Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zelmer Aquawelt - spalony sterownik lub silnik

18 Jul 2016 20:25 1611 4
  • Level 10  
    Odkurzacz nie włącza się, diody się nie palą. Rozebrałem go, sprawdziłem wyłączniki, są w porządku, napięcie dochodzi do płytki sterownika. Wychodzi na to, że padł sterownik albo silnik. Zastanawiam się czy można podłączyć ten silnik bezpośrednio pod napięcie 230 V w celu sprawdzenia - z płytki sterownika do silnika wychodzą trzy przewody - brązowy (napięcie), niebieski (neutralny) oraz czarny, który jak sądzę odpowiada za sterowanie mocą. Byłbym wdzięczny za pomoc, bo wymiana sterownika technicznie nie stwarza żadnego problemu (odpięcie konektorów).
    [30.03.2021, darmowy webinar] Nowoczesna diagnostyka maszyn, monitorowanie i przewidywanie awarii. Zarejestruj się
  • Helpful post
    Home appliances specialist
    miost wrote:
    napięcie dochodzi do płytki sterownika


    Czym sprawdziłeś napięcie ? Silnik nie jest przyczyną problemu. Albo zwijacz przewodu (na jego wyjście podłącz żarówkę), albo płytka elektroniki. Silnik możesz podpiąć pod 230V, napięcie podajesz na dwa zaciski z boku silnika.
  • Level 10  
    Napięcie sprawdzałem śrubokrętem próbnikiem - włókno wyraźnie się żarzy (tak jak pod włożeniu do gniazdka). Ale podłączyłem potem miernik uniwersalny i napięcie zero. Zwijacz przewodu ????
  • Helpful post
    Home appliances specialist
    miost wrote:
    Zwijacz przewodu ????

    Zwijacz, wtyczka, trzeba sprawdzić :) Najczęściej urywał się przewód w obsadzie pierścieni- symbol 269.0990. Można go przylutować lub wymienić całą obsadę. Opis naprawy zwijacza typ 269 masz na elektrodzie, występował i psuł się on w wielu zelmerach.
    Dla potwierdzenia swojej diagnozy możesz odpiąć zwijacz i podać na odpięte przewody idące wgłąb odkurzacza 230V innym przewodem.
  • Level 10  
    Zwijacz - urwał się kabel neutralny, stąd próbnik pokazywał napięcie. Rozebrałem zgodnie z opisem, przylutowałem, odkurzacz złożyłem i jest OK.

    Dzięki za pomoc.