Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Extender Brlkin N300 i Netia spot

lordfryta 17 Jul 2016 15:57 693 3
    lordfryta
    Level 13  
    Witam. Po odpaleniu repeatera przystapilem do konfiguracji, wybralem ssid mojej sieci, podalem haslo i poszlo. Po restarcie widze nowa siec ale albo nie moge sie z nia polaczyc albo nie mam netu (jak sie juz polaczy). Moze ma ktos jakis pomysl?
  • Helpful post
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    NS-y mają zwyke problemy z "przerzucaniem" adresacji DHCP przez repeater. Masz dwie możliwości wpisać adres ręcznie do karty sieciowej z bramą 192.168.1.254 lub uruchomić drugi serwer DHCP na wzmacniaczu z taką samą bramą internetową.
    lordfryta
    Level 13  
    Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. Chyba jutro znajdę czas żeby się tym pobawić bo trwa wymiana istalacji c.o. w domu a do tego nam zamrażarka padła. Gdyby żona widziała, że siedzę przy komputerze już pewnie z niczym, nigdy bym nie miał problemu. Dam znać jak coś wykombinuję. Pozdrawiam.
    lordfryta
    Level 13  
    Witam ponownie. Faktycznie ręczne wklepanie ustawień sieciowych pomogło. W ogóle pobrał jakieś kosmiczne IP i DNSy. Także dziękuję bardzo :) Natomiast rozwiązanie drugie "Uruchomić drugi serwer DHCP na wzmacniaczu z taką samą bramą internetową". Jest chyba niewykonalne na tym sprzęcie ponieważ nie mogę na nim znaleźć jakiś bardziej zaawansowanych opcji niż te:
    Status
    2.4 Ghz Wireless Connection
    5 Ghz Wireless Connection
    Extended Networks Settings
    SSID Settings
    Security
    Wi-Fi Protected Setup (WPS)
    Utilities
    Restart Extender
    Restore Factory Defaults
    Firmware Update
    Administrator Password
    Log

W każdym razie dla mnie problem rozwiązany, gorzej mają goście, którzy nie będą mieli na dworze dostępu do netu. Może firmware update coś zmieni, może jeszcze gdzieś robię błąd. Tak czy inaczej należy się "POMÓGŁ". :)
    Pozdrawiam.