Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Renault Scenic 3 - Informacja " skontroluj poduszkę powietrzną "

Kris35 20 Lip 2016 18:36 2925 20
  • #1 20 Lip 2016 18:36
    Kris35
    Poziom 16  

    Scenic 3 z 2009 r. Klient twierdzi że sama się zapaliła ta informacja na desce. Po podłączeniu Clipa brak komunikacji z sensorem SRS. Odczytanie błędów z licznika info o braku i komunikacji z sensorem SRS w sieci multipleksowej. Bezpieczniki sprawdzone. Nie wiem dokładnie na jakich pinach przy sensorze powinno być +12 V. Nie ma na desce info o niezapiętych pasach i nie działa blokada kierownicy. Proszę o pomoc może jakiś kawałek schematu instalacji.

    0 20
  • #3 20 Lip 2016 19:10
    Kris35
    Poziom 16  

    slevy70 napisał:
    licznik pewnie daje....


    Mam rozumieć że to wina licznika ?

    0
  • #4 20 Lip 2016 19:27
    slevy70
    Poziom 14  

    czy połączenie z innymi modułami jest ?
    We francuzach poduszki to skomplikowany system , czujniki w drzwiach i słupkach , złącza po fotelami , czujniki położenia siedzeń , kierownica (taśma), zegary. Podłaczasz plipa czy coś innego ?

    0
  • #6 20 Lip 2016 20:14
    Kris35
    Poziom 16  

    Dodano po 1 [minuty]:

    Kris35 napisał:
    slevy70 napisał:
    czy połączenie z innymi modułami jest ?
    We francuzach poduszki to skomplikowany system , czujniki w drzwiach i słupkach , złącza po fotelami , czujniki położenia siedzeń , kierownica (taśma), zegary. Podłaczasz plipa czy coś innego ?


    O tych wszystkich punktach to ja wiem ale co z tego jak clip nie widzi sensora SRS. Z innymi modułami się łączy.

    Dodano po 5 [minuty]:

    Strumien swiadomosci swia napisał:
    Po odpięciu sensora w ogóle jest jakaś reakcja?
    Może był czyszczony i się wys ....ł .


    Tak jest reakcja ! po odłączeniu tej mniejszej czarnej wtyczki w sensorze na desce , na czerwono napis " unieruchom pojazd "
    Co do czyszczenia nie mam info czy był robiony , jak rozkręcałem to widocznych śladów wcześniejszego demontażu nie widziałem chyba że przez OBD to idzie wyczyścić.

    0
  • #7 20 Lip 2016 20:25
    akceptuję
    Poziom 8  

    Jesteś pewny że to clip?

    0
  • #8 20 Lip 2016 20:36
    Kris35
    Poziom 16  

    akceptuję napisał:
    Jesteś pewny że to clip?


    Z choinki się zerwałeś !!!!!!!!!!


    Dzisiaj po rozmowie z właścicielem auta dowiedziałem się że sensor nie był robiony , przynajmniej on o tym nic nie wie. Usterka poduszek i blokady kierownicy wystąpiła jednocześnie stąd moje przypuszczenia że może coś być z zasilaniem +12 V. Może ktoś z kolegów podeśle część schematu instalacji !

    0
  • #9 21 Lip 2016 10:51
    mako110
    Poziom 21  

    Kolego podepnij jakiś inny uniwersalny tester i zobacz czy widzi poduchy,clip ma takie chimery czasem

    0
  • #10 21 Lip 2016 11:18
    Kris35
    Poziom 16  

    mako110 napisał:
    Kolego podepnij jakiś inny uniwersalny tester i zobacz czy widzi poduchy,clip ma takie chimery czasem


    Autocom też nie widzi poduszek a inne moduły tak.

    Na sensorze SRS jest tylko jedno obecne +12V po zapłonie.

    0
  • #11 24 Lip 2016 12:45
    jurekk55
    Poziom 35  

    I tak ma być , błąd poduszek blokuje działanie blokady kierownicy. Resztę sprawdzasz według procedur. Której wersji Clipa używasz?

    0
  • #12 27 Lip 2016 22:12
    adio
    Poziom 10  

    Rowniez mam podobny problem :-( Programy diagnostyczne nie moga sie polaczyc tylko z podusza, a z reszta nie ma problemu. Udalo Ci sie moze znalesc rozwiazanie? Ewentualnie ktory bezpiecznik musze sprawdzic? Auto mam od nowosci, a blad zapalil sie samoczynnie po nocy.

    0
  • #13 27 Lip 2016 22:22
    holownikl
    Poziom 5  

    adio napisał:
    Programy diagnostyczne nie moga sie polaczyc

    A clipem próbowałeś?

    0
  • #14 16 Wrz 2016 13:35
    mako110
    Poziom 21  

    I jakieś postępy w walce z poduchami w reni????? Mam umówionego na przyszły tydzień z taką samą usterką .......

    0
  • #15 19 Wrz 2016 11:18
    Kris35
    Poziom 16  

    Wymontowałem sensor poduszek i na stole podłączyłem :
    pin A12 +12V
    pin B75 i masa z obudowy sensora ( oczko pod śrubę mocującą ) do -12V
    pin A19 do 6 OBD
    pin A18 do 14 OBD
    pin A1 do 15 OBD
    pomiędzy CAN-y pin A19 i A18 podłączyłem rezystor 120 Ohm
    Dalej brak komunikacji z sensorem więc obstawiam na uszkodzony moduł.

    0
  • #16 19 Wrz 2016 11:51
    mako110
    Poziom 21  

    Cześć a próbowałeś podstawić drugi moduł???? jakiego producenta masz ten sensor?? mam takiego pacjenta na warsztacie i biorę się za niego,dam znać jak poszło.....

    0
  • #17 19 Wrz 2016 14:15
    Kris35
    Poziom 16  

    Nie mam na podstawienie drugiego. Mój to Temic 285580731R

    0
  • #18 28 Wrz 2016 20:31
    mako110
    Poziom 21  

    Więc, po walce z poduchami temat rozkminiony ,posypana zawartość sterownika.Zaprogramowany i żyje.....

    1
  • #19 29 Wrz 2016 09:02
    Kris35
    Poziom 16  

    mako110 napisał:
    Więc, po walce z poduchami temat rozkminiony ,posypana zawartość sterownika.Zaprogramowany i żyje.....


    Kolego a posiadasz zawartość ?? Ja będę miał auto w poniedziałek do dalszej walki.

    0
  • Pomocny post
    #20 29 Wrz 2016 09:34
    mako110
    Poziom 21  

    Tak mam zawartość temic tylko z końcówką 373r pw....

    0
  • #21 29 Wrz 2016 14:27
    Kris35
    Poziom 16  

    mako110 napisał:
    Tak mam zawartość temic tylko z końcówką 373r pw....

    Kolego u mnie to samo wysypana zawartość sterownika. Dziękuję za pomoc.

    0