Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sherman mtm 251 Tig zajarza łuk tylko po potarciu.

pawel.maliczak 19 Jul 2016 18:08 3600 3
    pawel.maliczak
    Level 9  
    Witam

Po niecałych dwóch prawie zerowej eksploatacji pojawiła się usterka w moim shermanie, a mianowicie przy spawaniu metodą tig łuk się nie zajarza samoczynnie , jedynie po potarciu, nie słychać też charakterystycznego bzyczenia.
    Po otwarciu obudowy zauważyłem kilka brzydkich poprawek mimo że spawarkę kupiłem jako nową. Załączam zdjęcia. Czy jest coś co mogę sprawdzić sam?

Link
    Link
    Link
    Link
    SQ5AZP
    Level 30  
    Na pierwszej fotografii widac transformator HF (ta gruba cewka z płaskownika przy płycie przedniej doprowadzona bezpośrednio do gniazda TIG) jest na niej jeden zwój przewodu w szklanej koszulce (białej) gdzie jest doprowadzony?
    Fotografię tej płytki poproszę, bowiem to tam jest pogrzebany problem braku iskry.
    SQ5AZP
    Level 30  
    Na jednej parze przewodów przychodzących do płytki z foto 1 masz sygnał załączający przekaźnik. Na drugiej - napięcie bezpośrednio z kluczy stopnia mocy separowane kondensatorem bodaj 0,33µF/630V. To napięcie poprzez styki przekaźnika dociera do układu transformator/iskiernik.
    Należy sprawdzić pojemności na płytce - potrafią dostać przerwy lub zwarcia.
    Sprawdzić czy załączany jest po przyciśnięciu przycisku w rękojeści przekaźnik na płytce. Należy zwrócić uwagę na szczelinę w iskierniku. Jeżeli będzie zbyt duża nie nastąpi przeskok iskry, rozładowanie kondensatora przez cewkę pierwotną TrHF - i nie będzie zapłonu.