Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

atmega bascom - Atmega bascom pomiar prądu przy pwm

ziguś 24 Jul 2016 13:22 5691 49
    Anonymous
    Level 1  
    kamyczek
    Level 38  
    Multimetr nie mierzy poprawnie przebiegu prostokątnego chyba ze to zaawansowany miernik . Taki pomiar możesz zrealizować przetwornikiem I/f w którym ilość impulsów jest proporcjonalna do prądu chwilowego . Licząc ilość impulsów w określonym czasie możesz tą wartość przeliczyć na prąd średni . Tomek chyba nie zagłębił się w zasadę działania ładowarek impulsowych np. modelarskich i sposobów ładowania akumulatorów . Jeśli układem zasilającym jest źródło prądowe to po włączeniu tranzystora płynie prąd źródła i tyle . Tu trzeba znać prąd źródła ustalić pwm żeby płynął zadany prąd średni i nie mierzyć go tylko napięcie ogniwa gdy osiągnie ono 4,2V trzeba przełączyć się że źródła prądowego na źródło napięciowe 4,2V i przy takim układzie ze stałym napięciem i bez PWM mierzyć jaki płynie prąd aż osiągnie wartość minimalną i po tym go wyłączyć sygnalizując koniec procesu ładowania . Tak samo w procesie rozładowania mamy obciążenie liniowe (rezystor) w zależności od napięcia źródła przeliczamy tak PWM żeby płynął średni prąd obciążenia zadany przez użytkownika i żeby iloczyn prądu i napięcia nie przekroczył maksymalnej mocy rozpraszanej przez rezystor i ewentualny radiator . W trakcie tego procesu znów mierzymy tylko napięcie i po osiągnięciu minimalnego zmniejszamy pwm starając się je utrzymać jeśli przy minimalnym obciążeniu (mały pwm) napięcie dalej spada kończymy proces rozładowania . Tak po krótce to działa .
    Anonymous
    Level 1  
    tmf
    Moderator of Microcontroller designs
    @kamyczek Zacznijmy od tego, że moje uwagi dotyczyły pomiaru prądu w prezentowanym przez autora układzie. Oczywiście jeśli to miałaby być ładowarka to należałoby uwzględnić specyfikę użytego typu akumulatora i zapewnić jego ładowanie zgodnie z nią, co może wymagać stworzenia regulowanego źródła prądowego. Ale to zupełnie inna historia. Napisałem autorowi dlaczego jego pomiary są rozbieżne. W pokazanym układzie, tak jak pisze kol. @atom1477, na aku idą impulsy prądowe o szerokości regulowanej przez PWM i natężeniu zależnym od napięcia zasilania i aku, a w ładowaniu aku zupełnie nie o to chodzi...
    kamyczek
    Level 38  
    Tomasz może zacznijmy od tego że bascom nie koniecznie jest najlepszym wyborem do rozbudowanych projektów bo wiele bibliotek działa dobrze "solo" ale nie zawsze z duecie czy trio z innymi . Bascom często wykorzystuje w nich układy zegarowe i to bywa zgubne dla wielu aplikacji . Na bolączkę kolegi jest jedno lekarstwo tablica do przeliczania wyniku ale jak to się będzie miało do realnego prądu czy napięcia nie będę zgadywał . poza tym wyciągnięcie z tablicy wyniku w przeciwieństwie do arytmetyki ułamkowej jest znacznie szybsze i zajmuje może troszkę więcej miejsca .
    ziguś
    Level 23  
    Pomyślałem, podumałem … i jest tak.
    Cały czas problemem było to, że podczas ładowania wyniki pomiaru prądu wyświetlane przez atmegę pokrywały się z miernikiem, a cyrki z pomiarem działy się podczas rozładowania. Podczas ładowania, jeżeli podłączony był akumulator 12V jego maksymalne napięcie podczas ładowania może wynosić 14,4V więc przetwornicę ustawiłem na 15V, więc różnica pomiędzy źródłem a odbiornikiem była niewielka, prąd szczytowy nie był aż taki duży i MOSFET się nie grzał. Przy rozładowanym akumulatorze do 10.8 V i maksymalnym prądzie ładowania 3A moc tracona na Mosfecie wynosi w przybliżeniu (15V-10,8V)*3A=12,6W. Natomiast do rozładowania użyłem żarówki 12V 200W. Gdyby PWM ustawić na 1023 to wtedy prąd wyniósłby 200W : 12V = 16,6A. Moc tracona na Mosfecie wynosiła wtedy właśnie około 200W w szczycie.
    Zrobiłem małe doświadczenie. Do zasilacza z regulowanym napięciem wyjściowym podłączyłem moją żarówkę w szeregu z ACS-em i o dziwo prąd który pokazywała atmega pokrywał mi się całkowicie z miernikiem. Maksymalny prąd rozładowania jaki chciałem uzyskać to 3A, więc 14,4V*3A = 43,2W. Zamiast mojej żarówki 200W podłączyłem żarówkę 55W co dało by mi około 3,8A maksymalnie i sprawa się rozwiązała. Przy żarówce 55W wyniki pomiaru prądu wyświetlane przez atmegę pokrywają się z miernikiem i nawet MOSFET przestał się grzać.
    Zrobiłem jeszcze jedno doświadczenie. Podłączyłem żarówkę 200W ale ACS założyłem w wersji ACS712-20 – i wtedy też nie było problemu, wyniki się pokrywały ale do moich potrzeb ma zbyt małą rozdzielczość, więc z powrotem założyłem ACS712-05 i mniejsze obciążenie i wszystko gra.

Reasumując moje "wypociny" :D ACS będzie wskazywał poprawnie jeżeli prąd przez niego przepuszczany nie będzie wyższy niż prąd maksymalny dla wersji ACS-a.
    Anonymous
    Level 1  
    ziguś
    Level 23  
    Tak mi to wygląda. Poza tym 16A to znaczne przekroczenie. Jak wsadziłem ACS712-20 pomiar prądu był ok. Przy ACS712-05 pokazywało głupoty szczególnie przy niskim PWM. Podmieniłem na inny egzemplarz 05 ale było to samo.
    To w takim razie jak wytłumaczysz to że jeżeli w szczycie prąd nie przekracza 5A to pomiary z ACS-a są ok ?
    Anonymous
    Level 1  
    ziguś
    Level 23  
    Wygląda na to że ACS oprócz swoich zalet ma jeszcze jedną "wadę"
    Na schemacie poniżej przy PWM=1023 ( czyli tranzystor otwarty w 100% ) nie wymusi większego prądu niż 300mA.
    Prąd 1A można wymusić dopiero podając napięcie 4,6V

atmega bascom - Atmega bascom pomiar prądu przy pwm
    Anonymous
    Level 1  
    ziguś
    Level 23  
    Tak, zwracam honor, jak ominę ACS i obciążenie podepnę bezpośrednio pod Mosfeta to jest to samo, czyli wygląda na to że Mosfet IRF 4905 zaczyna przepuszczać prąd dopiero jak dostanie na wejście 4,3 V tedy na amperomierzu pojawia się prąd 10mA
    Anonymous
    Level 1  
    Anonymous
    Level 1  
    ziguś
    Level 23  
    Wczoraj przyszła paczuszka z TME. SUP75P03-07 spokojnie daje radę.
    kisoft
    Level 14  
    Witam , odświeżę temat.
    Masz źle zrobione sterowanie MOSFETEM i dlatego się grzeje. Do sterowania IRF4905 potrzebny jest specjalny driver (zrobiony na tranzystorach albo gotowy na scalaku np. TLP250. Temat sterowania mosfetami przy PWM jest szeroko opisywany w necie więc nie będę się dalej rozwodził co i dlaczego. Poza tym napięcie sterowania jest za niskie dla tego tranzystora , wprowadzasz go w zakres pracy liniowej gdzie nie jest w pełni otwarty i wydziela się na nim duży spadek napięcia a co za tym idzie i moc.
    Twoje wyliczenia mocy wydzielanej na tranzystorze są błędne, zacytuję:

Przy rozładowanym akumulatorze do 10.8 V i maksymalnym prądzie ładowania 3A moc tracona na Mosfecie wynosi w przybliżeniu (15V-10,8V)*3A=12,6W. Natomiast do rozładowania użyłem żarówki 12V 200W. Gdyby PWM ustawić na 1023 to wtedy prąd wyniósłby 200W : 12V = 16,6A. Moc tracona na Mosfecie wynosiła wtedy właśnie około 200W w szczycie.

Tranzystor IRF 4905 ma  R(DS) w trakcie przewodzenia równą 0,02oma co przy prądzie 3A wydzieli na nim spadek napięcia
    0,02om*3A=0,18V
    0,18V *3A=0,54W

Właśnie taka moc 0,54 wata wydzieli się na tym tranzystorze przy prądzie równym 3 A a przy 16,6 A to będzie 5,51 wat ( do twoich 200w to jeszcze brakuje). Dlatego masz źle zrobione sterowanie mosfetem przy prądzie 3A powinien być zimny. (oczywiście wszystko to przy odpowiednim sterowaniu i napięciu sterowania).

Piszesz też że przy rozładowaniu tranzystor się bardzo mocno grzeje o jakie rozładowanie chodzi? , czy przepuszczasz prąd zwrotnie z aku przez mosfeta do odbiornika? ( jeżeli tak to prąd płynie przez diodę body która jest w strukturze mosfeta i to ona się grzeje).

Wybrałeś tranzystor z kanałem typu P żeby aku wpięty był bezpośredni pod minus (ja też tak kiedyś robiłem) i przy pomiarze nie trzeba wprowadzać dodatkowej korekty spadku napięcia na tranzystorze ( gdyby mosfet był z kanałem typu N to aku wpiete od strony plusa przez tranzystor do minusa).
    zajrzyj tu:
    http://rysiny.ovh.org/mini/brizo/sterownik_brizo_schemat.pdf

To sterownik wiatraka który może przewodzić ogromne prądy.
    Przeanalizuj to rozwiązanie a szczególnie sterowanie mosfetami z kanałem typu N które mają dużo lepsze parametry pracy niż te z kanałem typu P . Gdy zastosujesz dwa mosfety z kanałem typu N to spadek napięcia na nich jest pomijalnie mały (i może wynosić np. 0,04V).
    piotrek222
    Level 17  
    Witam,

acs 712 przy zerowym prądzie daje na wyjściu 1/2V zasilania. Czyli dla 5V mamy na wy 2.5V.
    Ktoś ma jakiś pomysł żeby jak to przeskalować w Atmega? Bo tam mamy pomiar od 0V do Vref.
    Czyli nawet dając dzielnik i tak traci się połowę zakresu.
    Anonymous
    Anonymous