Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Porady względem Tonsil Altus 110 oraz ZgC 60 8 670

Patryk Ferdek S. 09 Jul 2016 22:14 2556 12
    Patryk Ferdek S.
    Level 7  
    Witam, posiadam wyżej wymienione kolumny które są w sumie kolumnami sprawnymi lecz mam pare pytań do osób znających sie z tematem oraz tymi kolumnami.

W pierwszej kolejności niech będzie kultowy Altus 110.
    Na elektrodzie znalazlem temat z polepszeniem brzmienia w Altusach ( osobiscie nic do ich brzmienia nie mam ) i napisane tam było zeby oddzielić sekwencje wysokotonową od sredniotonowej nalezy na zaciskach gdwt przlutowac cewke 0,22mH, i tutaj chcialbym zapytac czy ktokolwiek z was zrobil kiedys taki myk i czy ten zabieg rzeczywiscie ma sens, chcialbym sie dowiedziec o plusach i minusach takiego pomyslu.
    Teraz druga sprawa, w moich Altusach posiadam na gorze gdwt 9/40 ( trzeciej liczby nie pamietam ) i zastanawiam sie czy nie zmienic na inna tube rowniez z Tonsila, chce wiedziec czy taka zmiana ma sens i na jaki najlepiej glosnik wymienic.

Dobra teraz przejdzmy do kolumn ZgC 60 8 670
    Kolumny rowniez sprawne ale co mnie zastanawia, w srodku nie ma zadnego wygluszenia, w sumie to nawet nie wiem czy takowe bylo, iz dostalem te kolumny, a po naklejce z tylu wnioskuje ze maja 30lat. Chcialbym wiedziec czy wygluszenie jest konieczne i z czym to sie wiaze oraz jak takowe wykonać.

PS. Nie chcialbym postow typu ''sprzedaj kolumny'' albo ''za cene czygos tam kupic lepsze''

Pozdrawiam
  • Helpful post
    wkj
    Level 36  
    Nie widzę sensu oddzielania toru wysokiego od średniego w altusach. Być może chodzi o rozdział niskiego ze średnio-wysokim w układ tzw. bi-wiring? To miało by sens. Możesz wtedy zasilać każdą sekcje oddzielnym kablem, pod warunkiem że wzmacniacz też ma minimum 2 pary zacisków na kanał i są one łączone w odpowiedniej konfiguracji.(zdjęcie w załączniku)

Możesz podać link do tego przelutowywania cewki?

Co do przetwornika wysokotonowego - dlaczego chcesz zamieniać GDWT na GDWT? Już lepiej zamień na jakiś inny ale kopułkowy (GDWK). Nie będzie tak "sypało w uszy wysokimi".

60/8/670 nie przypominam sobie by tam było wygłuszenie, ale możesz po eksperymentować, ciekawe czy to coś da, skoro niskie mają mały skok membrany (GD 20/20).
    Patryk Ferdek S.
    Level 7  
    Wyczytałem to z tego tematu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic968837.html

Co do wysokiego, to chciałbym zostać na tubie, ale zastanawialo mnie naprzyklad ze wszedzie pisze ze Tonsil stosowal 9/40 a potem 9/80 czy w innych altusach sa inne glosniki i jakos nie wierze zeby roznily sie tylko moca maksymalną.

60/8/670 mam niestety w nieoryginalnym stanie, chodzi o czesc niskotonowa, iz nie moglem nigdzie nic do nich znalezc, a widzialem posty z np. 2007 ze ludzie tez byli w tak zwanej czarnej dupie. Glosniki jakie mam to gdn 20/40 4ohm spiete szeregowo, naczytalem sie dobrych opini o tych przetwornikach wiec postanowilem pojsc na taki kompromis.
  • Helpful post
    wkj
    Level 36  
    To napisz do autora, autorów tych że wypowiedzi co mieli na myśli przepinając tor wysoki z w/w cewką.
    Co do GDWT, osobiście nie mogę na nich słuchać, od razu ból głowy mam. Warto spróbować czegoś innego. (kilkanaście lat temu też wszędzie wstawiałem GDWT).

60/8/670, nie bardzo rozumiem co znaczy "..nie oryginalne..." może masz oryginalne bo z takimi głośnikami były tylko mało o nich informacji, miały oznaczenie 100/8/670. Chyba że jeszcze masz coś pogrzebane w nich.
    Patryk Ferdek S.
    Level 7  
    Wszystko sie zgadza co do tych ZgZ ( wymiary/zwrotnica/fakt o niesciagalnych maskownicach ) wysoko-tonowy oraz średnio sa jak najbardziej oryginalne tylko te niskie, mam ciagle stare bez zawieszen i dziurawymi membranami te GD ale nie mam jak znalezc ich wnetrznosci na internecie, natomiast GDN 20/40 polecil mi pracownik tonsila ( mowil takze o gdn 20/60 15ohm ) ale pozostalem przy tych z mniejsza moca. Wydaje mi sie ze te kolumny graja nieco mocniej niżeli miałyby te GD, dlatego tez moje zastanowienie czy nie powinny posiadać te przetworniki jakiegos wygluszenia. Iż na przyklad w takim sobie Altusie mam wygluszone scianki oprocz frontowej z glosnikami.

Co do Altusa to zastanowienie moje narodzilo sie od tego jak przeczytalem ze w pozniejszych wersjach stosowali mocniejszą góre, i dlatego mnie to zastanawia czy taki sobie oto gdwt 9/80 zagra lepiej czy tylko mocniej albo wogole nie bedzie roznicy. Z pomyslem na kopulke sie niezgadzam, podoba mi sie obecnosc tej tuby, ale zawsze mnie bawi jak przechodze z Altusow na te ZgC i mam wrazenie jakby w nich nie bylo wysokotonowego :D
  • Helpful post
    wkj
    Level 36  
    Jak dałeś 20/40 na piankowym zawieszeniu gdzie skok membran jest sporo większy od tych papierowych 20/20 to raczej należało by środek wyłożyć materiałem tłumiącym. Problem w tym ze nikt nie da ci konkretnego rozwiązania, musisz to dobrać sam eksperymentalnie.
    Uwzględniając:
    - ilość materiału w skrzyni, warto poczytać jak wygłusza się skrzynie compact.
    Rodzaju materiału:
    - watolina,
    - gąbka,
    - owata,
    - wełna owcza,

W zależności od wyboru materiału tłumiącego, będziesz słyszał różnice w brzmieniu niskich tonów.

Co do altusa, sam głośnik nie może zagrać głośniej, bynajmniej nie dlatego że z 40W wsadzili 80W. Po prostu 80ki są bardziej wytrzymalsze, ale to moc zespołu, rzeczywista wynosi 2,5W, czyli moc za filtrem. Zbytnio mocą (napisami) na magnesach bym się nie przejmował. Jak masz wzmacniacz to czy ma spalić 40kę czy 80kę to i tak uwali, znaczy sam uwalisz ustawieniami.
    Patryk Ferdek S.
    Level 7  
    Czy kojarzy Pan moze podlaczenie glonsikow w tych ZgC 60/8/670? Dokladniej chodzi mi o srednio-tonowy, czy jak w wielu kolumnach troj-droznych ma on odwrocony plus z minusem oraz jak wygladala droga minusa w kolumnie, wsensie czy z minusa od gdw wskakuje na sredniaka i do zwrotnicy czy kazdy osobno mial kabel do zwrotnicy?
    wkj
    Level 36  
    Witam, tak średni w afazie, czyli odwrotnie.
    Masa obojętnie, czy od głośnika do głośnika czy układ gwiazdy z punktem centralnym przy zwrotnicy to nie ma znaczenia. Trudniej będzie lutować kilka kabli przy zwrotnicy wiec weź sobie od głośnika do głośnika, wyjdzie tylko po 2 kable na zaciskach. Wydaje mi się że tak powinno być bo w karcie produktu 60/8/670 nie ma nic o prowadzeniu masy, takie rzeczy tylko w dokumentacji konstrukcyjnej są.
    Patryk Ferdek S.
    Level 7  
    Dwa dni temu wypełniłem wnetrze ZgC watą ( wszystkie scianki poza frontem ) i osobiecie stwierdzajac. Bass wypadł po amatorskim wygluszeniu o wiele ciekawiej niz wczesniej, jest miękki, nie dudniacy czy tez wysoki mimo strojenia tych kolumn. Aktualnie bardziej podoba mi sie podoba sekcja nisko-tonowa w tych ZgC niż altusach, ale za to wyzsze tony sa mniej slyszalne niz w altusach. Razem dobrze sie dopełniaja stojac w czworke w salonie i na chwile obecna jestem zadowolony :)
    Patryk Ferdek S.
    Level 7  
    A właściwie to ile te ZgC z innymi bassami ( 20/40 ) moga maks mocy dostać ? i czy wzmacniacz który według internetu posiada 48 rms w 8ohm moze im zaszkodzić?
    Patryk Ferdek S.
    Level 7  
    Witam, zeby nie zaczyna niepotrzebnie nowego tematu. Ostatnio wymianiłem bassy w tych swoich altusach na nowe, jako ze nie znam sie na zmianie membran zawieszenia itp uznalem kupic nowe bassy, co tez mnie skusiło? nie wiem, ale kupilem GDN 25/60, dopiero ostatnio doszło do mnie ze te glosniki mimo wygladu to charakterystykami sie roznia. Czy zna Pan moze ten głosnik i moze mi okreslic jak to mija sie od oryginalnego brzmienia. Druga kwestia to ze w sumie ciagle mam kosze od starych GDN 25/40/3 i z miła checia bym sie czego nowego nauczyl i je sprobowal zregenerowac ale ciekawi mnie czy te zestaw co ma do zaoferowania Tonsil gdzie w opisie jest ze pasuje do GDN 25/40,60,80 bedzie odpowiedni.
    wkj
    Level 36  
    Nie wiem jakie kupiłeś ale: GDN 25/60/1 to to samo co jego starszy brat GDN 25/40/3.

Nie wiem co tonsil tam sprzedaje że pasują do wszystkich 25-ek. Na pewno różnią się 40-ki od niektórych 60-ek i od 80-ek.
    Patryk Ferdek S.
    Level 7  
    Własnie ja mam 25/60, bez zadnego koncowego numerka, jak 25/60/1 ma te same parametry co 25/40/3 to ten akurat sie rozni, co tez mnie dziwi bo z tego co wyczytalem to 25/60 i 25/60/1 byly pakowane w np. Altonach a ich charakterystyki roznia sie.