Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opłacalny router z gigabitowym switchem i wsparciem dla OpenWRT

Mr.Adalbert 21 Jul 2016 15:05 909 9
    Mr.Adalbert
    Level 9  
    Witam,
    Szukam routera do małej sieci domowej. Planuję go mieć dość długo, dlatego koniecznie musi on mieć gigabitowy switch na WAN i LAN. Wifi minimum 300mbit. Ważne jest też wysokie i przyszłościowe wsparcie dla OpenWRT. Dodatkowe opcje według ważności:
    - Zasięg
    - Niskie zużycie energii
    - WLAN w AC. (nieobowiązkowo)
    Cena do 300zł.

Na razie najlepszym kandydatem jest TP-LINK TL-WR1043ND v2.
    Poleci ktoś coś jeszcze? Może ktoś mnie utwierdzi, że to najlepszy wybór?
    PiotrPitucha
    Level 34  
    Witam
    Żartujesz z pytającego?
    Kwestionujesz jego propozycję ( 1Gb/s na portach i 300Mb/s WiFi ), a proponujesz staroć z portami 100Mb/s i 54Mb/s na WiFi.
    Co do 1Gb/s na WAN to chyba nierealne w tych pieniądzach...
    Pozdrawiam
    christophern
    Level 12  
    Nie proponuje WRT54, ostatnie zdanie należy traktować jako opinie o Linksysie ogólnie, który działa bezawaryjnie od lat, a nie jako polecenie konkretnego modelu. Zresztą w podanym przeze mnie linku są modele z 1Gb/s LAN/WAN i AC, jedynie cena odbiega od proponowanej.
    Mr.Adalbert
    Level 9  
    Niestety wśród Linksysów nie znalazłem nic w moim zakresie cenowym. Zastanawiam się jeszcze nad Netgear WNDR3700 v5 - ale podobno są problemy z radiem. Ma ktoś jakieś dokładniejsze infomacje?

Dodano po 3 [minuty]:

PiotrPitucha wrote:
    Co do 1Gb/s na WAN to chyba nierealne w tych pieniądzach.

WR1043ND a nawet tańszy WR1042ND obsługują gigabit na WAN.
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    WR1042 nie ma wsparcia dla alternatywnego oprogramowania.
    m.jastrzebski
    Level 40  
    Skoro router ma służyc długo, to może warto jednak dorzuc 100-200 do budzetu, bedzie w czym wybierać i nie trzeba się bedzie skazywac na niskie/wykastrowane modele?

Czy bierzesz pod uwagę sprzęt używany?? Chcesz to Ci sprzedam w tej cenie obecnie działajacy u mnie sprzęt. RB493G, czyli 9 portów 1Gbit, karta 2.4/5Ghz N (300mbit). Mozliwosc dołożenia 2 kart radiowych (3 złacza sa na pokladzie).
    Calosc niestety w obudowie rack. 1U.
    Mr.Adalbert
    Level 9  
    Bardzo dziękuję za ofertę, jednak niestety nie jest to sprzęt jakiego szukam. :) Potrzebuję małego, chłodnego routerka, z gigabitowymi portami i szybkim wifi o dużym zasięgu. BTW. Sprzęt używany wchodzi w gę. Cena maksymalna zostaje bez zmiany.

Dodano po 1 [minuty]:

Podkreślam, że WLAN AC nie jest konieczny.
    m.jastrzebski
    Level 40  
    Maly nie jest. Choc w obudowie biurkowej nie ma tragedii. Chlodny jest, zuzywa 2-3W. Karta radiowa ma pare razy wiecej mW niz formalnie mozna wiec zasiegu nie brakuje ;)
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Mr.Adalbert wrote:
    Dodatkowe opcje według ważności:
    - Zasięg
    - Niskie zużycie energii
    - WLAN w AC. (nieobowiązkowo)
    Cena do 300zł.

Myślę że WR1043NDv2 lub v3 spełnia te wymagania - tu masz test zasięgu - Link - wybór należy oczywiście do ciebie.