Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Elektryka hydroforu - Jakie powinny być właściwe połączenia elektryczne

lanzul 18 Jul 2016 20:50 4260 15
Testo
    lanzul
    Level 30  
    Witam,
    Zająłem się renowacją zestawu hydroforowego, który od 6 lat stał nieczynny w piwnicy. Kiedyś, po zimie, nie dało się go już uruchomić, a ponieważ mam również wodę z wodociągu, to sobie tak został. Zestaw podłączał miejscowy hydraulik i 'złota rączka'. Część hydrauliczna już oczyszczona i czeka na złożenie. Natomiast część elektryczna, tj. silnik z osprzętem (VICTUS XKJ-800 IA) prezentuje się jak poniżej:

Elektryka hydroforu - Jakie powinny być właściwe połączenia elektryczne Elektryka hydroforu - Jakie powinny być właściwe połączenia elektryczne

Z lewej strony wyłącznika ciśnieniowego wchodzi przewód zasilający, zaś z prawej wychodzi z wyłącznika przewód sterujący silnikiem. Styki łączone są w układzie pionowym.
    Rozrysowałem sobie schemat połączeń i wyszło mi, że wyglądają one jak poniżej:

I jeśli tylko dobrze rozrysowałem, to dziwnie mi to wygląda.
    Co prawda faza łączona jest ostatecznie z brązowym przewodem stojana, co w efekcie daje "zgodność kolorystyczną" połączeń, jednak po drodze, poprzez styk ST2-ST3 łączy się z przewodem niebieskim, natomiast neutralny-niebieski łączy się poprzez ST4-ST5 z brązowym, by na końcu zostać podłączonym do żółtego.

Czy to "pierwotne" połączenie jest poprawne, czy np. powinno wyglądać jednak tak, jak poniżej:

W tym wariancie, aby wszystko zgadzało się "kolorystycznie", prócz innego podłączenia kabli do styków wyłącznika ciśnieniowego (wydaje mi się, że zasilanie powinno być na środkowych stykach (?)), trzeba by jeszcze zamienić miejscami kabelki: brązowy z niebieskim w wyłączniku sieciowym przy puszcze silnika oraz wymienić na brązowy krótki kabelek niebieski łączący wyłącznik z brązowym kablem stojana.

A jak powinno być naprawdę, zapytuję fachowców ?

Pozdrawiam
  • Testo
  • Helpful post
    stanislaw1954
    Level 43  
    Na pewno bardziej czytelnie będzie w/g schematu 2. Łączenie kolorami również jest poprawne pod względem przynależności kolorów do ich funkcji=> brązowy - faza niebieski -neutralny (0)itd.
    lanzul
    Level 30  
    stanislaw1954 wrote:
    Na pewno bardziej czytelnie będzie w/g schematu 2 [...]

Oki, czyli w sumie i jeden i drugi są poprawne.
    A czy ma jakieś znaczenie miejsce podłączenia zasilania do styków w wyłączniku ciśnieniowym, tj. czy powinny to być środkowe, czy dolne styki ?

Dodano po 2 [minuty]:

jan bułas wrote:
    Witam 1
    Jaka jest moc silnika?

pozdrawiam

800 W

• Testo
  • Helpful post
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    lanzul wrote:
    A czy ma jakieś znaczenie miejsce podłączenia zasilania do styków w wyłączniku ciśnieniowym, tj. czy powinny to być środkowe, czy dolne styki ?
    nie ma.
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    jan bułas wrote:
    prześlij foto styków wyłącznika ciśnieniowego
    A to po co? Wiadomo, jak one pracują. Tyle tylko, że wyłącznik sieciowy powinien być przed wyłącznikiem sieciowym, a nie za, jak na tych schematach, zresztą poprawnych. Kolejne ,,chińskie cudo" :cry:
    lanzul
    Level 30  
    jan bułas wrote:
    prześlij foto styków wyłącznika ciśnieniowego

Nie mam więcej zdjęć :|

Dodano po 3 [minuty]:

Krzysztof Kamienski wrote:
    ... Tyle tylko, że wyłącznik sieciowy powinien być przed wyłącznikiem sieciowym, a nie za, jak na tych schematach, zresztą poprawnych. Kolejne ,,chińskie cudo" :cry:

Chodzi o to, że powinien być przed wyłącznikiem ciśnieniowym tak ?
    Ps: Po kondensatorze (KAI LU) widać, że to jest ciułang ho ho ho li peng ju kali mali ... :D
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    Oczywiście, ale już nic nie zmienisz, sądząc ze zdjęć. To silnik dedykowany do szlifierek -ostrzałek stołowych, stąd takie a nie inne umiejscowienie wyłącznika sieciowego. Trudno. Sprawdzić kondensator, przez jego wymianę, o ile nastąpi problem w uruchomieniu.
    lanzul
    Level 30  
    Oczywiście, ale już nic nie zmienisz, sądząc ze zdjęć. To silnik dedykowany do szlifierek -ostrzałek stołowych, stąd takie a nie inne umiejscowienie wyłącznika sieciowego. Trudno. Sprawdzić kondensator, przez jego wymianę.

:D
    A to ciekawe ... ostrzałek ... :idea: ....
    A może mi kolega poddać "pomysł" :D , jaki regulator obrotów można by tu zastosować ?
    Jak pompa nie ruszy ... bo "coś tam", albo będzie przeciekać ... to może na szlifierkę wykorzystam. Tylko jakiś regulator obrotów by się przydał właśnie ... :!:
    lanzul
    Level 30  
    jan bułas wrote:
    Czy to na pewno wyłącznik czy bezpiecznik termiczny?

Na pewno ... "I / O" ... :D

Dodano po 2 [minuty]:

Ostrzałka i regulator obrotów ? Uchhhh, i to jeszcze chińska. Bez ,,jaj" Panowie :D

Niby dlaczego nie ... jakiś trzy pozycyjny: wolne obroty do noży dla "kobity", żeby jej nie "straszyło", średnie i maksymalne.
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    lanzul wrote:
    Na pewno ... "I / O" ...
    Też tak sądzę. Gdyby było inaczej, na naklejce był by szumny napis -,,Termally Protected" :D A tak, ostrzałka, pomiar temperatury i zachowanie silnika prowadzony jest organoleptycznie :D
    lanzul
    Level 30  
    Sprawa rozwiązana więc ...

Dzięki