Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmywarka Ariston LSE610 - nie pobiera wody na starcie

tomekshlm06t 15 Jul 2016 22:44 4593 3
    tomekshlm06t
    Level 15  
    Witam, zmywarka jak w tytule, Ariston LSE610.

Parę razy wcześniej zalało mi kuchnię, okazało się, że jest zgnieciona uszczelka dołu drzwi. Wymieniłem ją. Ponieważ dalej problem się powtarzał, rozebrałem obudowy i po włączeniu zmywarki okazało się, że przelewa zaworem przelewowym.

Wymieniłem hydrostop (hydrostat?), założyłem brakującą kostkę utrzymującą w poziomie zmywarkę i jak wcześniej ruszała i zalewała kuchnię, tak teraz po włączeniu programu, po wypompowaniu wody cisza i nic się nie dzieje.

Zawiesza się jakby, albo jakiś sygnał nie puszcza dalej pracy. Podstawa sucha, ani kropli wody, sprawdziłem po odpięciu zawór dopuszczający, jest sprawny.
    Proszę o podpowiedź. Dzięki.
    GrzesiekF1
    Level 10  
    Sprawdź, czy nie zawiesił się czujnik aqua stop (styropianowy pływak na spodzie zmywarki). A co do hydrostatu to przeczyść jeszcze przewód do niego prowadzący. Pozdrawiam.
    tomekshlm06t
    Level 15  
    Dzięki, jutro sprawdzę. Już mi się zaczyna buntować zmywarka organiczna, w samą porę się odezwałeś :D
    Rzeczywiście, pływak może być w górze, ale czy wtedy zaczynałaby program? Bo jak pisałem wcześniej, wypompowuje wodę po starcie, a nie otwiera zaworu dopuszczającego. Ale sprawdzę to.