Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nice SPIDO SP 6000 - naped nie reaguje na 1 krancowkę

colorumia 20 Jul 2016 16:14 3309 5
Automation24
    colorumia
    Level 10  
    Witam , mam problem z napędem NICE SPIDO Centrala SP6000.
    Mianowicie napęd nie reaguje na naciśniecie krańcówki przy zamykaniu( tak jak była by uszkodzona krańcówka ) brama zamykaja sie, a po chwili sie otwiera.
    Po sprawdzeniu krańcówki i po jej naciśnięciu robi przerwę w obwodzie a brama dalej się zamyka. Dodam ze przy otwieraniu jest OK po naciśnięciu silnik się zatrzymuje. Dodam ze brama działała prawidłowo wcześniej.
    Czy jest to objaw rozporogramowania?
    Czy uległa uszkodzeniu płytka?
    Jest to usterka naprawialna?
    Jeśli jesteście Państwo w stanie mi pomóc i doradzić co z tym poczynić to będę wdzięczny
    Z Powazaniem
    Łukasz
    Z góry dziękuje za podpowiedz
  • Automation24
    Marek J.
    Moderator of Property Security
    Sprawdzałeś miernikiem czy mikrowyłącznik działa? Generalnie przy wciśniętej czy odłączonej krańcówce napęd nie powinien ruszyć w kierunku zamykania. Jeżeli tak się dzieje to raczej uszkodzona jest centralka...
  • Automation24
    colorumia
    Level 10  
    Tak mikrowyłaczniki działają ( po naciśnięciu przerywają obwód), czyli wygląda na tym ze coś się dzieje z centrala. Jak to wygląda z punktu napary centrali?
    czy da się to naprawić?
    Czy wymiana centrali?
    Marek J.
    Moderator of Property Security
    Naprawa - nie mam pojęcia. Zadzwoń do Nice.
    Oryginalna nowa 450 - 500 zł.
    Zastępcza np Elmes STB24 130-170zł plus koszt pilotów (odbiornik wbudowany), chyba że masz radio zewnętrzne w swoim SP6000.
    gulgot
    Level 13  
    Wiem, ze stary wątek ale tak informacyjnie dla potomnych 😉 : do wymiany przekaźniki na płytce - koszt kilka zł sztuka
    rutylowe
    Level 10  
    Mam natomiast takie pytanie:
    Brama z napędem działała poprawnie, zablokowałem garażową od środka ręcznie i przez przypadek nacisnąłem bezwiednie przycisk otwierania. Po tygodniu chcę otworzyć bramę i brak reakcji całego mechanizmu sterującego, bezpiecznik ok, ani dioda na płytce ani żarówka żadnej reakcji.... przy otwieraniu zablokowanej bramy nastąpiło przeciążenie coś się "uwaliło", ale co silnik się spalił czy elektronika?

Czy ktoś miał podobny przypadek?

Przy otwieraniu bramy ręcznie-skobla ewidentnie odskoczyła z 3cm do góry i tak już została, brak jakiejkolwiek reakcji nawet przez otwieranie włącznikiem w ścianie