Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VW Touran - SafeCar 440 - nie zamyka CZ.

pmitus 21 Jul 2016 13:54 4281 22
Automation24
    pmitus
    Level 12  
    Dzień dobry!

Od kilku dni pojawił mi się problem w działaniu alarmu w VW Touranie. Alarm SafeCar 440 - 4 przyciskowy. Po naciśnięciu przycisku zamknij (nr 1), alarm się uzbraja, ale nie zamyka centralnego zamka (a tak było wcześniej) i syrena pika (1x), a po chwili pika 3x). Przy wcześniejszym użytkowaniu pilotem od alarmu zamykałem cały samochód, syrena pikała 1x.
    Czy ktoś miał podobny problem? Może jakieś wskazówki?
  • Automation24
    pmitus
    Level 12  
    Pytanie z którą? Dodam, ze centralny zamek z pilota w kluczyku działa bez problemu. Na komputerze licznika nie wyświetla się ze któreś drzwi nie są zamknięte. Do alarmu mam osobny pilot i w tej chwili zamykam pilotem z kluczyka i uzbrajam alarm. Wiesz może jak sprawdzić krańcówki w VW?
    CameR

Moderator of Vehicle Security
    Podłącz tester diagnostyczny i sprawdź czy wszystkie drzwi są zamknięte.

To nie musi być krańcówka drzwi.
    Możesz mieć przywarcie do masy linii odpowiedzialnej za drzwi we wiązce alarmu.
  • Automation24
    Anonymous
    Anonymous  
    pmitus
    Level 12  
    Zeskanowałem błędy, jeden zalazł się odnośnie drzwi i ten wklejam:

Address 52: Door Elect, Pass. Labels: 1K0-959-702-MAX3.lbl
    Part No SW: 1T0 959 702 E HW: 1T0 959 702 E
    Component: Tuer-SG 005 0937
    Coding: 0000180
    Shop #: WSC 01324 785 00200
    VCID: 3A7F36DB0E9F

1 Fault Found:
    00929 - Locking Module for Central Locking; Front Passenger Side (F221)
    008 - Implausible Signal

Czy to może być przyczyną?
    Kolega norbert.s. zasugerował, że może być problem z fabrycznym czujnikiem maski?
    Anonymous
    Anonymous  
    pmitus
    Level 12  
    To wskazuje na zamek przedni od pasażera. Zamek wymieniony na nowy 1 rok temu, bo poprzedni się nie chciał otwierać. Szybko padł. Byleby to było to, bo sporo pracy jest przy wymianie zamka.
    pmitus
    Level 12  
    Zamek dzis wymieniony na nowy. Brak błędów po zeskanowaniu. Po uzbrojeniu alarmu CZ nadal się nie zamyka i po chwili syrena daje 3 sygnały, wiec to nie zamek :(, tyle pracy na marne. Macie jeszcze inne pomysły?
    CameR

pmitus wrote:
    Po naciśnięciu przycisku zamknij (nr 1), alarm się uzbraja, ale nie zamyka centralnego zamka

pmitus wrote:
    syrena pika (1x), a po chwili pika 3x

Nadal jest taki sam objaw ?

Sprawdź czy została dołożona dodatkowa "krańcówka" maski silnika lub bagażnika ?

Odszukaj centralkę alarmu .
    Zamieść na forum zdjęcie centrali i zdjęcie złącza wiązki przewodów.
    Będziesz musiał odłączać pojedyńcze przewody od wtyczki centrali.
    W ten sposób wyeliminujesz uszkodzony obwód.
    pmitus
    Level 12  
    Tak objaw jest dokładnie taki sam: po naciśnięciu przycisku zamknij (nr 1), alarm się uzbraja, ale nie zamyka centralnego zamka syrena pika (1x), a po chwili pika 3x.
    Wiem gdzie znajduje się centralka zamka, ale muszę poświęcić trochę czasu na jej "wydobycie", wtedy zrobię zdjęcie i umieszczę.
    pmitus
    Level 12  
    VW Touran - SafeCar 440 - nie zamyka CZ. VW Touran - SafeCar 440 - nie zamyka CZ. VW Touran - SafeCar 440 - nie zamyka CZ. VW Touran - SafeCar 440 - nie zamyka CZ.

Dziś dokopałem się do tego ustrojstwa, zrobiłem zdjęcia i umieszczam co tam znalazłem. Proszę o dalsze wskazówki. Pozdrawiam
    CameR

Zmień ustawienia centralki:
    pkt. 3.2 Programowanie ustawień systemu
    Tabela ustawień
    poz. 3 - opóźnienie czujników drzwiowych - ustaw na 25s.

Patrząc na zdjęcie, to dziwnie masz podłączone sterowanie centralnym zamkiem.
    Tak jak gdyby brakowało tam jednego-dwóch przewodów we wtyczce.
    VW Touran - SafeCar 440 - nie zamyka CZ. VW Touran - SafeCar 440 - nie zamyka CZ.
    pmitus
    Level 12  
    Wieczorem chciałem zrobić tak jak napisałeś, zmienić ustawienia centrali,ale z instrukcji którą wstawiłeś nie dało się tego zrobić, bo centralka wchodziła w tryb programowania,ale dalej nie mogłem wejść w poszczególne funkcje przyciskiem serwisowym, więc poszukałem innej instrukcji i zrobiłem próbę i poszło wg. niej (w załączeniu).
    pkt.7 ustawiłem na 20sek.
    Wg. tej instrukcji wszedłem przyciskiem serwisowym w tryb programowania,a potem pilotem ustawiałem funkcje.Wszystko pikało jak opisane jest w instrukcji.
    Nadal jest to samo 1pik potem 3pik.
    Mam instrukcję papierową od instalatora tego alarmu,ale nie ma tam nic o programowaniu.
    CameR

pmitus wrote:
    Nadal jest to samo 1pik potem 3pik.

Odłącz WSZYSTKIE wtyczki z centralki za wyjątkiem jednej 6-pinowej czarnej.
    Jeżeli nadal będą te same problemy, to centralka jest uszkodzona.
    pmitus
    Level 12  
    Tak zrobiłem dziś rano, wypiąłem wszystko i alarm piknął 1x po uzbrojeniu, 2x po rozbrojeniu. Nie było 3x piknięcia po uzbrojeniu. Podsumowując pikanie jak dawniej, bez zamknięcia drzwi,ale obwód drzwi był odpięty.
    Wygląda na to że centralka OK.
    CameR

Teraz kolejno podłączaj odłączone wtyczki:
    1. LED
    2. przycisk
    3. centralny zamek
    4. czujnik ultradźwiękowy
    5. czujniki drzwi
    Po każdej "wtyczce" zrób test jak "pika".
    Od pozycji 3 testujesz przy zamkniętych wszystkich drzwiach.
    W ten sposób stwierdzisz która linia czujników generuje błąd.
    pmitus
    Level 12  
    Przetestowałem wszystko do pozycji 4 pika normalnie, po wpięciu czujników drzwi występuje problem, pika 1x potem 3x. Wszystko wskazuje na czujniki drzwi, więc jeszcze przed chwila przeskanowałem błędy, niestety brak błędów od czujników drzwi. Czyżby był problem z czujnikiem maski?
    W takim razie chyba mogę poskręcać wszystko przy centralce?
    pmitus
    Level 12  
    No nie sprawdziłem, bo nie zauważyłem na forum że kazałeś mi to sprawdzić (przeoczyłem), dziś przeglądnąłem, przepraszam zawaliłem.Po niedzieli go sprawdzę czy działa.
    pmitus
    Level 12  
    Dziś sprawdziłem wyłącznik od klapy silnika i jest dobry. Sprawdziłem na trzy sposoby:
    1. Na wyświetlaczu licznika po otwarciu sygnalizuje otwartą klapę
    2. Po otwarciu klapy silnika nie działają wycieraczki
    3. Po rozpięciu wyłącznika i sprawdzeniu miernikiem po otwarciu jest zwarty, po zamknięciu jest rozwarty.
    A już miałem nadzieje,ze to jest to. :(
  • Helpful post
    perkoz gd
    Level 13  
    Sprawdź przewody w przepuście drzwiowym kierowcy .podejrzewam że instalator alarmu z krańcówką drzwiową podłączył się pod lampkę wewnętrzna (na podsufitce ). Jeśli uzbrajasz alarm a drzwi się nie zamykają i nie ryglują lampka nie gaśnie
    pmitus
    Level 12  
    Bingo perkoz gd !!! Dziś zaraz po pracy, zdjąłem gumę, widzę przewód który idzie poza wiązką, delikatnie pociągnąłem i mam przerwę, zalutowałem, zaizolowałem, złożyłem gumę i próba. Wszystko gra, alarm działa jak dawniej, zamyka się zamek jestem mega wdzięczny za pomoc. Wrzucam zdjęcie: VW Touran - SafeCar 440 - nie zamyka CZ.