Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Arduino + wyświetlacz TFT - rozwiązanie odswieżania wyswietlacza

17 Jul 2016 18:02 2451 7
  • Level 14  
    Mam problem z wyświetlaniem danych na LCD TFT. Wyświetlacz w kółko odświeża się, a dane, które na razie wyświetlam, są stałe (dzieje się tak, ponieważ pętla loop "gania w kółko"). Co zmienić, aby temu zapobiec? Chciałbym odświeżać jedynie zmienne dane (np. wartość temp).

    Oto mój przykładowy program:
    Code: c
    Log in, to see the code
    Czy Twoje urządzenia IoT są bezpieczne? [Webinar 22.06.2021, g.9.00]. Zarejestruj się za darmo
  • Level 38  
    Część czynności musisz wykonywac warunkowo (a pierwotne wyświetlenie do setup(), lub w lepszym dla mnie stylu z "zabezpieczeniem"


    Code: c
    Log in, to see the code


    PS. Znając twoich "kolegów" arduinowców, zgadzam się z komentarzem Piotra. Ode mnie też nie dostaniesz ryby, najwyżej wędkę.
  • Level 14  
    Zrobiłem tak ze polecenie "tft.fillScreen(BLACK);" wywaliłem do void setup() i zniknął problem odświeżania lcd.

    Ale jak się zmienia temp to nakładają się wyniki na poprzednie wiec dodałem zapis

    Code: c
    Log in, to see the code



    i to wyeliminowało nakładanie się cyfr na siebie lecz przy zmianie temp odświeża mi się panel lcd.

    W którym kierunku szukać rozwiązania
  • User removed account  
  • Level 14  
    Domyślam się że problem leży w fillScreen (wiem że on daje tło ekranu), Ale nie mogę znaleźć innej funkcji która ogarnie mój problem.


    Swego czasu miałem problem z LCD 1604 i tam używając funkcji "lcd.clear"

    mrugał mi tez ekran wiec czyściłem go wysyłając do niego puste pola "spacje".

    Być może i tu jest taki trick ale jeszcze go nie znam.
  • User removed account  
  • Level 14  
    Jeśli dobrze zrozumiałam to należy zamalować stare cyfry prostokątem w kolorze tła a następnie wysłać świeże dane na to miejsce.

    Bo jeśli tak to właśnie spróbowałem i działa.

    Code: c
    Log in, to see the code
  • Level 14  
    A w czym problem że pod arduino mega nie działa.