Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wyświetlacz LCD do PC- dla początkujących

kaczyzn 27 Jul 2005 18:37 27821 47
Altium Designer Computer Controls
  • #31
    pietia86
    Level 25  
    wader a jakiego programu używasz do obsługi tego lcd'ka
    czy może jest to smartie ?

    I jeszcze jedno
    Ten program port95nt to powinien sie jakoś uruchamiać razem z windowsem ?
    Ja podłączyłem wyświetlacz do kompa i jest na nim tylko zapełniona pierwsza i trzecia linia. Po włączeniu smartie to samo. Niew wiem może to ten progr(port95nt ) sie nie uruchomił. A wyświetlacz to raczej jest dobrze podpięty pod lpt'ka
  • Altium Designer Computer Controls
  • #32
    Zuk.Innos
    Level 11  
    Konio68 twój wyświetlacz czy też monitor :) jest super pomysłem, tam masz monitoring całego kompa: temperaturę, wolne miejsce na dyskach, napięcia, obroty wentylatorów itp.

    Po prostu wypas!

    Pozdro
  • Altium Designer Computer Controls
  • #34
    wader_669
    Level 28  
    pietia wiec niewiem jaki masz problem ja tez uzywalem smartie znam tez jeden program to jest jalcd uzywal go kumpel ja tez czasami i caly czas sie klucilismy ze program ktorego uwywamy jest lepszy. zpowrotem do tematy to ze ci sie wysiwetla 1 i 3 linijka to dobrze sprawdz czy dobrze podlaczyles lcdeka i czy ci sie nie grzeje pozniej zainstaluj port95 (ja nie mialem problemow w instalacji ale ja mam windows me a slyszalem ze osoby z windowsem xp maja problemy) a pozniej zainstaluj smartie jesze w ustawieniach musisz ustawic lcdeka itp.

    Dodano po 2 [minuty]:

    co do tego programu port95 jak sie nie myle to jest tylko driver i nie musi sie urochamiac razem z komputerem ja zainstalowalem ten program i bylo wszystko ok
  • #35
    mrrudzin
    Level 39  
    port95 dokładnie jest tylko driverem - instaluje się raz i jest spokój :)
    Odnośnie mojego pytania - Jak zachowuje się wyświetlacz (białe litery na niebieskim tle) gdy wyłączy się podświetlanie - odpowiedź:
    Dalej są białe literki na ciemnoniebieskim tle.
    Miałem problem żeby to sobie wyobrazić :)

    Jeżeli chodzi o wyświetlanie 1 i 3 linii - może źle ustawiłeś w opcjach rozmiar wyświetlacza?
  • #36
    Jarema
    User under supervision
    mrrudzin wrote:
    Dalej są białe literki na ciemnoniebieskim tle.
    Miałem problem żeby to sobie wyobrazić :)
    Jeżeli chodzi o wyświetlanie 1 i 3 linii - może źle ustawiłeś w opcjach rozmiar wyświetlacza?


    1. W moim czarno-zielonym po wyłączeniu podświetlenia nic nie widać :D
    2. Jeśli wyświetlacz wyposażony jest w 2 kontrolery to jest to objaw normalny.
  • #37
    xml2000
    Level 17  
    mam pytanie zrobiłem ten wyświetlacz jakiś czas temu ale wszystko działa tylko nie działa czyli jak podłaczonedo kompa to pokazują się te kwadraciki ale nie mogę nic na nim wyświetlić mój kontroler rożni się 2 cyferkam czy to może być przyczyna błędnego działania programik od portu mam zainstalowany
  • #38
    Jarema
    User under supervision
    xml2000 wrote:
    mój kontroler rożni się 2 cyferkam


    Domyślam się, że chodzi Ci o adres kontrolera (3BC)...
    Ustaw taki sam w programie, a jeśli nie ma takiej możliwości przestaw w biosie na taki jaki możesz ustawić w programie obsługującym LCD (278, 378).
  • #39
    mrrudzin
    Level 39  
    Na moim też wyświetlają się kwadraciki (4x20) w 1i 3 linii.
    Żeby wyświetlacz ruszył - musisz (jak napisano powyżej) przestawić adres portu na np. 378 (w BIOS i programie obsługującym muszą być takie same). W BIOS-ie ustaw tryb pracy portu na ECP+EPP.
  • #40
    xml2000
    Level 17  
    zmieniłem w biosie tak jak tzreba było i dalej to samo mój kontroler to hd44780A00
  • #41
    Jarema
    User under supervision
    Podejrzewam, że coś nie tak jest w połączenich LCD z LPT.
  • #42
    xml2000
    Level 17  
    chyba raczej nie miałem 3 lcd wszystkie sprawdzałem żaden nie chciał ruszyć moje lcd były wyjmowane z systemu ochrony z takich centralek ożywiście wyżuconych możliwe że mam płytę padniętą
  • #43
    mrrudzin
    Level 39  
    Spróbuj (jeżeli jest taka możliwość) sprawdzić swój wyświetlacz na innym komputerze ewentualnie inny (działający wyświetlacz) sprawdź u siebie.
    Jeżeli nie pomoże - tak jak pisze Jarema - należy podejrzewać że gdzieś jest błąd w połączeniach. Najprościej będzie w takim przypadku rozłączyć wszystko i połączyć jeszcze raz.
    Może miałeś złą "rozpiskę" portów?
    Zamieszczam numerki pinów dla wtyczki
  • #44
    d3m0l
    Level 12  
    Konio68 -> Gratulacje świetne rozwiązanie do serwerka, eliminuje potrzebę szukania miejsca w szafie SZB. A LCD do zabudowy 19" jest drogi jak diabli.
    -----------
    Wykonywałem kilka projektów min. był elementem w pracy dyplomowej. Schematów podłączeń jest kilka sam dysponuję 3.
    Różnica polega min. na podłączeniu pinu 16 lub 17 lub 18. W zalezności od programu na ten pin wysyłany jest sygnał RESET (i tu jest odpowiedź na te kilka postów co im nie chodziło)
    Ja wysyłałem różne informacje z bazy danych, począwszy od dzień dobry a skończywszy na danych personalnych logujących się ludków.
    ----------
    Co do Smartie działa na połączeniu wg. załączonego tu schematu doświadczalnie można wypróbować czy pin 17, czy 18 go resetuje (widać to od razu przy starcie (dwie ciemne linie powinny zgasnąć) i LCD powinien ustawić się wyświetlając jedynie jeden kwadracik (kursor) w samym programie nie wszystko działa, Dane z płyty takie jak obroty wentylatorów czy temeperatury 2.3 itd. Program obsługuje nieliczne płyty główne w większości nowszych nie potrafi odczytywać tych danych. Jedynie dane z 1 pozycji czyli obroty na FAN1 i temp1 na CPU do reszty trzeba miec szczęście. (mogliby dać źródła tego programu a chętnie bym go przerobił)
    ----------
    Odpowiedź co widać bez podświetlania : Wszystko tylko bardzo słabo. mam 3 LCD pod 2 linie, te z czarnymi napisami na bursztynowym tle widać dość dobrze. w LCDku czarne tło żółte napisy prawie nic nie widać.
    --> pisze o tym tylko dlatego że chodź ten czarny jest o niebo piękniejszy efekt to wazne jest by mieć możliwość wyłączania podświetlenia np. na noc (nie każdy lubi mieć latarkę w pokoju jak idzie spać, do tego LCDek się grzeje, diody mają sporą moc jeśli są ustawione na max kontrast to robi się naprawdę ciepły)
    -----------
    mam niemal wszystko włącznie z LCDkami, moduły Pascal, C++, Assembler, w razie jakichś problemów albo potrzeb dać znać to prześlę.
    -----------
    Jeśli chodzi o samą temperaturę to na Allegro są już termometry małe zasilane z kompa i mozliwość umieszczenia w dowolnym miejscu. Dobre przy chłodzeniach WC. Lub poprostu zmienić obudowę na taką z LCDekiem. Sens budowy własnego LCD jest raczej wtedy gdy możemy wyświetlać na nim dość nietypowe dane.
    przykłady: (oczywiście scrool załączony, wyświetlanie pliku LOG)
    -------------------------------
    1: --== błąd ==-- godz: 23:03
    2: 3 próba nieprawidłowego logowania do FTP

    1: --== błąd ==-- godz: 1:03
    2. zanik zasilania na obwodzie 2

    1: --== błąd ==-- godz: 7:03
    2. brak połaczenia z siecia

    inne dane można wyświetlać takie jak Smartie podaje Data, Godzina, Temperatura, itp. zamiennie. Dzięki temu bez załączania monitora wystarczy jeden rzut okiem na kompa i widzimy co się tam dzieje.
  • #45
    mrrudzin
    Level 39  
    Quote:

    Różnica polega min. na podłączeniu pinu 16 lub 17 lub 18.

    A mój LCD-k ma na przykład 16 końcówek (4x20). I 16-ta końcówka odpowiada za podświetlanie.
    Ja przekonałem się bardziej do jaLCDs - ma o wiele więcej opcji, możliwość korzystania ze zmiennych systemowych, oraz definiowanie własnych zmiennych itp. Ogólnie chłopaki wykonali kawał dobrej roboty:) W programie jest wręcz własny język programowania (razem z instrukcjami warunkowymi - jeżeli brak połączenia z siecią -> wyświetl dany napis czy nowy "screen" itp). Ponadto oferuje bardzo ciekawie prezentujący się pełnoekranowy zegarek, analizator widma, czy UV meter z winampa.Podaje numer IP komputera, jest w stanie sprawdzać PING-i podanych adresów, podaje statystyki z UT itp, jest w stanie sprawdzać pięć skrzynek pocztowych (podaje czy jest nowa poczta, nagłówki pięciu ostatnich maili itp (z konfiguracją poczty nie moge sobie poradzić)). Ogólnie bomba.
    Szukam jakiejś stronki z przykładami plików konfiguracyjnych do tego programu (żeby pouczyć się na przykładach :) )

    Quote:

    Odpowiedź co widać bez podświetlania

    Tak jak pisałem - na moim wyświetlaczu wszystko widać bez podświetlenia, tylko musi na niego padać jakieś światło z zewnątrz.
    Quote:

    wazne jest by mieć możliwość wyłączania podświetlenia np. na noc

    Wyłączanie podświetlania jest możliwe softwareowo. Wystarczy z pinu 17 LPT posłać sygnał na baze tranzystora (przez diode i rezystor ograniczający) a tym sterować podświetlaniem. JaLCDs daje możliwość włączania i wyłączania podświetlenia. Mało tego - można zdefiniować warunki przy których podświetlenie jest/nie ma/migocze (z zadaną częstotliwością).
    Quote:

    do tego LCDek się grzeje, diody mają sporą moc jeśli są ustawione na max kontrast to robi się naprawdę ciepły)

    Wyświetlacz nie powinien się grzać!
    Diody przecież nie powinny się grzać. Proponuje weryfikacje prądu płynącego w obwodzie podświetlenia. Zbyt duży prąd powoduje grzanie się i znacznie skraca żywotność wyświetlacza. Dane są np. w notach katalogowych. U mnie (białe literki na niebieskim tle) prąd ustawiłem na 20mA (choć bezpiecznie jest do 30mA) - i jest bardzo dobrze. Prąd ograniczam przez potencjometr 100 ohm ustawiony na 100ohm :) (zabezpieczyłem się w razie potrzeb regulacji). Przy podświetlaniu zielono-żółtym prąd jest oczywiście większy, a (co z tego wynika) wartość rezystancji mniejsza.
    A może kolega kręci nie kontrastem, a potencjometrem wpiętym w obwód podświetlenia?

    Jeszcze odnośnie podświetlenia - planuje zbocznikować tranzystor (złącze CE) rezystorem tak dobranym że (przy wyłączonym przez program podświetleniu) w nocy będzie można wszystko odczytać, a wyświelacz nie będzie robił za "latarkę".

    Quote:

    mam niemal wszystko włącznie z LCDkami, moduły Pascal, C++

    Na koniec - jeżeli można prosić kolege d3m0l
    o udostępnienie informacji na temat sterowania wyświetlaczem w C++.
    Na mrrudzin(malpa)o2.pl
    Z góry dziękuje:)
  • #46
    xml2000
    Level 17  
    coś mi się zdaje że mam kopniętą płyte gł bostacji dyskietek mi nie znajduje naszczęście w lutym będzie nowy komp a na wszelki wypadek pójde sprawdzić u kumpla może ruszy jak by co to mogę sprzedać
    mam jeszcze pytanie moje lcd są dość dziwne mianowycie gdy podłącze go pod 5 v to tylko połowa wyświetlacza działa jak dam baterie 9 v do działa cały oczywiście jeżeli odkręce potencjometr na maxa a jak podłącze na sekundke pod 12 to się zaje.... grzeje popażyłem palec aż jak się dotknołem i jak odłaczyłem to skubaniec dalej chodzi co dziwnego
  • #47
    Hakerpl
    Level 11  
    Mam pytanko. Czy daloby rade podpiac wyswietlacz od noki 3310 albo 3210 ???