Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nawigacja TOMTOM go930 gubi zasięg

adamp42 17 Jul 2016 13:48 3249 4
    adamp42
    Level 10  
    Mam kilkuletnią nawigację TOMTOM Go 930, dokładna specyfikacja na zdjęciu
    Nawigacja TOMTOM go930 gubi zasięg (nie aktualizowałem przed napisaniem posta)
    i od jakiegoś czasu (możne półtora roku) gubi zasię podczas zwykłej jazdy autem po mieście. Pierwotnie myślałem, że nawigacje się popsuła, dlatego postanowiłem przesiąść się na swój telefon i na nawigacje Sygic. Kilka dni temu właśnie telefon siadł i wziąłem stary bez GPS'a. Między czasie przeczytałem, że był problem z softem TomTom'a i dlatego może występować gubienie sygnału. Również znalazłem gdzieś na jakimś forum poradę aby usunąć GPSFIX z pamięci nawigacji.

1. Czy sof może mieć coś wspólnego z gubieniem sygnału w GPS?

2. Czy opłaca się kupować zewnętrzną antenę do GPS'a?

p.s.
    Wielkie dzięki za pomoc.
    adamp42
    Level 10  
    koala106 wrote:
    1. Raczej nie

Chyba jednak ma, zrobiłem aktualizację pełną i nawigacja łączyła się długo z satelitą. Tak jak na innym forum poradzili, usunąłem fixsa czyli katalog ephem. Po wyjściu z garażu momentalnie złapało 5 nadajników, nawet po resecie sprzętu. Muszę jeszcze sprawdzić podczas jazdy autem, chwilowo u mechanika.
    koala106
    Level 39  
    Przez 10 lat praktyki z Tomtomami ani razu nie miałem problemu z łapaniem fixa przez wstępnie podane lokalizacje satelit (to co masz w katalogu ephem) - raczej poprawiało to pracę urządzenia. Antena zewnętrzna zaś w urządzeniach serii x30 to bajka - swego czasu montowałem sporo to nawet w miejscach gdzie wbudowana nie dawała rady (góry na pograniczu chorwacja/słowenia) to na zewnętrznej jak po sznurku.
    adamp42
    Level 10  
    Przetestowałem i bez GPSFix o wiele lepiej działa sprzęt. Nie wiem, ale inni mają taki sam problem i tak samo jak ja rozwiązali.