Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Scenic 3 - Informacja " skontroluj poduszkę powietrzną "

Kris35 20 Jul 2016 18:36 8457 20
    Kris35
    Level 16  
    Scenic 3 z 2009 r. Klient twierdzi że sama się zapaliła ta informacja na desce. Po podłączeniu Clipa brak komunikacji z sensorem SRS. Odczytanie błędów z licznika info o braku i komunikacji z sensorem SRS w sieci multipleksowej. Bezpieczniki sprawdzone. Nie wiem dokładnie na jakich pinach przy sensorze powinno być +12 V. Nie ma na desce info o niezapiętych pasach i nie działa blokada kierownicy. Proszę o pomoc może jakiś kawałek schematu instalacji.
    Kris35
    Level 16  
    slevy70 wrote:
    licznik pewnie daje....

Mam rozumieć że to wina licznika ?
    slevy70
    Level 18  
    czy połączenie z innymi modułami jest ?
    We francuzach poduszki to skomplikowany system , czujniki w drzwiach i słupkach , złącza po fotelami , czujniki położenia siedzeń , kierownica (taśma), zegary. Podłaczasz plipa czy coś innego ?
    Kris35
    Level 16  
    Dodano po 1 [minuty]:

Kris35 wrote:
    slevy70 wrote:
    czy połączenie z innymi modułami jest ?
    We francuzach poduszki to skomplikowany system , czujniki w drzwiach i słupkach , złącza po fotelami , czujniki położenia siedzeń , kierownica (taśma), zegary. Podłaczasz plipa czy coś innego ?

O tych wszystkich punktach to ja wiem ale co z tego jak clip nie widzi sensora SRS. Z innymi modułami się łączy.

Dodano po 5 [minuty]:

Strumien swiadomosci swia wrote:
    Po odpięciu sensora w ogóle jest jakaś reakcja?
    Może był czyszczony i się wys ....ł .

Tak jest reakcja ! po odłączeniu tej mniejszej czarnej wtyczki w sensorze na desce , na czerwono napis " unieruchom pojazd "
    Co do czyszczenia nie mam info czy był robiony , jak rozkręcałem to widocznych śladów wcześniejszego demontażu nie widziałem chyba że przez OBD to idzie wyczyścić.
    akceptuję
    Level 10  
    Jesteś pewny że to clip?
    Kris35
    Level 16  
    akceptuję wrote:
    Jesteś pewny że to clip?

Z choinki się zerwałeś !!!!!!!!!!

Dzisiaj po rozmowie z właścicielem auta dowiedziałem się że sensor nie był robiony , przynajmniej on o tym nic nie wie. Usterka poduszek i blokady kierownicy wystąpiła jednocześnie stąd moje przypuszczenia że może coś być z zasilaniem +12 V. Może ktoś z kolegów podeśle część schematu instalacji !
    mako110
    Level 21  
    Kolego podepnij jakiś inny uniwersalny tester i zobacz czy widzi poduchy,clip ma takie chimery czasem
    Kris35
    Level 16  
    mako110 wrote:
    Kolego podepnij jakiś inny uniwersalny tester i zobacz czy widzi poduchy,clip ma takie chimery czasem

Autocom też nie widzi poduszek a inne moduły tak.

Na sensorze SRS jest tylko jedno obecne +12V po zapłonie.
    jurekk55
    Level 36  
    I tak ma być , błąd poduszek blokuje działanie blokady kierownicy. Resztę sprawdzasz według procedur. Której wersji Clipa używasz?
    adio
    Level 11  
    Rowniez mam podobny problem :-( Programy diagnostyczne nie moga sie polaczyc tylko z podusza, a z reszta nie ma problemu. Udalo Ci sie moze znalesc rozwiazanie? Ewentualnie ktory bezpiecznik musze sprawdzic? Auto mam od nowosci, a blad zapalil sie samoczynnie po nocy.
    holownikl
    Level 8  
    adio wrote:
    Programy diagnostyczne nie moga sie polaczyc

A clipem próbowałeś?
    mako110
    Level 21  
    I jakieś postępy w walce z poduchami w reni????? Mam umówionego na przyszły tydzień z taką samą usterką .......
    Kris35
    Level 16  
    Wymontowałem sensor poduszek i na stole podłączyłem :
    pin A12 +12V
    pin B75 i masa z obudowy sensora ( oczko pod śrubę mocującą ) do -12V
    pin A19 do 6 OBD
    pin A18 do 14 OBD
    pin A1 do 15 OBD
    pomiędzy CAN-y pin A19 i A18 podłączyłem rezystor 120 Ohm
    Dalej brak komunikacji z sensorem więc obstawiam na uszkodzony moduł.
    mako110
    Level 21  
    Cześć a próbowałeś podstawić drugi moduł???? jakiego producenta masz ten sensor?? mam takiego pacjenta na warsztacie i biorę się za niego,dam znać jak poszło.....
    Kris35
    Level 16  
    Nie mam na podstawienie drugiego. Mój to Temic 285580731R
    mako110
    Level 21  
    Więc, po walce z poduchami temat rozkminiony ,posypana zawartość sterownika.Zaprogramowany i żyje.....
    Kris35
    Level 16  
    mako110 wrote:
    Więc, po walce z poduchami temat rozkminiony ,posypana zawartość sterownika.Zaprogramowany i żyje.....

Kolego a posiadasz zawartość ?? Ja będę miał auto w poniedziałek do dalszej walki.
  • Helpful post
    mako110
    Level 21  
    Tak mam zawartość temic tylko z końcówką 373r pw....
    Kris35
    Level 16  
    mako110 wrote:
    Tak mam zawartość temic tylko z końcówką 373r pw....

Kolego u mnie to samo wysypana zawartość sterownika. Dziękuję za pomoc.