Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nie działa sieci po wybudzeniu komputera - Linux Mint 17.3 Cinamon

seb235 10 Jul 2016 10:50 1503 1
    seb235
    Level 28  
    Witam

Pare dni temu miałem pierwszy kontakt z tym problemem. Komputer się uruchamiał i wszystko funkcjowało poprawnie do momentu uśpienia komputera, po jego wybudzeniu niby jest połączenie ethernet, poprawna adresacja IP ale na tym się kończy. Komputer jest całkowicie odcięty od sieci. (LAN & WAN)

Jeżeli chodzi o kartę sieciową była to zintegrowana: RealtekŸ 8111F, 1 x kontroler Gigabit LAN

W celu diagnostyki przestawiłem połączenie na DSL, połączenie następuje poprzez sesję PPPoE z moim lokalnym koncentratorem efekt był taki że po wybudzeniu komputera trzeba było z 10 - 15 minut aby sieć zaczęła funkcjonować. Oczywiście próby reinstalacji sterowników karty sieciowej z strony producenta nic nie dały gdyż problem pozostawał ten sam - brak sieci po wybudzeniu komputera. Tracąc pomysły na dalsze działania przeinstalowałem komputer do najnowszej wersji Linux Mint 18 Cinamon - wszystko wróciło do normalności.

Niestety w dniu wczorajszym pojawił się ten sam problem na kolejnym komputerze na którym zainstalowany jest Linux Mint 17.3 Cinamon. Szczerze mówiąc oba zestawy komputerowe nie mają z sobą nic wspólnego zarówno procesor AMD vs Intel oraz karta sieciowa Realtek vs Intel nie wspominając o tym że są to komputery z zupełnie innej epoki.

Jeżeli ktoś zna rozwiązanie lub ma jakiś pomysł z czym może być problem to był bym wdzięczny za pomoc. Ewentualnie propozycja lepszego OSa do zastosowań domowych czyli w zasadzie firefox + VLC.

Pozdrawiam
    oshii
    Level 25  
    Wyłączenie i ponowne włączenie karty sieciowej nie pomoże? Jeśli n ie to:
    https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=85640
    Porada użytkownika gryphon powinna zadziałać.

Edit. Chyba jednak szukam pod złym adresem, skoro sieć normalnie łapie to problem tworzy inny moduł niz sterownik karty sieciowej, prawdopodobnie menadźer sieci. Ale odpowedz najpierw na pytanie, czy ręczne rozłączenie i ponowne połączenie się z siecią (disconnect -> connect) rozwiązuje problem czy nie, wtedy się będziemy dalej zastanawiać.