Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Podłączenie VHS poprzez kabel antenowy

RetroN3000 09 Lip 2016 17:58 594 4
  • #1 09 Lip 2016 17:58
    RetroN3000
    Poziom 3  

    Witam

    Mam stary magnetowid Panasonic NV-SD420 i chciałem go podłączyć do mojego telewizora przez wejście SCART z 4 chinchami, lecz nic z tego, kabel jest chyba uszkodzony. tak więc podłączyłem go poprzez kabel antenowy do odtwarzacza DVD, przełączyłem na kanał 3 i zauważyłem jakiś przesuwający się czarny obraz z białymi pasami (obraz powinien być niebieski, a tak po prostu nie działał). Wydaje mi się że to jednak wina odtwarzacza bo od lat nie był używany.

    Tak więc postaram się rozwinąć ten temat i odpowiadać na wszelkie zadawane pytania.

    P.S. Jeżeli będę musiał wejść w ustawienia, to przepraszam bo pilot gdzieś się zagubił, i używałem głównie przycisków na odtwarzaczu.

    0 4
  • #2 09 Lip 2016 18:16
    ziomus90210
    Poziom 35  

    Dwa białe pasy mówisz ;) Przełącz przełącznik widoczny na 2 zdjęciu na OFF masz włączony sygnał testowy a to są właśnie te dwa pasy...

    0
  • #3 09 Lip 2016 18:39
    RetroN3000
    Poziom 3  

    No tak przełączyłem :-D

    Ale od początku, VHS ma już swoje lata chodź bez problemu radzi sobie z obsługą kaset. Nie działają za to żadne z wejść. Gdy podłączyłem przez antenę do DVD to obraz był czarny i przesuwał się w bok. Zaś przy kompozycie widać było tylko zielone linie i nic poza tym.

    Sprawdziłem jeszcze na starym kineskopiaku. Antena bez problemu wyświetlała sygnał testowy, ale po wyłączeniu owego testu i naciśnięciu [PLAY] widać było tylko śnieżyce (bez dźwięku). Kompozyt niestety w ogóle nic nie wyświetlał.

    Tak więc co dalej?

    0
  • #4 09 Lip 2016 18:44
    andpol 33
    Poziom 33  

    Tak więc uszkodzony magnetowid. Trzeba zacząć od przeczyszczenia głowic.

    0
  • #5 09 Lip 2016 19:15
    RetroN3000
    Poziom 3  

    Przeczyściłem i nic z tego :-(

    Chociaż głowica wyglądała na czystą i powinna była puścić jakiś tam obraz. Lecz wciąż śnieży i nic nie słychać. Tak więc na razie zapytam się speca a sam zostawię robote. Gdyby ktoś chciał coś jeszcze dodać niech napiszę.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo