Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy taki zestaw będzie działał płynnie przy większości gier?

msemafor 12 Jul 2016 23:37 450 10
    msemafor
    Level 10  
    Czy zestaw komputerowy

https://www.morele.net/inventory/info/49Pkhs/

będzie działał płynnie w większości gier?
    Windows musi być legalny bo zakup będzie na fakturę VAT na firmę.

Do tego trzeba dokupić jeszcze bezprzewodową kartę sieciową, bo kabla nie da się pociągnąć. Może być np. taka?

https://www.morele.net/karta-sieciowa-asus-us...-n-usb-2-0-trasfery-do-300mbit-s-289642/#div4

Będę wdzięczny za info, czy podzespoły w zestawie będą ze sobą prawidłowo współpracowały, bo nie mam pewności, czy je dobrze dobrałem. Fajnie byłoby też, gdyby okazało się, że można wymienić daną część na tańszą, bo jest przesadnie wydajna w stosunku do pozostałych części, a po co przepłacać.
    Z góry dziękuję za wszelkie rady i wskazówki.
    humbel
    Level 26  
    Dysk SSD dał bym mniejszy i do brał jakiś HDD 2/3TB
    Co do pamięci zobacz czy nie dorwiesz coś z firmy G.Skill, tanie a dobre ramy
    Reszta super.
    Co do karty sieciowej jeżeli stawiasz na mobilność i wykorzystanie jej z innym urządzeniem to w zupełności wystarczy.
    Jeżeli ma siedzieć na stałe to pokusił bym się o coś na złącze PCI.
    Sam posiadam podobny sprzęt i jestem bardzo zadowolony.
    Dla porównania, Wiesiek na FHD leci prawie że na ultra :)
    msemafor
    Level 10  
    Dzięki humbel.
    Wybrałem tylko SSD bo chciałem przyspieszyć zapis i odczyt danych, gdzieś czytałem, że łączenie HDD + mały SSD nie działa tak szybko, jak oczekuje się tego w grach. Poza tym HDD 1TB + SSD 120 GB wychodzi trochę drożej lub tyle samo, co SSD 480 GB. Jedyne, czego się boję, to czy 480 GB nie będzie za mało.
    Karta sieciowa ma być na stałe w tym kompie i faktycznie może lepiej włożyć ją do środka na PCI. Znasz jakąś dobrą kartę WiFi na PCI, co nie zrywa sygnału i możesz coś polecić?
    humbel
    Level 26  
    Na dzień dzisiejszy chyba najlepszym wyborem będzie karta TP-LINK TL-WN881ND.
    Bardzo dobra siła odbieranego sygnału a i droga też nie jest.
    msemafor
    Level 10  
    Jeszcze nurtuje mnie kwestia dysku w kompach do gier. W większości zestawów występuje HDD 1 TB + SSD 120 GB, czasem 256 GB. SSD ma zdecydowanie szybszy zapis i odczyt danych, niż HDD, jest też bardziej trwały. Pomyślałem więc, że do mojego zestawu włożę tylko SSD 480 GB. Jednak to mniej, niż połowa pojemności HDD + SSD w dzisiejszych zestawach. Cena SSD 480 GB jest porównywalna do HDD 1 TB + SSD 120 GB.

Moje pytanie do bardziej doświadczonych graczy brzmi:
    1. czy 480 GB pojemności dysku wystarczy do dzisiejszych gier?
    2. czy po ściągnięciu i zainstalowaniu kilku nowych gier szybko pojawi się komunikat "Kończy się miejsce na dysku"?
    Wielkie dzięki za wszelkie rady i wskazówki :-)
    humbel
    Level 26  
    Z tą trwałością bym podyskutował. SSD ma ograniczoną liczbę zapisu/odczytu po przekroczeniu której dysk jest do wyrzucenia.

1. Starczy, ale jest to bezsensowne i nie ekonomiczne rozwiązanie.
    2. Ściągniesz trochę muzyki, jakiś film, zainstalujesz pare programów czy gier, nazbiera ci się wszystkiego i możesz sie wtedy zdziwić, że dzisiaj 500 GB to mało :D
    Jeśli cena SSD poleci w dół i 1 TB takiego dysku bedzie w granicach 400 zł, wtedy to się opłaca.
    mario81
    Level 33  
    Przy płycie głównej którą wybrałeś, najlepiej wziąć taki procesor:
    https://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-6600-3-9ghz-6mb-box-bx80662i56600-757622/
    Wersja "K" którą masz w koszyku, jest stworzona do podkręcania, ale nie podkręcisz takiego procesora na wybranej płycie głównej. Poza tym, to wersja OEM, bez chłodzenia i z krótką gwarancją.

Jeśli chcesz mieć możliwość podkręcania procesora, to niestety czeka Cię dodatkowy wydatek, ponieważ trzeba podmienić kilka podzespołów:
    https://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-ga...-z170-4x-ddr4-sata3-usb-3-0-gblan-atx-765628/
    https://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-6600k-3-5ghz-6mb-box-bx80662i56600k-707264/
    Oprócz tego, przydałoby się wydajne chłodzenie, ale to ewentualnie można dokupić.
    Dodatkowo, przydałoby się również wymienić obudowę na model który pomieści wydajne chłodzenia. Ten Corsair 100R z koszyka, pozwala na max 150 mm, to trochę mało. Za to do 200R można już wcisnąć chłodzenia wysokie na 160 mm. Tak samo w przypadku np. SilentiumPC Gladius M35 lub Fractal Design Core 3500.

Więc jeśli nie chcesz kombinować i dokładać kasy, weź powyższego i5-6600 bez "K".
    msemafor
    Level 10  
    Wielkie dzięki mario81.
    Nie planowałem podkręcania więc zmienię w moim koszyku procka na tego 6600 bez K.
    n.vision
    Level 30  
    Co do dysku SSD: mam 240GB i w czasach kiedy grałem w gierki, samo GTA V zabierało 70GB, do tego Wiedźmin 3 40GB i już cały dysk 120GB zapełniony. Większość gier jednak nie jest taka duża, ale wiele gier AAA jednak jest. Piszę, bo widzę że zszedłeś do 120GB. Przy takiej ilości SSD będziesz musiał szukać bardzo znacznych kompromisów, jeśli dużo takich rzeczy instalujesz - żebyś miał świadomość