Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki Stycznik i remik wybrać do kompresora

PanWafel567 11 Jul 2016 15:59 1209 5
Automation24.pl
    PanWafel567
    Level 8  
    Posiadam silnik 3F po włączeniu go 1 faza pobiera 3A to czy stycznik ma być dobrany od 9A w górę ? a termika a być 9x1.1 A i wychodzi jak wyregulować Bo chce dobrać taki aby podłączyć LCK aby wyłączał mi silnik

Pozdrawiam :)
  • Automation24.pl
  • Automation24.pl
    PanWafel567
    Level 8  
    Mój silnik został kiedyś nawinięty z silnika na 230 na fazowy więc nie wiem czy ta tabelka coś da a nawinięty był od dawno temu jeszcze za PRL

Czy jak w silniku nie mam bezpiecznika topikowe mam go zastosować dać przed silnik czy zostawić na główny bezpieczniku wyłączający fazę

To najpierw dobrać stycznik czy termik ?
    elektryku5
    Level 39  
    Aha, w takim razie nastawa termika będzie w okolicach 3.3A, stycznik powinien być na większy prąd, ale niekoniecznie trzykrotnie (w praktyce najłatwiej dostaniesz 10-16A).
    PanWafel567
    Level 8  
    a czy termik ma miec dodtakowe styki NC aby mozna go było podłączyć do stycznika do wejścia np L3 i A2 aby rozlaczal układ jak lck nabije ciśnienia

"Zasada sterowania jest prosta. Gdy presostat załączy obwód między zaciskami L1 i A1, oraz termik z domyślnie złączonymi stykami L3 i A2 zasili cewkę stycznika Q5. Zewrą się wtedy styki główne stycznika i przekażą napięcie ze styków L1, L2, L3 do T1, T2, T3. Poprzez termik prąd trafi do silnika. W sytuacji rozłączenia presostatu rozłączy się obwód zasilający cewkę A1, a stycznik rozłączy silnik.
    W przypadku zadziałania zabezpieczenia termicznego zostanie rozłączony obwód zasilający drugi koniec cewki stycznika A2, stycznik rozłączy obwód i silnik się zatrzyma.
    Tyle z całej filozofii. 🙂 Szkoda, że producent nie przewidział zabezpieczenia zwykłym bezpiecznikiem przed skutkami zwarcia."

Wypowiedz z podłączenia kompresora
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    PanWafel567 wrote:
    Czy jak w silniku nie mam bezpiecznika topikowe mam go zastosować dać przed silnik czy zostawić na główny bezpieczniku wyłączający fazę

To najpierw dobrać stycznik czy termik ?
    Jedno z drugim
    PanWafel567 wrote:
    czy termik ma miec dodtakowe styki NC aby mozna go było podłączyć do stycznika do wejścia np L3 i A2 aby rozlaczal układ jak lck nabije ciśnienia
    Termik rozłącza przy przeciążeniu silnika albo przy zaniku jednej fazy. Bezpieczniki topikowe juz umarly.
    PanWafel567 wrote:
    Tyle z całej filozofii. 🙂 Szkoda, że producent nie przewidział zabezpieczenia zwykłym bezpiecznikiem przed skutkami zwarcia."

Gdzie powstalego ?
    PanWafel567 wrote:
    a czy termik ma miec dodtakowe styki NC
    Musi, bo bez tego jest niczym.

A tak naprawdę, pomijając ta całą infantylność tego watku, to stosuje się powszechnie stycznik i zabezpieczenie nadprądowo - zwarciowe typu PKZM. Tylko ono droższe jest od zwykłego termika.