Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Passat 2003 Tdi - czujnik temperatury silnika i otoczenia + ciśnienia oleju

thomas_crx 14 Lip 2016 13:54 702 3
  • #1 14 Lip 2016 13:54
    thomas_crx
    Poziom 9  

    Witam Panowie.

    Passat 2003 rok 1.9tdi.
    Wymieniona została nagrzewnica parę dni temu, teraz nie wiem czy to było czy nie, ale mam kilka problemów z nim mam nadzieję,że ktoś mnie naprowadzi.

    Błąd czujnika temperatury silnika ( na zegarach wskazówka się nie podnosi )
    kod błędu 01039 - temp cieczy - nie jest aktualnie badana
    podmiana czujnika nic nie dała. Podstawiłem rezystor 200ohm nic się nie zmieniło.
    Wiem, że auto z tą kontrolką przyjechało, bo woda ciekła, ale czemu teraz tak jest to nie mam pojęcia.

    Następny problem to pojawia się błąd ciśnienia oleju na zegarach ale przy diagnostyce nic nie wychodzi. Błąd jest tylko po przekroczeniu 1500rpm, silnik chodzi prawidłowo wiec na pewno nie ciśnienie.

    Ostatni to temperatura otoczenia też nie działa. Podmiana czujnika nic nie dała również ,ani wsadzenie opornika.

    Jeśli ktoś posiadał podobne problemy i mógłby mi pomóc z góry dziękuje.

    0 3
  • #2 14 Lip 2016 20:23
    T5
    Admin grupy Samochody

    thomas_crx napisał:
    Błąd jest tylko po przekroczeniu 1500rpm, silnik chodzi prawidłowo wiec na pewno nie ciśnienie.
    Ciśnienie jest mierzone dopiero od 1500obr/min

    Wtyczki w liczniku dobrze wpięte? Piny nie pogięte?

    0
  • #4 15 Lip 2016 10:36
    thomas_crx
    Poziom 9  

    Dzięki Panowie sprawdzę i dam znać :)

    Wtyczki sprawdzone, piny w liczniku również.

    Sprawdzone przejścia i :

    niebieska wtyczka :
    pin 7 Zacisk 37 masy czujnika
    pin 8 Wskaźnik temp płynu chłodzącego G2
    pin 10 Przełącznik ciśnienia
    pin 22 Lampka kontrolna temperatury płynu chłodzącego i wskaźnik braku płynu chłodzącego K28

    zielona wtyczka :
    pin Czujnik temperatury zewnętrznej G17

    na tych pinach brak przejścia z czujników do licznika.
    Jakieś sugestie?

    Problem rozwiązany :)
    pod komputerem wtyczka była odpięta - musiała się odpiąć przy wyciąganiu kokpitu :)

    0