Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
SterControl
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Asus F5R - Laptop wyłącza się podczas instalacji Windows 10

dobry_duszek 19 Lip 2016 13:40 1170 4
  • #1 19 Lip 2016 13:40
    dobry_duszek
    Poziom 2  

    Witam
    Problem mój dotyczy następującej rzeczy. Mianowicie chciałbym na moim drugim, starszym laptopie zrobić upgrade z Windows 7 PRO do Windows 10 PRO. Próbowałem instalacji z pendriva jak i instalacji poprzez Microsoftowego Asystenta Uaktualnienia do systemu Windows 10 pobranego ze strony Microsoftu. Oczywiście Asystent sprawdza przed pobraniem zgodność sprzętu która wypada pomyślnie w 3/3 przypadkach. Wszystko idzie ładnie, pięknie do momentu restartu komputera. Komputer restartuje się, wyskakuje czarny ekran z białym paskiem i napisem Trwa ładowanie plików. Pasek dobiega do końca, wyskakuje logo Windows 10 na czarnym tle a pod nim kręcące się w kółko kropeczki. Kropeczki zakręcą się parę razy i komputer wyłącza się. Dodam, że wyłącza się dosłownie w sekundę. Oczywiście Windows 7 PRO jest oryginalny i jest zainstalowany jak na razie bez żadnych sterowników, po prostu golas. Upgrade ten robiłem dziesiątki razy na różnych komputerach ale pierwszy raz mam taką sytuację. Na potwierdzenie wrzucam 3 screeny. Z góry dziękuję za każdą pomoc ponieważ chciałbym się wyrobić przed 29 lipca ;)

    Moja konfiguracja laptopa:

    Procesor: Dual Core T2250 (1.73 GHz) 2 MB, FSB 533 MHz
    Chipset płyty: ATI Radeon Xpress 1100
    Pamięć: 2048 MB DDR2 667 MHz SO-DIMM (2 x 1024 MB) max 2048 MB
    Matryca: 15.4" WXGA 1280x800
    Dysk: 120 GB ATA 5400 obr/min (2 partycje zrobione 60 i 50 GB)
    Karta graficzna: Zintegrowana grafika ATi Mobility Radeon X1100

    Asus F5R - Laptop wyłącza się podczas instalacji Windows 10

    Asus F5R - Laptop wyłącza się podczas instalacji Windows 10

    Asus F5R - Laptop wyłącza się podczas instalacji Windows 10

    0 4
  • SterControl
  • #2 19 Lip 2016 14:01
    2780543
    Użytkownik usunął konto  
  • SterControl
  • #3 19 Lip 2016 18:33
    dobry_duszek
    Poziom 2  

    Dziękuję za zainteresowanie sprawą. Myślę, że to o czym mówisz niewiele tu da ponieważ próbowałem już zainstalować Windows 10 PRO z bootowalnego pendriva na całkowicie wyczyszczonym dysku (bez partycji oraz jakiegokolwiek systemu) na tym laptopie. Kończy się to tym samym o czym pisze wyżej. Czyli wsadzam pendriva, bootuje, wyskakuje czarny ekran z napisem "Trwa ładowanie plików" pasek przelatuje do końca i wyskakuje logo Windows jak na screenie 3 wyżej. Chwile zakręci i komputer się wyłącza dosłownie w sekundę nie dochodząc nawet do jakichkolwiek ustawień języka czy poglądu dysków. Obecnie jest na nim zainstalowany Windows 7 PRO i tak w trybie awaryjnym na tym Windowsie komputer uruchamia się bez problemu.

    0
  • #4 20 Sty 2017 19:02
    paul319366
    Poziom 11  

    Witam. Czy udał się uporać z twoim problemem. Na tą chwilę i ugrzązłem w tym samym punkcie.

    0
  • #5 24 Sty 2017 11:17
    dobry_duszek
    Poziom 2  

    Witam. Finalnie zostałem przy Windows 7 Pro 64 bit. Sterowniki wgrałem z oryginalnej płyty dołączonej do laptopa pod Windows Vista 64 bit.
    Dałem sobie spokój z upgradem ponieważ zintegrowana grafika ATi Mobility Radeon X1100 nie jest kompatybilna z Windowsem 10 i nawet gdyby udało się jakimś cudem zainstalować Windows 10 mogłaby w przyszłości nastręczać wielu problemów.
    Jeśli koniecznie chcesz zainstalować na nim Windows 10 spróbuj tych wskazówek https://answers.microsoft.com/en-us/insider/w...p-errors/324d5a5f-d658-456c-bb82-b1201f735683
    Daj znać jak Ci poszło. Powodzenia :)

    0