    Level 13  
    Quote:
    Zdjęcia przedstawiają maksymalne powiększenia?

To jest minimalne powiększenie:
    To jest maksymalne:

Mój egzemplarz ma zamontowany obiektyw x0.7, czyli zakres powiększeń wynosi: d 4.2x do 28x. Po demontażu obiektywu zakres powiększeń się zwiększa i wynosi od 6x do 40x.
    Choć uważam, że do PCB bardziej funkcjonalny jest pierwszy zakres.

Tu na filmie widać pracę mikroskopu:

Apollokrk
    Level 10  
    Być może ten mikroskop potrzebował takiej modyfikacji ... ale wystarczy zwykły stereoskopowy plus kamera na jeden z okularów. Sam używam PZO Warszawa z 49 roku i jest wyśmienity.
    Lutuję pod mikroskopem, a jak chcę uzyskać zdjęcia wtedy na okular nakładam pierścień i aparat Canon. Nie rozumiem po co komplikować sprawę... Z innej beczki ... jeśli ktoś używa LED do podświetlania obrazów mikroskopowych i lubi obserwacje gołym okiem to przestrzegam przed UV. Można sobie wzrok uszkodzić.
    Anonymous
    Anonymous  
  • Optex
    Mark II
    Level 22  
    Fajna sprawa. Sprzęt dostał drugie życie.
    Poświęciłbym jednak nieco więcej uwagi silniczkowi napędzającemu zwierciadła. Łożyska, jeżeli rzeczywiście są ślizgowe, wykonano zapewne ze spieku porowatego. Właściwym środkiem do smarowania jest w tym przypadku olej i to możliwie dobry. Widoczny wcześniej smar był raczej zgęstniałym zestarzałym olejem.
    Przy braku odpowiedniego smarowania po pewnym czasie wystąpi wytarcie panewek, a związane z tym uszkodzeniem drgania lustra pogorszą jakość obrazu na matówce.
    kaytec
    Level 20  
    Bardzo fajnie opisany przebieg prac, wraz z błędnymi koncepcjami.
    Jaki program CAM został użyty na przedstawionych screenach?
    leon007
    Level 13  
    Quote:
    Sam używam PZO Warszawa z 49 roku i jest wyśmienity.
    Lutuję pod mikroskopem, a jak chcę uzyskać zdjęcia wtedy na okular nakładam pierścień i aparat Canon. Nie rozumiem po co komplikować sprawę...

PZO to dobry sprzęt, choć nie jest pozbawiony wad o których wspomniałem w swoim opisie.

Quote:
    jeśli ktoś używa LED do podświetlania obrazów mikroskopowych i lubi obserwacje gołym okiem to przestrzegam przed UV. Można sobie wzrok uszkodzić.

Coś pomieszałeś. Emisja UV z białych diod LED jest minimalna, wręcz zaniedbywana.
    Powyżej masz spektrum diod, które zastosowałem (Cree XPGBWT-L1-0000-00H51). Przypominam, że ultrafiolet kończy się na 400nm.

Quote:
    Stary, niekompletny i poobijany grat za 1500 zł? To jakaś straszna pomyłka. Kamer które można użyć jest zatrzęsienie, na przykład z en.ids-imaging.com

Też bym nie dał 1500PLN :-P. Na szczęście negocjacje mi sprzyjały :-).

Quote:
    Bardzo fajnie opisany przebieg prac, wraz z błędnymi koncepcjami.

Pisałem tak jakbym sam chciał czytać. Sam sukces nie jest ciekawy, ale droga do niego już tak.

Quote:
    Jaki program CAM został użyty na przedstawionych screenach?

Wszystko modelowane w SoldEdge, a camy generowane w SolidCam.
    skaktus
    Level 37  
    Ledy które kupiłeś i obecnie wykorzystujesz, to XM-L2 o mocy 10W. Zastosowane przez Ciebie radiatory dla ledów są stanowczo za małe jak na prąd 1,5A. Dodatkowo stosowanie soczewek daje kolejne straty w ilości światła.

Zamiast fabrycznego metahalogenu mogłeś użyć inny model. Są dostępne w dużo niższych cenach.
    leon007
    Level 13  
    Quote:
    Ledy które kupiłeś i obecnie wykorzystujesz, to XM-L2 o mocy 10W.

Coś pomieszałeś. Zastosowałem diody 5W (znamionowo) Cree seria XP-G2, konkretnie: XPGBWT-L1-0000-00H51.
    *źródło: http://www.az-led.pl/img/XLampXPG2.pdf

Quote:
    Zastosowane przez Ciebie radiatory dla ledów są stanowczo za małe jak na prąd 1,5A.

Radiatorem dla ledów jest cały obiektyw. Jest on wykonany z aluminium. Elementy wycięte na CNC precyzyjnie przylegają do wycięć w obiektywnie, a niedoskonałości dobrze wypełnia pasta termoprzewodząca.

Quote:
    Dodatkowo stosowanie soczewek daje kolejne straty w ilości światła.

Wiem, ale i tak jest znacznie lepiej z soczewkami. Bez nich ledy świecią bardzo szeroko,a ja potrzebuję źródła punktowego.
    Quote:
    Zamiast fabrycznego metahalogenu mogłeś użyć inny model. Są dostępne w dużo niższych cenach.

Zaproponuj coś konkretnego i przemyśl to co piszesz. Zwracasz uwagę, że soczewki powodują straty, a zaraz potem proponujesz zastosowanie metahalogenu, z reflektorem, ze światłowodem, filtrem UV i soczewkami.
    Każdy z tych elementów wprowadza jeszcze większe straty. Dlatego prawie gołe ledy ~30W świecą porownywalnie, jak nie lepiej, od metahalogenu 250W z resztą osprzętu.
    Producent mikroskopu też chętnie by pominął światłowód i resztę, ale w latach '90 była to najlepsza dostępna na świecie technologia, którą mógł zastosować. Power LEDy to przecież historia ostatnich 10 lat.
    Anonymous
    Level 1  
    leon007
    Level 13  
    Quote:
    Czy oświetlenie stanowi taki problem?

Jak widać w moim przypadku, dobór oświetlania okazał się być zadaniem niełatwym.
    Wszystko zależy od jasności obiektywu i konstrukcji mikroskopu.

Myślę, że mikroskopy projekcyjne potrzebują więcej światła, bo muszą własnym źródłem wyświetlić obraz na dużej matówce. Zwykłe mikroskopy nie mają tej cechy.

Przyjmuje się, że LEDy dają do 10x więciej światła z Wata niż żarówki, więc w Twoim przypadku jeden power led 3-5W powinien być wystarczający.

Ale moc źródła w nie wszystko! Liczy się też skupienie wiązki, tak aby całe światło wpadło przez obiektyw. Zwykle LEDy świecą dość szeroko (100-120 stopni), co jest pożądane w innych aplikacjach oświetleniowych. Do zastosowania jako podświetlacz, konieczne będzie użycie kolimatora i silne skupienie wiązki.
    KontrolM
    Level 12  
    piękna robota i opis ...pozazdrościć, że autorowi się chciało.

Ale jako że nie każdemu się trafi taki mikroskop to może komuś się przyda mój patent na inspekcję obwodów drukowanych i nie tylko czyli aparat Olympus TG-2 i TG-3. Są to małe wszystkoodporne kompakty, mają niezłą jasność obiektywu ale najważnejsze to super makro (producent nawet sam sugeruje że jest to tryb mikroskopu). Nawet nie robiąc zdjęcia na ekranie aparatu widać płytkę w bardzo dużym powiększeniu i niezmiernie przydaje się do tego wbudowana doświetlająca dioda LED o niezłej jasności. Obiektywem praktycznie można dotknąć elementu i nadal łapie ostrość. TU macie próbki zdjęć które porobiłem tymi aparatami:

Tu struktura jest zalana bezbarwną masą więc może być trochę nieostro:

Renowacja i modyfikacja mikroskopu stereoskopowego Vision Engineering Dynascope Renowacja i modyfikacja mikroskopu stereoskopowego Vision Engineering Dynascope Renowacja i modyfikacja mikroskopu stereoskopowego Vision Engineering Dynascope Renowacja i modyfikacja mikroskopu stereoskopowego Vision Engineering Dynascope Renowacja i modyfikacja mikroskopu stereoskopowego Vision Engineering Dynascope Renowacja i modyfikacja mikroskopu stereoskopowego Vision Engineering Dynascope
    buzerek
    Level 13  
    KontrolM wrote:
    na ekranie aparatu widać płytkę w bardzo dużym powiększeniu

Problemem nie jest zrobienie zdjęcia makro ale wymiana małego elementu np. SMD wielkości 201.
    skaktus
    Level 37  
    leon007 wrote:
    Quote:
    Ledy które kupiłeś i obecnie wykorzystujesz, to XM-L2 o mocy 10W.

Coś pomieszałeś. Zastosowałem diody 5W (znamionowo) Cree seria XP-G2

Na fotkach które umieściłeś w temacie ciężko było rozpoznać dokładny model, napisałem ten najbardzoej prawdopodobny.

leon007 wrote:

Zaproponuj coś konkretnego i przemyśl to co piszesz. Zwracasz uwagę, że soczewki powodują straty, a zaraz potem proponujesz zastosowanie metahalogenu, z reflektorem, ze światłowodem, filtrem UV i soczewkami.
    Każdy z tych elementów wprowadza jeszcze większe straty. Dlatego prawie gołe ledy ~30W świecą porownywalnie, jak nie lepiej, od metahalogenu 250W z resztą osprzętu.
    Producent mikroskopu też chętnie by pominął światłowód i resztę, ale w latach '90 była to najlepsza dostępna na świecie technologia, którą mógł zastosować. Power LEDy to przecież historia ostatnich 10 lat.

Zatem po co sam na początku szukałeś metahalogenu skoro wiedziałeś że ledy są lepsze ? Montaż metahalogenu był by dużo prostszy niż obecna modyfikacja i o to mi chodziło.
    CMS
    Administrator of HydePark
    leon007 wrote:
    Po drodze jest jeszcze filtr UV, który chroni plastikową soczewkę kolimatora przed ciepłem.

Że niby jak...?
    Filtr UV (Ultra Violet), jak sama nazwa wskazuje chroni przed promieniowaniem ultrafioletowym. Ciepło generuje promieniowanie podczerwone, czyli IR (Infra Red).

Co do podświetlenia, to wystarczyło zastosować najtańszą lampę od projektora DLP. Skupienie miałbyś, na poziomie 5mm bez żadnych dodatkowych soczewek.
    Miałbyś taką jasność, że przy najciemniejszym obiektywie obraz by raził w oczy. Nikt mi nie wmówi, że 30W "LED'a" może się w jakikolwiek sposób umywać do 250W UHP.

Pozdrawiam.
    CMS
    sundayman
    Level 25  
    Muszę napisać, że swoim opisem kolega zainspirował mnie tak dalece, że właśnie zanabyłem ten sam model mikroskopu :)

Mam co prawda "standardowy" mikroskop stereoskopowy, ale przy dłuższej pracy jest on jednak bardzo męczący. Zaś lutowanie pod nim to prawdziwa udręka - zwłaszcza jeżeli trzeba to robić "hurtowo".

I niestety nie zastąpi tego kamera z monitorem - ponieważ przestrzenny obraz jest nie da zastąpienia...
    Natomiast warto zwrócić uwagę, że Dynascope TS-3 ma możliwość zainstalowania dodatkowej kamery (zaślepka z lewej strony) co warto wykorzystać w przyszłości.

Mój mikroskop ma oświetlacz wyposażony w żarówkę halogenową 150W 15V.
    Dlaczego tak a nie jak u ciebie z żarówką wysokoprężną ? Cóż, nie wiadomo. Wygląda mi to na rozwiązanie fabryczne, a nie modyfikowane przez użytkownika...

Jeszcze jej nie podłączałem. Brak zasilacza a i czasu nie miałem na zabawę (przed chwilą odpakowałem dopiero przesyłkę z mikroskopem). Obawiam się jednak, że jej jasność nie będzie powalająca - z tego co widzę ten typ mikroskopu musi mieć naprawdę DUŻO światła, inaczej obraz jest bardzo ciemny.

Zatem być może będzie mieli możliwość porównania rozwiązania z LED i "oryginalnego".

edit - zasilacz jednak się znalazł :)
    Podłączyłem ten podświetlacz - nie jest to jednak to, o co chodzi.
    Po pierwsze żółty , halogenowy kolor oświetlenia zupełnie mi nie odpowiada. Po drugie jasność jest "na oko" o połowę mniejsza od potrzebnej.
    O ile bez przystawki "kątowej" obraz jest znośny, to z tą przystawką jest zdecydowanie za ciemno.

Jestem ciekaw, czy u ciebie też jest różnica jasności ?
    Oryginalnie w obiektywie jest założona przysłona uruchamiana przez oblique (czyli tą przystawkę kątową), jednak ona w pozycji "bez przystawki" zmniejsza strumień świetlny o połowę, więc na wstępie ją zdjąłem...

Tak czy owak, już wiadomo , że konieczne będzie zastosowanie lampy wysokoprężnej. Ogólnie - mikroskop fajny, lecz wygoda "nie celowania" okiem w okular jest okupiona wielką potrzebną jasnością oświetlacza.
    Co nie jest bez znaczenia, bo spojrzenie na oświetloną pod mikroskopem PCB kończy się oślepieniem - dlatego też mikroskop ma przyciemnioną szybkę do patrzenia bezpośredniego.

Możliwość płynnego zoomu jest dobra, jednak zmiana powiększenia zmienia lekko ostrość i trzeba ją korygować wysokością głowicy.

Widzę, że zanim mikroskop będzie mógł być używany "w produkcji" też będzie musiał przejść parę zabiegów - zapewne też je opiszę.

I tutaj pytanie do kolegów - jaką lampę wybrać ?
    Jak autor wątku wspomniał - wejście światłowodu ma ok. 8mm.
    Byłoby dobrze, żeby "port" wyjściowy lampy był możliwie mały, tak aby jak najwięcej światła wpuścić do światłowodu.

Oczywiście dobrze by było, żeby były dostępne niedrogo nowe tego typu lampy.

Może coś takiego ?

to jest lampa TOP UHP Phillips 000045489 do projektorów Dell:1209S/1409X/1609WX/1510X/1610HD

Cena na Alle.... ok. 120 zł.
    leon007
    Level 13  
    CMS wrote:
    Że niby jak...?
    Filtr UV (Ultra Violet), jak sama nazwa wskazuje chroni przed promieniowaniem ultrafioletowym. Ciepło generuje promieniowanie podczerwone, czyli IR (Infra Red).

Mój błąd. Filtr IR oczywiście.
    CMS wrote:
    Nikt mi nie wmówi, że 30W "LED'a" może się w jakikolwiek sposób umywać do 250W UHP.

Nikt nawet nie zamierza Ci tego wmawiać :-). Jak byś świecił gołym HIDem 250W i LEDem 30W, to HID oczywiście wygra bezsprzecznie. Ale gdy HIDa puszczasz najpierw przez światłowód i parę soczewek, to już jest gorzej.

Jeżeli interesujecie się trochę fotografią, to zobaczcie jakie światła mają obiektywy staloogniskowe (mniej soczewek), a jakie zmiennoogniskowe (więcej soczewek). Każda soczewka/element optyczny powoduje stratę jasności.
    CMS wrote:
    Co do podświetlenia, to wystarczyło zastosować najtańszą lampę od projektora DLP.

Rozważałem to...
    Ale mi przeszło gdy zobaczyłem o jakich czasach żywotności mówimy. Do amatorskich zastosowań może by przeszło, chociaż te lampy nie lubią częstego włączania i wyłączania. Np. zaleceniem Osram, ich metahalogeny muszą popracować min. 10 min. po każdym włączeniu.
    Pewnie po roku pracy bym miał lampę znów do wymiany, a tak LEDy będą świecić i świecić... (przynajmniej mam taką nadzieję :-)).

skaktus wrote:
    Zatem po co sam na początku szukałeś metahalogenu skoro wiedziałeś że ledy są lepsze ?

Na początku nie wiedziałem, że ledy są lepsze - podzieliłem się z wami drogą do tego odkrycia :-).

sundayman wrote:
    Mam co prawda "standardowy" mikroskop stereoskopowy, ale przy dłuższej pracy jest on jednak bardzo męczący. Zaś lutowanie pod nim to prawdziwa udręka - zwłaszcza jeżeli trzeba to robić "hurtowo".
    I niestety nie zastąpi tego kamera z monitorem - ponieważ przestrzenny obraz jest nie da zastąpienia...

No, jedna osoba wie o czym mówię :-)!
    sundayman wrote:
    Mój mikroskop ma oświetlacz wyposażony w żarówkę halogenową 150W 15V.
    Dlaczego tak a nie jak u ciebie z żarówką wysokoprężną ? Cóż, nie wiadomo. Wygląda mi to na rozwiązanie fabryczne, a nie modyfikowane przez użytkownika...

Jak badałem temat tych mikroskopów, to znalazłem kilka ich wersji.
    Miałem jeszcze taki bez przystawki (dostałem w gratisie :-)). Tam oświetlacz stanowiły dwa halogeny 100W z reflektorami eliptycznymi (skupiającymi):
    Jasność w tym wykonaniu też była dyskusyjna. Wiem, że nowy właściciel też pozbył się światłowodów i dał fotograficzny "ring light".
    sundayman wrote:
    O ile bez przystawki "kątowej" obraz jest znośny, to z tą przystawką jest zdecydowanie za ciemno.

U mnie wnioski były podobnie. Przystawka to soczewka i dwa lustra, które pochłaniają sporo światła.

sundayman wrote:
    Co nie jest bez znaczenia, bo spojrzenie na oświetloną pod mikroskopem PCB kończy się oślepieniem - dlatego też mikroskop ma przyciemnioną szybkę do patrzenia bezpośredniego.

Tego elementu jeszcze mi brakuje. Możesz zamieścić jakieś fotki tej szybki?
    Zastanawiam się czym ją zastąpić. Może filtr od maski spawalniczej?

sundayman wrote:
    Możliwość płynnego zoomu jest dobra, jednak zmiana powiększenia zmienia lekko ostrość i trzeba ją korygować wysokością głowicy.

Tego u siebie nie zarejestrowałem. Muszę się temu przyjrzeć jak będę miał możliwość.
    Quote:
    I tutaj pytanie do kolegów - jaką lampę wybrać ?

Ja, tak jak napisałem powyżej nie polecam lamp z projektów z uwagi na ich żywotność. Jest też problem z uzyskaniem "prawdziwych" parametrów takich lamp. Trzeba się nieźle przy tym naszukać. Ale gdybyś się na to rozwiązanie zdecydował, to pamiętaj, że tylko lampy z projektorów typu DLP nadają się do tego celu - mają reflektor epileptyczny.

Quote:
    Widzę, że zanim mikroskop będzie mógł być używany "w produkcji" też będzie musiał przejść parę zabiegów - zapewne też je opiszę.

Nie poddawaj się! Sprzęt jest wart takiej przeróbki!
    sundayman
    Level 25  
    Tak wygląda ta przyciemniona szybka, zamocowana na dwie śrubki z przodu obiektywu;

U mnie stolik był wyposażony w odpowiednią szybę, ale niestety dotarła w takim stanie :)

Trzeba będzie zamówić u szklarza...

A oto podświetlacz z lampą halogenową ;

Zdecydowanie trudno uznać to oświetlenie za rewelacyjne jak już wspomniałem.
    Kiedy zabiorę się za ten mikroskop, założę osobny temat gdzie postaram się na bieżąco opisać swoje zmagania z tym kosmicznym sprzętem :)
    JanuszArtur
    Level 14  
    Mam dosyć spore doświadczenie z mikroskopami oraz oświetleniem. Wiem, że w wielu przypadkach zastosowanie takiego LED i soczewki jak tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3222840.html jest wystarczające. To jest 3W + soczewka/kolimator. Takie układy (+ czasami matówka z Luminit) stosowałem w dziesiątkach mikroskopów Jena. Działają świetnie. Odnośnie do 'układu światłowodowego" - o wiele lepszy jest obrazowód (przynajmniej z mojego doświadczenia wynika, że ma mniejsze straty), więc jeżeli to jest jednak światłowód to proponuję go wyeliminować i zastąpić - o ile to możliwe - poprzez układ, o którym pisałem tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=15522315#15522315
    Biorąc pod uwagę jednak sam sens konstrukcji oraz zapotrzebowanie na tego typu elementy, szczerze polecam wizualizery EIKI - sam używałem wiele lat jako mikroskopu podręcznego do przygotowywania próbek do obserwacji innymi technikami niż mikroskopia świetlna (kształty ok 1x2mm). Inne AverMEdia lub kamerki z LED dokoła obiektywu były ciemne a zoom miały tylko cyfrowy - więc się nie nadawały. Nie ukrywam, że właśnie zbywam te sprzęty na jednym z portali aukcyjnych :). Obraz z EIKI wygląda tak jak poniżej.