Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Avast - URL:Mal - zawirusowany router?

mateuszstarosta 18 Lip 2016 18:45 1317 6
  • #1 18 Lip 2016 18:45
    mateuszstarosta
    Poziom 2  

    Witam.
    Od niedzieli mam dosyć powszechny problem mianowicie co chwile dostaje komunikat o znalezionym przez Avasta zagrożeniu, które brzmi:


    Zagrożenie zablokowane

    Obiekt
    http,//wpad,gorzow,mm,pl/wpad,dat

    Zarażenie
    URL:Mal

    Proces
    C:\\Windows\System32\svchost.exe


    Nie jestem żadnym specem komputerowym ale wydaje mi się że może do być spowodowane jakimś zainfekowaniem routera ponieważ komunikaty występują na dwóch komputerach tylko kiedy są podłączone do sieci domowej. Kiedy podłączam się pod Internet udostępniony z telefonu takich alertów nie ma.
    Czy może być tak jak mówię? Dodatkowo komunikaty te pojawiają się nawet na zupełnie czystym, świeżo sformatowanym komputerze gdzie zainstalowany jest tylko Avast i Google Chrome (komunikaty wyświetlały się jeszcze przed instalacją Chrome).

    Na forum znalazłem temat "Zainfekowany router, podmienione dns'y - usuwanie. Przeczytaj przed napisaniem!".
    Chciałem przetestować to co napisał autor ale niestety moja strona routera wygląda zupełnie inaczej. Otwiera się strona Linksys.

    Chciałbym zapytać czy ktoś mógłby mnie pokierować jak zrobić to co opisane w temacie o zakażonym routerze ale w wersji linksys i czy w ogóle to ma sens bo jak już napisałem znawca ze mnie żaden i tylko wydaje mi się ze to może być ten problem.

    Załączam logi


    Pozdrawiam
    Mateusz

    0 6
  • #2 18 Lip 2016 19:43
    Kolobos
    Spec od komputerów

    To raczej nie jest infekcja. Twoim dostawca internetu jest multimedia.
    Strona mm.pl rowniez nalezy do nich.

    Zmien adresy dnosow na 8.8.8.8 oraz 8.8.4.4 i sprawdz czy to cos zmieni.

    0
  • #4 18 Lip 2016 20:18
    Kolobos
    Spec od komputerów

    Pod Windows, w ustawieniach karty.

    0
  • #5 18 Lip 2016 20:27
    mateuszstarosta
    Poziom 2  

    Pomogło!
    Wielkie dzięki! :>

    Zapytam dla pewności. Muszę to teraz zmienić na każdym komputerze osobno.
    Czy to nie jest jakiś zły znak? To na pewno żaden wirus?

    0
  • #6 18 Lip 2016 20:29
    Kolobos
    Spec od komputerów

    Zmien na wszystkich lub ustaw w routerze zeby przydzielal te dnsy przez dhcp. Ustawiasz to tam gdzie pokazales na pierwszym screenie.

    0
  • #7 18 Lip 2016 20:35
    mateuszstarosta
    Poziom 2  

    Wszystko śmiga.
    Jeszcze raz wielkie dzięki! :)

    0