marcinkuna wrote: dodam że podłączyłem bezposrednio 12v do cewki z wielozaworu ale przy reduktorze zawór też sie nie otworzył
marcinkuna wrote: dałem bezpośrednio 12v z aku do cewki zawór się otworzył podal gaz do filtra przy reduktorze ale tu sie nie otwiera drugi elektrozawor
Piszesz nieprecyzyjnie i odpowiedzi później są nieprecyzyjne.
To że nie otworzył się elektrozawór na wielozaworze gdy podałeś bezpośrednio napięcie na elektrozawór przy reduktorze, może być spowodowane tym, że mają osobne zasilania (czy tak jest nie wiem).
Sprawdź w ten sam sposób elektrozawór na wielozaworze.
marcinkuna wrote: mnie zastanawia to co jest odpowiedzialne za prąd na cewkach
Za prąd na cewkach odpowiedzialny jest sterownik i na moją wiedzę w tym temacie puszcza napięcie na cewki elektrozaworów gdy temperatura reduktora przekroczy ustawioną temperaturę przełączenia oraz jak jest sygnał obrotów, że silnik pracuje. Sygnał ten jest brany z emulatora obrotów lub bezpośrednio np. z czujnika położenia wału.
Warunek temperaturowy jest już spełniony, a jak jest z sygnałem obrotów - co pokazuje program diagnostyczny.
marcinkuna wrote: Mam nadzieję że to nie główny sterownik ale by to wykrył komputer diagnostyczny zgadza się?
Trzeba mieć taką nadzieję, ale nie przypuszczam, aby to program diagnostyczny wykrył, ale może się mylę.
Pytanie w jakich warunkach powstało drugie zdjęcie w poście #9, bo na wykresie widać moment ruchu wtryskiwaczy, bo myślę, że to ich pracę na wykresach mają przedstawiać te dwie widoczne linie.
U mnie na wykresie to inaczej wygląda - jak silnik pracuje na wolnych obrotach, to te linie wyglądają jak zęby piłki do drzewa, a jak silnik stoi to są równymi liniami poziomymi, ale to o niczym jeszcze nie świadczy, bo widziałem u innych, że na wolnych obrotach są liniami poziomymi, ale przy zmianach obrotów (obojętne czy silnik pracuje na benzynie czy na gazie) zaczynają się schodki, a w pierwszych dwóch okienkach powinny być pokazane czasy wtrysku benzyny (1) i gazu (2). Jeżeli tam są wartości zerowe, to znaczy, że sterownik gazowy ma informacje, że silnik nie pracuje (prawdopodobnie nie otrzymuje sygnału obrotów).
Szkoda, że zamieściłeś tylko wycinki ekranu programu diagnostycznego stąd to moje gdybanie.