Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Renault Megane II 2006 - 1.4 16V Nie uruchamia sprężarki, błąd DF1070

kukiz1986 18 Lip 2016 12:40 3381 34
  • #1 18 Lip 2016 12:40
    kukiz1986
    Poziom 27  

    Witajcie, czy jest jakiś sposób na sprawdzenie manualnej klimy w tym samochodzie? Są gdzieś odnotowane ew błędy? Ciśnienie? Czy kompletnie nic?
    W samochodzie nie uruchamia się klima. Po naciśnięciu przycisku w środku zapala się ale nie uruchamia sprężarki.
    Jak uruchomię sprężarkę ręcznie to wszystko działa.
    Nie wiem gdzie zacząć szukać.

    Czytałem o jakimś bezpieczniku 7,5A ale jedni piszą że jest w środku a inni że w komorze silnika. Druga sprawa to czujnik ciśnienia, jaki powinien być prawidłowy zakres rezystancji aby doszło do uruchomienia sprężarki?

    0 29
  • #2 18 Lip 2016 14:05
    renokolo
    Poziom 9  

    kukiz1986 napisał:
    czujnik ciśnienia
    wymień

    Moderowany przez CameR:

    Reg. 3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

    0
  • #3 18 Lip 2016 18:48
    Teodor85
    Poziom 20  

    renokolo napisał:
    kukiz1986 napisał:
    czujnik ciśnienia
    wymień


    Na jakiej podstawie? Szklana kula?

    Moderowany przez CameR:

    Reg. 3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji.

    1
  • #5 18 Lip 2016 19:27
    renokolo
    Poziom 9  

    Teodor85 napisał:
    Na jakiej podstawie? Szklana kula?
    Nie wiesz, nie masz innej propozycji nie pis..

    0
  • #6 18 Lip 2016 19:41
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  

    Po pierwsze jakie ciśnienie gazu jest w układzie i czy czujnik też wie o tym.

    0
  • #7 18 Lip 2016 19:45
    wojciech80
    Poziom 18  

    Witam,

    U mnie w lagunie 2 miałem podobny problem, kompresor się nie załączał, wentylator pracował.
    Okazało się że wiązka do kompresora była niedrożna, została skrócona i przywrócona do stanu użytkowania (lepiej niż fabrycznie) 😉.

    Sprawdź kolego wiązkę skoro piszesz że przycisk załączenia Klimy świeci to nie dostajesz napięcia na kompresor.

    0
  • #8 18 Lip 2016 20:44
    kukiz1986
    Poziom 27  

    Strumien swiadomosci swia napisał:
    Po pierwsze jakie ciśnienie gazu jest w układzie i czy czujnik też wie o tym.


    Nie wiem jakie ciśnienie bo nie mam czym sprawdzić.

    Co do tego co widzi czujnik to nie mam pojęcia. Megana jest bezklimatronika wiec rozumiem że to że nie mogłem się połączyc do klimy Delphim to chyba normalne? Czy mi się wydaje i i tak jest sterownik od klimy? Czy jest to zaimplementowane w innym module? Np w jakimś module komfortu?

    1
  • #9 18 Lip 2016 20:49
    Teodor85
    Poziom 20  

    renokolo napisał:
    Teodor85 napisał:
    Na jakiej podstawie? Szklana kula?
    Nie wiesz, nie masz innej propozycji nie pis..


    Nie masz pojęcia nie doradzaj wymiany na pałę...

    1
  • Pomocny post
    #10 18 Lip 2016 21:35
    robi1214
    Poziom 31  

    Klimą steruje sterownik silnika , tam podglądniesz ciś. w układzie.

    2
  • #11 18 Lip 2016 23:09
    kukiz1986
    Poziom 27  

    Z tego co widzę to ciśnienie ok.
    Renault Megane II 2006 - 1.4 16V Nie uruchamia sprężarki, błąd DF1070

    Dodano po 15 [minuty]:

    A wiec tak, pogrzebałem trochę i chyba miałem wybrany zły silnik. Po zmianie pojawia się w ecu błąd DF1070.
    Po wykasowaniu klima załączy się może ze 3 razy, słychać cykanie sprężarki. Potem już nic się nie dzieje i wentylator pracuje cały czas na 1 biegu i pojawia się błąd. Po wykasowaniu znów chwilę ok.

    0
  • #12 18 Lip 2016 23:14
    genek1000
    Poziom 30  

    Problem z wytworzeniem prawidłowego ciśnienia w momencie włączenia kompresora klimatyzacji powoduję zablokowanie układu klimatyzacji, w celu zabezpieczenia silnika przed uszkodzeniami z powodu np. stojącego kompresora , co mogłoby spowodować postrzępienia paska napędu akcesoriów i dostanie się strzępów pod pasek rozrządu co skutkuje wielkim BUUMM !!! silnika :D

    1
  • #14 18 Lip 2016 23:43
    genek1000
    Poziom 30  

    Czy znasz historię samochodu ? Czy ilość gazu jest prawidłowa? Czy kompresor daje się obrócić ręką po zdjęciu paska ? Czy może gania całkowicie luźno ? Co dzieje się z ciśnieniem w momencie włączenia kompresora ?

    0
  • #15 19 Lip 2016 00:34
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  

    Tak układ zaczyna pracować i ciśnienie spada poniże progu bo jest mało gazu.

    0
  • #17 19 Lip 2016 01:24
    karol1977
    Poziom 13  

    Jest to czujnik On -OFF dla testu zewrzyj przewody i sprawa powinna się wyjaśnić >>>
    czy sprężarka pracuje ?

    0
  • #18 19 Lip 2016 07:16
    robi1214
    Poziom 31  

    Podglądnij ciś. na pracującej klimie.Możesz mieć za mało czynnika,lub wiesza się presostat.

    0
  • #19 19 Lip 2016 08:20
    akceptuję
    Poziom 8  

    Zapnij w końcu clipa
    10 stopni-taką niską temparaturę miałeś?

    0
  • #21 19 Lip 2016 10:37
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  

    Tak jest to czujnik rezystancyjny.
    Na wysokim ciśnieniu.

    0
  • #23 19 Lip 2016 19:40
    robi1214
    Poziom 31  

    Nie działa on/off,on podaje wartość ciś.Podejrzyj co pokazuje w trakcie pracy.Dobrze by było odczytać ramkę zamrożoną podczas wystąpienia błędu ,wiele by to wyjaśniło.

    0
  • #24 19 Lip 2016 22:21
    akceptuję
    Poziom 8  

    Dziwne to forum...
    Gość podał szybkie i proste rozwiązanie to go zbanowali i wyzwali od nieuków.

    0
  • #26 20 Lip 2016 12:02
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  

    Kolego prosta sprawa podpinasz manometr i patrzysz czy spada ciśnienie i wyłącza się sprężarka.

    0
  • #27 16 Sie 2016 14:19
    piotrek121ol
    Poziom 11  

    kukiz1986 rozwiązałeś swój problem ? jest możliwość sprawdzenia czujnika (a raczej jego chwilowe zastąpienie układem z oporników) co wskaże komputerowi sprawnie działający czujnik. Jeśli to wina poprzedniego czujnika, po zastąpieniu opornikami klima powinna ruszyć. Czasem trzeba dodatkowo skasować podany rzez Ciebie błąd. Też niedawno walczyłem z klimą i miałem ten sam błąd. Kasowanie klima chłodzi, chwila znowu błąd i klima nie działa. Clip nie pomógł :) okazało się, że był problem z masą w wtyczce..

    0
  • #28 08 Sie 2018 12:35
    pgpg1
    Poziom 11  

    Nie dziala klima Scenik2 (2007)

    Bylem u mechanika ktory skasowal blad (nie bylo napisane skad ten blad poczhodzi).
    Klima zaczela chodzic 9ja zadowolony).
    Po dwuch dniach przestala pojechalem do mechanika ktory mial CLIP do Megane.
    Odczytal blad DF 1070.
    Cytuje: blad obiegu zimnego powietrza (blokuje klime)
    A dokladnie ujmujac blad wtrysku paliwa. W moim przypadku stala wartosc 400 a powinna byc zero. Nie da sie tego wykasowac tylko AUTORYZOWANA stacja.
    Koszt naprawy (wgrania oprogramowania na obciazenie sprezarki --- czyli wykasowanie tych 400 ) to koszt 700 zl.
    Co w to wchodzi:
    1. Ponowne przeprowadzenie testu na klime
    2. Sprawdzenie (potwierdzenie) czy jest tam 400
    3. Podpiecia CLIPA (polaczenie sie On-Line z Francja (firma Megane) i wgranie oprogramowania czyli wykasowanie tego 400

    Tyle mam do powiedzenia (sam sprawdz czy mozesz bez oprogramowania)

    0
  • #29 08 Sie 2018 14:11
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  

    pgpg1 napisał:
    Nie dziala klima Scenik2 (2007)

    Bylem u mechanika ktory skasowal blad (nie bylo napisane skad ten blad poczhodzi).
    Klima zaczela chodzic 9ja zadowolony).
    Po dwuch dniach przestala pojechalem do mechanika ktory mial CLIP do Megane.
    Odczytal blad DF 1070.
    Cytuje: blad obiegu zimnego powietrza (blokuje klime)
    A dokladnie ujmujac blad wtrysku paliwa. W moim przypadku stala wartosc 400 a powinna byc zero. Nie da sie tego wykasowac tylko AUTORYZOWANA stacja.
    Koszt naprawy (wgrania oprogramowania na obciazenie sprezarki --- czyli wykasowanie tych 400 ) to koszt 700 zl.
    Co w to wchodzi:
    1. Ponowne przeprowadzenie testu na klime
    2. Sprawdzenie (potwierdzenie) czy jest tam 400
    3. Podpiecia CLIPA (polaczenie sie On-Line z Francja (firma Megane) i wgranie oprogramowania czyli wykasowanie tego 400

    Tyle mam do powiedzenia (sam sprawdz czy mozesz bez oprogramowania)


    KOlego klimę w meganie 2 robię z pwd.

    Jak masz błędy to masz i przyczynę , więc ją znajdź.
    Najpewniejsze: uszkodzona sprężarka, uszkodzony czujnik ciśnienie HP.

    1
  • #30 08 Sie 2018 18:59
    jurekk55
    Poziom 35  

    karol1977 napisał:
    Jest to czujnik On -OFF dla testu zewrzyj przewody i sprawa powinna się wyjaśnić >>>
    czy sprężarka pracuje ?


    Jest to czujnik 3pin ,więc nie siej herezki

    0